Shazam kennen we vooral van het opzoeken van muziek. Hoor je een nummer op de radio en wil je weten welke het is? Shazam vertelt het je. Later werd het mogelijk om ook reclames op TV, op de radio en advertenties op te zoeken. Nu voegt de service nog een nieuwe zoekfunctie toe: Shazam for Brands. Hiermee wordt bijna alles ‘Shazam-able’.

Shazam werkt al langere tijd met diverse merken, maar Shazam for Brands wordt een officiële pagina voor de mensen die interesse hebben om marketing en technologie te combineren.
Shazam en merken
Het begon allemaal met Coca-Cola. De twee bedrijven werkten samen aan een nieuw ontwerp voor een flesje. Hiermee kun je met Shazam het label scannen en vervolgens een video maken van jezelf, waarbij je playbackt op het nummer dat op de fles staat. Daarnaast heeft Shazam met Nike en Clinique gewerkt om virtuele ervaringen als die van Coca-Cola mogelijk te maken.
Door een feature van Shazam toe te voegen op een verpakking of een display, kunnen adverteerders inzicht krijgen in de interacties van klanten met het product. Ook kunnen adverteerders een geschikte artiest vinden die het merk mogelijk kan sponsoren.
En zelfs live-evenementen zijn te scannen met beacons en zogenaamde ‘auto watermarking’ noemt. Shazam wil duidelijk de nieuwe QR-code worden, oftewel: een universele service waar je alles mee kunt scannen. En dat kan het zomaar worden, als QR zo statisch blijft als dat het nu is.
Shazam synct tussen apparaten
Een andere vernieuwing die Shazam deze week heeft doorgevoerd, is dat ze nu synchroniseren tussen meerdere apparaten. Je zou misschien verwachten dat het al langer mogelijk was, maar nee: het zit pas in de nieuwste versie. Zolang je bent ingelogd onthoudt de app alle muzieknummers en andere items die je hebt opgezocht, ook op de desktop, iOS en Android. Tot nu toe kon je wel artiesten volgen, maar je kunt niet de nummers opslaan die je van een bepaalde artiest had opgelost. Stap je naar een nieuw toestel over, dan ben je dus niet langer je historie kwijt. Shazam zal wel moeten blijven vernieuwen, want ze hebben te maken met concurrentie van Siri, Cortana en andere slimme assistenten die ook muziek voor je kunnen herkennen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
Shazam
Shazam is een app waarmee je muziek kunt herkennen. De app werd in 2017 overgenomen door Apple en sindsdien is de muziekherkenning op veel meer plekken op de iPhone, iPad en Mac toegevoegd, waaronder het Bedieningspaneel en Siri. Shazam is standaard beschikbaar op al je Apple-apparaten, maar de losse app is ook nog steeds beschikbaar. De herkende muziek wordt ook dankzij iCloud gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Je kan ook Shazam koppelen aan Apple Music of aan Spotify.

Day Shazam voor series heb ik kort gehad, wat onwijs tof werkte. Alleen na een update is die mogelijkheid weer weg. Mijn vriendin heeft het nooit gehad terwijl we wel dezelfde versie hadden :-/
Je kunt niet eens alles vinden met shazam maar oke
Ik vind de titel “alles is te vinden met shazam” wat misleidend. Want ik dacht dat men bedoelde dat shazam alle muziek zou herkennen. Maar ik heb hier nummers uit de jaren 80 genoeg liggen, waar shazam nog nooit van gehoord heeft en die toch destijds wel goed verkocht zijn in europa.
Voor herkenning van muziek is SoundHound superieur. Series gebruik ik niet, dus voor mij heeft Shazam geen toegevoegde waarde.
Ik heb slechte ervaringen met zowel Shazam als SoundHound.
‘Middle of the road’/ Top 40/ Skyradio-nummers zijn wel te vinden, maar beide apps gaan consequent de mist in, zodra het maar een beetje alternatief of klassiek is.
Leuk voor de mainstream meuk dus, maar ongeschikt voor de betere muziek, i.m.(h?)o.