Nederlandse vlag, foto door Pexels

Alternatieve appwinkels werken niet buiten de EU (als je langere tijd op reis bent)

Het is niet mogelijk om alternatieve app-marktplaatsen te gebruiken als je bijvoorbeeld buiten de EU stage gaat lopen, of om andere redenen langer in het buitenland moet zijn. Ook kun je je apps niet meer updaten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update: 7 maart 2024: de tijd die je buiten de EU mag doorbrengen is 30 dagen.

Apple heeft dinsdagavond iOS 17.4 uitgebracht, met onder andere de mogelijkheid om app-marktplaatsen van derden te gebruiken. Daarbij gelden wel wat beperkingen. Zo wordt op basis van je geolocatie en Apple ID gecontroleerd of je wel in aanmerking komt. In een supportdocument is te lezen dat de alternatieve appwinkels alleen in de EU beschikbaar zijn. Apple zorgt er op meerdere manieren voor dat het elders niet werkt. Het Apple ID moet zijn ingesteld op een van de landen uit de EU en de gebruiker moet zich fysiek in de EU bevinden. De locatiecontrole op het apparaat kan niet zomaar met een VPN worden omzeild.

Controle van locatie en Apple ID

De iPhone stuurt overigens niet de exacte locatie van de gebruiker naar Apple, maar er wordt gebruik gemaakt van een ja/nee-indicator. Het is niet mogelijk dat een Amerikaan vanuit de VS een Nederlands Apple ID aanmaakt en via een VPN toch gebruik kan maken van de third party appwinkels om apps te installeren die normaal niet zijn toegestaan door Apple. Zou de Amerikaan naar Nederland reizen en op EU-grondgebied een Apple ID aanmaken, dan werkt het maar beperkte tijd. Apple heeft een tijdslimiet van 30 dagen ingesteld. Is die tijdslimiet voorbij, dan zullen sommige functies niet meer werken. Je kunt de apps wel blijven gebruiken, maar ze krijgen geen updates meer.

Dit kan hoofdbrekens opleveren als klanten support willen hebben voor een bepaalde app. Heb je bijvoorbeeld een app in de EU gekocht en moet je voor langere tijd in het buitenland zijn, dan raadt Apple aan om de EU-app te verwijderen en de app opnieuw te downloaden via de officiële App Store. Dat zou betekenen dat je ook opnieuw moet betalen – tenzij je gebruik hebt gemaakt van een alternatieve betaalmethode, die de eerdere aankoop honoreert.

Bekijk ook
Dit zijn de alternatieve appwinkels voor iOS in Europa

Dit zijn de alternatieve appwinkels voor iOS in Europa

Apple moet naast de App Store ook andere aanbieders van appwinkels toelaten. Welke alternatieve marktplaatsen voor apps komen eraan of zijn al beschikbaar, nu Apple onder druk van de EU de deur heeft opengezet?

Apple’s beperkingen omzeilen

Er zijn wel wat scenario’s te verzinnen om Apple’s maatregelen te omzeilen. Werk je bijvoorbeeld voor een buitenlandse luchtvaartmaatschappij en vlieg je regelmatig op EU-landen, dan zou je je apps kunnen updaten op momenten dat je in de EU bent. Omgekeerd kun je als Europese veelreiziger je apps gewoon blijven gebruiken, ook als je korte tijd buiten de EU verblijft. Ga je langer op reis of heb je een tweede huis in Suriname of op Bali, dan zul je na verloop van tijd tegen problemen aanlopen. Apple legde in het supportdocument aanvankelijk niet uit hoe lang deze grace period is, maar inmiddels weten we dat het 30 dagen is.

Ook waarschuwt Apple dat ze geen hulp kunnen verstrekken rondom third party appwinkels, appdownloads en betalingen die je buiten de App Store om hebt gedaan. Maar dat is logisch.

De volgende landen behoren tot de EU en leveren dus geen problemen op als je er langere tijd verblijft:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Nog meer maatregelen in iOS 17.4

iOS 17.4 is de eerste versie van Apple’s besturingssysteem dat voldoet aan de regels van de Digital Markets Act. Apple is gedwongen om alternatieve appwinkels en alternatieve betalingsmethoden toe te staan, moet andere browserengines toelaten en heeft ook de NFC-chip in de iPhone opengesteld voor Apple Pay-achtige betaalmethoden van derden. Dit geldt alleen voor de iPhone. iPadOS 17.4 ondersteunt geen third party appwinkels omdat de App Store op de iPad niet is aangemerkt als poortwachter.

Bekijk ook
iOS 17.4 en iPadOS 17.4 staan klaar met grote veranderingen voor de EU

iOS 17.4 en iPadOS 17.4 staan klaar met grote veranderingen voor de EU

De nieuwste iOS- en iPadOS-updates zijn uit: iOS 17.4 en iPadOS 17.4. Daarin zitten niet alleen nieuwe functies, maar er gaat ook het een en ander veranderen op met name je iPhone.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.