Philips Hue en Ambilight-televisie

Ambilight tv’s van 2023 verliezen Philips Hue-functie

De nieuwste Philips-televisies met modeljaar 2023 hebben alleen nog een normale Ambilight-functie. Bij de meeste modellen is er geen Ambilight+Hue integratie meer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Philips Ambilight-televisies zonder Hue-integratie

De ene Philips is de andere niet. Terwijl de Philips-televisies door één bedrijf (TVision) worden gemaakt, wordt de Philips Hue-lampen door een heel ander bedrijf (Signify) gemaakt. Ze plakken allebei de merknaam ‘Philips’ op hun producten, maar opereren geheel zelfstandig. De maker van de televisies heeft inmiddels officieel bevestigd dat de Philips Hue-integratie er niet meer in zit. In het verleden waren er al diverse problemen met deze integratie, bijvoorbeeld omdat de Gradient-lampen niet door de Ambilight-televisies worden ondersteund. En de Ambilight+Hue-app bestaat ook al lang niet meer.


Daarnaast zijn vele mogelijkheden onbenut gebleven. Zo is het nooit mogelijk geweest om de ledlampen van een Ambilight-tv aan te sturen op momenten dat de televisie uit staat.

Philips Hue Ambilight

Ambilight is de kleurtechnologie op Philips TV’s, waarbij de kleuren van het scherm op de muur geprojecteerd worden. Dit geeft veel meer sfeer en zorgt voor een meeslepende ervaring tijdens het kijken van een film. Je kunt het nog mooier maken door de Hue-lampen te koppelen met Ambilight, zodat de hele kamer meekleurt. Dit is Ambilight+Hue.

Met een Ambilight-tv kun je de ledlampen achterop je televisie laten reageren op beeld en geluid. Om het werkend te krijgen heb je een Philips Ambilight-tv nodig van de afgelopen jaren (dus 2022 en eerder). Daarnaast heb je een Hue Bridge nodig, liefst het meest recente model.

Philips speaker met Ambilight.

De tv moet verbonden zijn met de Bridge om het werkend te krijgen. Uiteraard heb je ook een paar gekleurde Philips Hue-lampen of -lightstrips nodig, want met lampen in wittinten zie je er niets van. De lampen moeten verbonden zijn met de Bridge en je moet de Hue-app op je iPhone geïnstalleerd hebben – maar dat zal bij mensen die Philips Hue al in gebruik hebben, vaak al het geval zijn. Verder moet je tv goed zijn ingesteld en verbonden met je wifi-netwerk thuis.

Een Philips Ambilight-tv koop je vanaf ca. 400 euro bij winkels zoals Coolblue. Bij MediaMarkt kun je vanaf ca. 300 euro terecht.

Hue Sync Box doos

Wat nu?
Heb je een bestaande Ambilight-tv, dan kun je de functie gewoon blijven gebruiken. Ben je van plan om een nieuwe Ambilight-tv van Philips uit de 2023-line-up te kopen, dan is de koppeling met de Hue-lampen niet meer mogelijk. Je zou dan net zo goed voor een tv van een ander merk kunnen kiezen. Signify heeft voor de weergave van kleuren de Philips Hue Sync Box (ca. 250 euro), die met vrijwel elk merk tv-toestel werkt. Voor recente Samsung-televisies (vanaf 2022) is er de prijzige Hue Sync TV-app van €129,- waarmee je je lampen kunt synchroniseren met alles op het scherm.

Voor het meekleuren van de muur zou je een Philips Hue-lightstrip kunnen gebruiken. Verder heeft Signify speciale lightstrips die je achterop tv’s en monitors kunt plakken. Mocht je geen zin hebben om een Sync Box te kopen, dan is er sinds kort ook de Nanoleaf 4D Lightstrip voor televisie.

Bekijk ook

Nanoleaf 4D lightstrip

Met de Nanoleaf 4D Lightstrip voor televisie kleurt je hele kamer mee

Nanoleaf heeft vannacht meerdere nieuwe producten aangekondigd, waaronder zeshoekige zwarte panelen en de 4D Screen Mirroring and Lightstrip Kit.

Reacties: 13 reacties

  1. Jeetje ben ik blij dat ik de 807 2022 55inc heb gekocht werken mn lampen tenminste.šŸ˜€

  2. Hele bijzondere stap… hetgeen je onderscheid van de rest killen… nu ben je net als alle andere tv’s en kun je dus alleen nog op prijs concurreren. En die win je niet want de panelen zijn niet van jezelf.

  3. Na twee Philips tv’s in 4 jaar met bagger software me een Loewe gekocht die iets meer kostte, maar waar ik al dik 5 jaar super veel plezier van heb.
    Ik weet dat Philips’ software stabieler is tegenwoordig en beiden missen we Ambilight een beetje.
    Met de Pandemie Hue lampen geplaatst. Stiekem overwogen de Loewe door te verkopen ten voordele van een Philips met Ambilight.

    Maakt er de zaken makkelijker op. Een ouder model kopen doe ik zeker niet. De kans is wel eens bestaande dat ze de Hue support met een software update eruit slopen.

  4. Gelukkig vorig jaar nog een nieuwe gekocht en de functie hebben ze nog al merkte ik al dat ze niet heel erg hier mee bezig waren. Philips is rare sprongen aan het maken. Ik snap dit besluit werkelijk waar echt niet. Wij genieten met elke film met het ambilight alleen missen inderdaad de gradient versie die dan mee doet.

  5. Je kunt al van af het begin de ambilight van de tv aanzetten als de tv uitstaat, dit doe je gewoon door op de ambilight knop van de afstandbediening te drukken.

  6. Altijd een verassing wat blijft en wat verdwijnt aan functies.
    Zelf enige tijd geleden de 65OLED806 gekocht (2021 model), model met vierzijdig Ambilight. Dus boven, links, recht en onder.
    Daarvoor driezijdig gehad en lopen prutsen met een lightstrip aan de onderzijde… Geen aanrader.
    Met de komst van het 808 model (2023 model) wordt, voor zover ik tot nu toe gelezen heb, ook ineens weer overgegaan op driezijdig Ambilight. Boven, links en rechts. Weet overigens niet of dit bij de 807 (2022) drie of vierzijdig is.
    Zo zie je maar dat nieuwer niet altijd beter is, al ligt dat natuurlijk wel aan de eisen die je stelt aan een tv.

  7. De reden dat ik telkens een Philips kocht. prachtige combi eigenlijk. helaas ten einde.

  8. Ik ben heel blij dat ik een OLED van LG heb gekocht van een aantal jaar geleden. Het mooie is dat je met de Hue Sync Box hetzelfde kan krijgen bij elke andere tv. Niet goedkoop, maar dat is niet erg als het een goede toevoeging is. Ik kies een tv om z’n kwaliteiten en niet om 1 functie (ambilight).

  9. Mag dit juridisch überhaupt? Eerst de hele tijd marketing voeren met dit, en t vervolgens intrekken.

    Met waar Hue naartoe aan het gaan is zal ik me nog wel 2x bedenken voordat ik weer een Hue product koop.

  10. Wat is dit nu weer voor iets raars! Dit is juist dƩ reden dat ik naast mijn Hue lampen, een Ambilight Tv heb gekocht.
    Begrijp hier echt helemaal niets van!!!

  11. Philips Hue (Signify) & Philips TV Ambilight (TP Vision) zijn twee totaal verschillende bedrijven. Het enige wat ze delen is het merk Philips wat ze onder licentie mogen gebruiken.
    Vandaar dat de lampen niet compatibel zijn. Ambilight werkte ook al niet samen met de Hue Sync Box.

  12. @Richard: De lampen zijn wƩl compatible, alleen ze gaan daarmee stoppen. Zeer merkwaardige keuze.

  13. @B053: Ik heb de 2022 model 807 4 x ambilight. Software werkt goed ik gebruik Apple TV 4K 2022.