Reacties voor: Amnesty International: ‘iPhone-batterijen gemaakt met kinderarbeid’

Volgens Amnesty International gebruiken grote technologiebedrijven als Apple kobalt voor batterijen die afkomstig is uit Congolese mijnen waar kinderen aan het werk worden gezet. Apple stelt een onderzoek in.
Lars Paymans -

Reacties: 25 reacties

  1. Netjes dat ze de boel gelijk gaan onderzoeken.
    Alhoewel ik ook een vaag vermoeden heb dat ze hier wel iets van af wisten, maargoed, wie ben ik dat om te zeggen.

  2. Aanpakken die handelaren.

  3. Ik wil best meer betalen voor een telefoon, zodat dit niet meer gebeurd.

  4. En dit moet ons shockeren of wat? Als vele van jullie dachten dat iphones door eerlijk arbeid werd gemaakt dan leefde jullie in een illusie…samsung en lg etc doen niet anders..goedkoop laten maken, duur doorverkopen aka kapitalisme.

  5. Hoe erg dit misschien ook is hebben ze wel werk hierdoor en kunnen ze misschien net wat te eten kopen. Als ze het hier stoppen is er een ander land waar het wel weer goedkoper kan en dan hebben deze kinderen en of volwassenen geen werk meer en helemaal geen geld voor eten en verhongeren ze. Dus hoe erg het ook is denk ik dat wij westerlingen het erger vinden dan de mensen die daar aan het werk zijn en blij zijn dat ze wat geld hebben voor eten.

  6. @Monique: gelet op de prijs van de IPhone denk ik dat Apple daar wel iets meer aan kan bijdragen 😉

  7. Dat mag toch geen verrassing zijn.

    Is al jaren bekend dat accu’s in het algemeen (makkelijk om even Apple te pakken!) niet de meest schone industrie omhelst.

    Niet voor niets is er zoiets als een Fairphone.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. Hebben de medewerkers van amnesty International nu ook hun iPhone ingeleverd? Goed dat het onderzocht wordt. Van grote bedrijven met mega winsten mag dit gewoon zeker niet. Geldt voor iedereen maar de bedrijven met weinig snap ik nog dat de verleiding groot is om te zoeken naar het allergoedkoopste… Hoe slecht ook

  10. Dit is weer een typisch gevalletje van “laten we de naam Apple maar weer eens gebruiken om aandacht te trekken”.

    Let wel: ik ben tegen kinderarbeid en het is goed dat het wordt aangepakt. Maar zoals ook in het onderzoek al wordt aangegeven, voordat het kobalt in je iPhone zit, is het talloze tussenstations gepasseerd. Apple koopt de batterijen bij dezelfde fabrikanten als de rest van de wereld. Dus waarom wel Apple de zwarte piet toespelen en de rest buiten schot laten? IEDERE fabrikant die accu’s gebruikt zal voor een gedeelte van de kobalt afhankelijk zijn van deze Congolese mijnen, of van andere mijnen waar het met kinderarbeid gewonnen wordt.

    Wel weer goed dat Apple er bovenop gaat zitten en daarmee hopelijk ook de rest van de industrie meetrekt. Misschien was dat ook wel precies de bedoeling van AI.

  11. Iedereen die hier op tegen zijn kopen dus ook altijd kleding waar geen kinderarbeid aan te pas is geweest?! Zou ik erg knap vinden als die daar heel erg netjes op letten.

    Ik ben er ook op tegen, maar waar gebeurd het nu niet? Als ik iets leuk vind dan koop ik het, ook de nieuwe iPhone van Apple.

  12. Het zijn niet alleen de batterijen. Het is ook algemeen bekend dat de werkomstandigheden in de fabrieken (Foxconn) bar en bar slecht zijn tijdens de productie van Iphone’s.
    Als je dat nog niet wist heb je onder een rots geleefd of je wilt het gewoon niet weten. En toch blijven we het massaal kopen want we willen allemaal zo’n mooi en leuk apparaat, ondanks dat er een hoop mensen lijden in armoede voor jouw telefoontje.

  13. En trouwens…het is niet alleen bij Apple, het is bij tal van fabrikanten.

  14. @Marc: Ik ga daar wel van uit, ja. Als ik merk dat een bedrijf willens en wetens gebruik maakt van kinderarbeid zonder zich in te zetten om dit te voorkomen, zal je mij niet meer als klant zien. Apple heeft een beleid om dit soort onrecht uit de weg te gaan. Hiermee voorkom je niet het hele probleem, maar in ieder geval is men er mee bezig. bewust kopen is al een stap op zich. Het probleem negeren lost niets op.

  15. @Alfred: Daar is een NL gezegde over, zo oud en algemeen is het verschijnsel al: hoge bomen vangen veel wind. Geldt dus niet alleen voor appelbomen 😉
    Is bv ook waarom de consumentenbond nu weer juist Samsung aanspreekt op de beperkte OS updates (Apple is daarin zo ongeveer de enige die ‘t wel goed doet dus die vielen af 😃)

    Overigens is kinderarbeid niet het enige probleem dat rond deze mijnen speelt, ook de milieu-impact is dramatisch.

    Verder helemaal met @Flieps eens. Gelukkig bieden mbt kleding sommige keurmerken nog wat houvast, ook vwb milieu-effecten…

  16. @Jordy: helemaal mee eens. Zolang die 40.000 kinderen nog werken in de mijnen is er nog hoop voor ze. Zodra wij betweters er voor zorgen dat er geen batterijen meer gemaakt mogen worden door hen, dan zien we 40.000 kinderen langs het trottoir sterven. Zie maar wat er in Haïti gebeurd.

  17. Origineel geplaatst door emiel
    @Jordy: helemaal mee eens. Zolang die 40.000 kinderen nog werken in de mijnen is er nog hoop voor ze. Zodra wij betweters er voor zorgen dat er geen batterijen meer gemaakt mogen worden door hen, dan zien we 40.000 kinderen langs het trottoir sterven. Zie maar wat er in Haïti gebeurd.

    Hoop? Waarop dan? Een nieuwe tube lijm om ergens op te snuiven, een stukje brood om de lege maag te vullen? Jij bedoelt: zolang wij ze uitbuiten sterven ze niet direct van de honger, maar kunnen ze met het beetje geld dat ze verdienen een schamel kostje bij elkaar scharrelen. Waar deze kinderen op hopen is een volle buik, geen ziekte van werken en misschien zelfs naar school om op termijn uit deze ellende te komen. En dat kan alleen als wij er voor zorgen dat hun ouders een fatsoenlijk salaris krijgen zodat ze hun kinderen niet hoeven te laten werken.

  18. Kinderarbeid .. en als die arbeid afgenomen gaat worden wat dan ..
    zitten die kinderen ook zonder geld , en geen geld is ook geen eten …
    Lijkt me beter dat die regering in die betreffende landen, waar kinderarbeid voor komt ,voor die kinderen gaat zorgen .

  19. Dit moet niet steeds bij de klant ( Apple in dit geval) maar bij de regering van het betreffende land neergelegd worden.
    Die gaan over dit soort dingen. Niet de klant.

  20. @Flieps: Mooi gezegd!

    Zoals Flieps al heeft uitgelegd hebben de ouders van de kinderen te weinig geld waardoor ze hun kinderen moeten laten werken voor een waardoor de kinderen nooit naar school kunnen gaan waardoor ze later zelf ook altijd te weinig geld zullen hebben waardoor ze hun kinderen later zelf ook laten werken voor een habbekrats waardoor… Vicieuze cirkel🌀

    Laat ze
    Dit kunnen we doen.
    1: Ze helpen. er zijn vast wel genoeg liefdadigheidsorganisaties daarvoor die je kunt steunen.
    2: Geen iPhone kopen. Zo zet je druk op Apple zodat ze zeker geen gebruik meer gaan maken van kinderarbeid.
    3: Als je ooit naar Congo gaat gebruik maken van duurzaam toerisme en plaatselijke toeristische mogelijkheden. Zo steun je de plaatselijke economie en plaatselijke bevolking.

    Hopelijk wordt apple weer 100% kinderarbeidvrij.

    P.S. Let er ook op als je de batterijen van je appleratuur vervangt of er geen kinderarbeid in zit.

  21. Batterijen.
    Hallo,het zijn niet de werkgevers die kinderen werken sturen. Maar hun OUDERS. Zie 100jaar terug de kinderen die hier in Europa moesten gaan werken.
    Dik 12uur per dag,meestal het vuilste en zwaarste werk,voor een hongerloon.
    Trouwens waar werken die ouders van die werkende kinderen.
    En ja het is een schande om kinderen werken te sturen tegenwoordig. Maar helaas de zwakste is steeds het slachtoffer.
    PS. Ik ben gaan werken op mijn 16de en toen waren we ook kinderen,volwassen was je op je 21st,maar werken bracht wat meer dan wat brood op de plank.
    Grtjs.

  22. Het kinderarbeid probleem is al aan het oplossen hoor, de robotisering komt eraan. Die moeten nog wel even door kinderhandjes in elkaar gezet worden maar de generatie daarna kan andere en misschien zelfs wel leuke dingen gaan doen.

  23. @emeel: Kan best zijn maar die kinderen in Congo creperen nog steeds van de honger.

    P.S. De meeste robots werken op batterijen en wie denk je dat die grondstoffen gaat leveren? Trouwens in 3de werelslanden hebben ze echt geen geld voor al die robots.

  24. Als die congolese slaafjes niet in de mijnen werken worden ze wel afgeslacht. Vergeet niet dat het land te maken heeft met een wrede oorlog waar verkrachtingen, roof en plunderingen aan de orde van de dag is. En Amnesty International ? Ach die neemt zelfs de IS leider in bescherming.

  25. Origineel geplaatst door Alfred: Dit is weer een typisch gevalletje van “laten we de naam Apple maar weer eens gebruiken om aandacht te trekken”.

    Let wel: ik ben tegen kinderarbeid en het is goed dat het wordt aangepakt. Maar zoals ook in het onderzoek al wordt aangegeven, voordat het kobalt in je iPhone zit, is het talloze tussenstations gepasseerd. Apple koopt de batterijen bij dezelfde fabrikanten als de rest van de wereld. Dus waarom wel Apple de zwarte piet toespelen en de rest buiten schot laten? IEDERE fabrikant die accu’s gebruikt zal voor een gedeelte van de kobalt afhankelijk zijn van deze Congolese mijnen, of van andere mijnen waar het met kinderarbeid gewonnen wordt.

    Wel weer goed dat Apple er bovenop gaat zitten en daarmee hopelijk ook de rest van de industrie meetrekt. Misschien was dat ook wel precies

    Inderdaad, waarom de fabrikant noemen die het juist probeerd tegen te gaan?de bedoeling van AI.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.