Gisteravond begon Google’s jaarlijkse Google I/O-evenement waar diverse nieuwe producten aangekondigd werden. Behalve twee nieuwe chatapps en een flinke concurrent voor Apple’s HomeKit, heeft Google ook een nieuwe versie van Android Wear aangekondigd, het besturingssysteem voor smartwatches. Android Wear 2.0 bevat nieuwe functies waar ook Apple wel wat inspiratie uit kan halen. Wij hebben er vier uitgekozen.
Android Wear 2.0: dit kan Apple leren van Google
Android Wear werd oorspronkelijk aangekondigd in maart 2014 en de eerste horloges verschenen al in de zomer van 2014. Het gaat dan om modellen zoals de LG G Watch, Samsung Gear Live en Moto 360. Android Wear-horloges zijn dus langer verkrijgbaar dan de Apple Watch, maar toch wordt nu pas Android Wear 2.0 onthuld. Misschien heeft dat ermee te maken dat Google rekening ermee moet houden met de wensen van vele fabrikanten. Ondertussen is Apple ongetwijfeld al druk bezig met watchOS 3.0, de derde versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch waar we hopelijk op WWDC 2016 meer van te zien krijgen.
Liggen beide besturingssystemen straks weer wat dichter bij elkaar? We kijken naar enkele functies van Android Wear 2.0 die ook op de Apple Watch van pas zouden komen.
#1 Onafhankelijk van smartphone
Het grootste ongemak van welke smartwatch dan ook is de afhankelijkheid van de gekoppelde smartphone. Bij de eerste versie van watchOS was de Apple Watch zonder iPhone vrijwel onbruikbaar. Met watchOS 2 is dit een stukje beter geworden, al zijn er nog steeds veel apps die nog niet aangepast zijn. Met de komst van Android Wear 2.0 zijn apps mogelijk die helemaal op zichzelf draaien, zonder dat ze afhankelijk zijn van een gekoppelde smartphone. Dat willen wij ook!
Zo kunnen apps alle informatie zelf ophalen, bijvoorbeeld op een smartwatch met een mobiele internetverbinding. Bij de Apple Watch moet je altijd verbinding maken met een bekend Wi-Fi-netwerk, waardoor je redelijk afhankelijk bent van vaste locaties. Bij Android Wear-horloges hoeft dat straks niet meer. Het betekent wel dat je een databundel voor je smartwatch nodig heeft. Providers zoals Verizon gaan de toekomstige Android Wear-horloges binnenkort aanbieden met contract.
#2 Eenvoudiger tekst invoeren
Een smartwatch is vooral een praktisch apparaat om snel nuttige informatie op te vragen, maar soms moet je toch wat tekst invoeren, zoals bij het versturen van een bericht. Op de Apple Watch is dit momenteel mogelijk om twee manieren: via standaard voorgeprogrammeerde zinnetjes en via dicteren. Google heeft met Android Wear nieuwe mogelijkheden toegevoegd: een piepklein toetsenbordje en handschriftherkenning. Met het toetsenbordje kun je woorden vormen door te swipen, zoals bij het bekende SwiftKey-toetsenbord.
Door op het scherm te tekenen is het straks ook mogelijk om letter voor letter woorden te maken dankzij de komst van handschriftherkenning. Ook dit is een functie die Apple zou kunnen toevoegen op de Apple Watch, zodat het versturen van korte antwoorden een stukje sneller gaat. We schreven eerder al een artikel over waarom Apple handschriftherkenning toe zou moeten voegen aan iOS 10, maar ze zouden het wat ons betreft meteen kunnen doortrekken naar de Apple Watch.
#3 Meer opties voor wijzerplaten
De Apple Watch wordt geleverd met een hoop verschillende wijzerplaten en met watchOS 2 kwamen daar nieuwe mogelijkheden bij, zoals het instellen van een eigen foto. Met Android Wear 2.0 kunnen ontwikkelaars nu ook eigen complicaties maken voor elk type wijzerplaat. Dit is wel wat laat, want op de Apple Watch was dat al mogelijk. Echter werkt momenteel niet elke complicatie op elke wijzerplaat, waardoor die ene handige complicatie wellicht niet in te stellen is. Met Android Wear 2.0 kan dat wel.
Bovendien is het voor ontwikkelaars met Android Wear al enige tijd mogelijk om zelf wijzerplaten te ontwerpen. Dit is dan ook een optie die wij graag zouden zien voor de Apple Watch. Waarom het personaliseren van je Apple Watch beperken tot het aanbod van Apple, terwijl je ook ontwikkelaars het werk kan laten doen en er zo meer diversiteit ontstaat? Er zijn wel al apps die je een eigen wijzerplaat laten maken, maar dit zijn simpelweg foto’s die je als achtergrond gebruikt.
#4 De juiste fitness-app automatisch openen
Android Wear 2.0 bevat verder nog een interessante verbetering op het gebied van fitness die ook op de Apple Watch niet zou misstaan. Net als de Apple Watch kun je Android Wear-horloges gebruiken als fitnesstrackers. Nieuw in Android Wear 2.0 is dat apps kunnen checken of je loopt, rent of andere oefeningen doet. Hierdoor opent het horloge automatisch de juiste app. Dit is ook een functie die de Apple Watch eenvoudiger en sneller in gebruik zou maken, omdat bijvoorbeeld meteen de Workout-app geopend wordt met de juiste oefening. Dat scheelt weer een hoop gedoe met het openen van de juiste app en het starten van de correcte oefening.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.2 beta 3 beschikbaar: wat brengt deze aankomende update? (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- Derde beta tvOS 18.2 is uit voor ontwikkelaars (18-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 12 reacties