‘Wie is Anna?’ Nederlandse slimme thermostaat met iPhone-app onthuld

Anna is een slimme thermostaat met iPhone-app, afgestemd op Nederlandse cv-ketels. Daarmee komt eindelijk antwoord op de vraag: #whoisanna?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

anna-thermostaat-witAnna is een nieuwe slimme thermostaat met iPhone-bediening, afgestemd op Nederlandse cv-ketels. Je zou kunnen zeggen: het is de Nederlandse Nest, want qua uiterlijk lijken beide thermostaten sterk op elkaar. Het grote verschil: Anna gebruikt het Europese OpenTherm-protocol, terwijl Nest voorlopig het Amerikaanse Aan/Uit-protocol gebruikt. Daarover later meer. Eerst iets over de reclamecampagne rond Anna, want die leverde nogal wat verhalen op.

Geslaagde reclamecampagne

We hadden nog nooit van haar gehoord, maar opeens was Anna overal. Nederlandse Apple-fans suggereerden zelfs dat het iets met de nieuwe iPhone te maken had. In het reclamefilmpje van Anna zag je namelijk de zijkant van een horloge en daarna een iPhone. Misschien was Anna de nieuwe virtuele assistent op de Apple Watch, als aanvulling op Siri? Het was alleen een beetje vreemd dat de domeinnamen van Anna waren geregistreerd door Nederlander. Maar ach, Apple maakt wel vaker gebruik van domeinregistraties via externe partijen, om zelf buiten schot te blijven.

anna-thermostaat-hand

Het mysterie is inmiddels opgelost: vorige week was al bekend dat Anna een reclamestunt is van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Inmiddels weten we ook waar het om gaat: een nieuwe, slimme thermostaat van de Nederlandse Energie Maatschappij. Vannacht ging een nieuwe promotievideo live en op de website van Anna is inmiddels ook alle informatie te vinden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Anna is zelflerend en is bedoeld om energie te besparen. De thermostaat houdt rekening met de buitentemperatuur, ziet of je in de buurt bent en past dan de temperatuur meteen aan. Je begint met een zelf ingesteld schema, op basis van je gebruikelijke patroon van thuiskomen en weggaan. Daarna leert de thermostaat van je levensstijl en programmeert zichzelf, afhankelijk van je dagritme. Met geofencing kan Anna bepalen of bewoners in de buurt zijn, zodat de verwarming automatisch in- en uitgeschakeld kan worden. Ben je wat later thuis, dan houdt Anna daar ook rekening mee.

De Nederlandse Nest

Natuurlijk zal iedereen Anna meteen met de Nest gaan vergelijken, de thermostaat van Google die eind september ook in Nederland te koop is. Anna kan kopers om een aantal redenen over de streep trekken: het is een Nederlands product, afgestemd op Nederlandse cv-ketels. Qua uiterlijk doet Anna niet onder voor de Nest. En ook interessant: de installatie is voor de eerste 1.000 kopers gratis. Daarna betaal je €3,99 per maand voor het gebruik. Je zit niet vast aan een langdurig energiecontract en wil je de Nederlandse Energie Maatschappij niet langer als energieleverancier, dan kun je Anna gewoon blijven gebruiken. Het enige waar je wel aan vastzit, is de €3,99 per maand voor de dienst. Maar je bent dus niet verplicht om klant bij NLE te zijn.

Anna ondersteunt het OpenTherm-protocol, het meestgebruikte systeem voor modulair koelen en verwarmen. Moderne cv-ketels van de afgelopen tien jaar werken met een modulerend systeem. Je hebt bijvoorbeeld ingesteld dat je een temperatuur van 18 graden wilt. Als de thermostaat aangeeft dat het in de woonkamer 19 graden is, kan de ketel dus lager en zuiniger branden. De meeste ketels in Nederland doen dit via het OpenTherm-protocol, terwijl Amerikaanse oplossingen zoals Nest gebruik maken van de aan/uit-regeling, die minder energiezuinig is. Dat is ook de reden waarom Nest minder geschikt is, tenzij Google het product voor de Nederlandse markt nog gaat aanpassen.

thermostaat-muur-anna

Anna’s uiterlijk

Anna zal in eerste instantie vooral op haar uiterlijk beoordeeld worden. Want een apparaat dat zo prominent in de huiskamer hangt, moet niet er niet uitzien als een rookmelder van de bouwmarkt. Wat dat betreft zit het wel goed: de witte behuizing past in bijna elk interieur en kent een aantal trucjes: zo licht de behuizing op als je de thermostaat aanraakt. Raak je de behuizing aan de rechterkant aan, dan gaat de temperatuur omhoog. Andersom raak je de linkerkant aan als het kouder moet worden. Kleuren geven aan welke actie wordt uitgevoerd. Er is ook nog een kleine overeenkomst met Apple te vinden: er is veel aandacht besteed aan de verpakking van de Anna-thermostaat. De verpakking kun je hergebruiken als opbergbox voor spulletjes.

Je kiest zelf welke bespaarmodus je wilt gebruiken: ‘Comfort’ is bedoeld voor mensen die er lekker warmpjes bij willen zitten, ‘Eco’ is gericht op duurzaam leven zonder teveel in te leveren op comfort en ‘Green Crusader’ is voor mensen die optimaal willen besparen. Je zit er dan wel iets kouder bij, maar krijgt het prettige gevoel dat je ook nog iets voor het milieu doet.

Maakt Anna een kans?

Het is een hele klus, om straks van internetgigant Google te winnen. Google heeft met de Nest-thermostaat grote namen zoals Essent achter zich staan. Maar er is toch een punt waarop Anna het kan winnen van Google, namelijk op het gebied van privacy. Op de website beloven de makers dat je data privé blijft en dat je er zelf de controle over houdt. De Nederlandse Energie Maatschappij speelt geen gegevens door aan derde partijen. Volgens de makers is Anna 100% Nederlands: in Nederland bedacht, ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met Plugwise. Het apparaat wordt niet in een Aziatische fabriek gemaakt, maar in Eindhoven.

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.