Reacties voor: Antivirusmaker AVG werkt aan software voor de iPhone
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
O jee…
Gevaarlijke ontwikkeling, want met zo’n applicatie heb je baat bij virussen 😉
ja preciesss, zo denk ik er ook over 😉
Zucht…Ik heb een hekel aan dat soort bedrijven. Ze maken mensen bang ne komen dan met dure software die hoogstwaarschijnlijk alleen je systeem maar verder verziekt dan het eventueel was. En zoals Eddy zegt…ze hebben dan baat bij het verschijnen van virussen. En dat geeft te denken.
AVG, norton,mcafffee, alle drie verkopen ze maar 2 dingen: butsoftware en angst. Bah.
Ik verwacht van Apple dat zij mij vrijwaren van virussen op het moment dat ik via hun AppStore een applicatie download. Ik heb dus geen AVG rommel nodig die de iPhone alleen maar kan vertragen.
@Bart:
En verder zit jij met je iPhone niet op internet? Of denk je nog steeds dat je alleen door iets te downloaden een virus kunt binnenhalen…
Wat is het toch met iedere keer die virusbestrijders die weer komen met een oplossing voor problemen die er niet zijn.
Ik heb geen virus op mijn Apple en verwacht dat voorlopig ook gewoon niet te hebben. Als dit soort bedrijven een scan maken begin ik altijd te denken dat ze misschien het probleem wel mee ontwikkelen….
Bij sommige oplossingen komen de ‘problemen die ze gaan oplossen’ later. Zo lijkt het althans soms.
Ze zeggen toch niet dat het om een anti-virusprogramma gaat? Hoogstwaarschijnlijk wel maar het staat er niet hé 😉
Kijk, de mensheid begint eindelijk de kwaliteit van Apple producten te ontdekken. En zo’n stijgend marktaandeel gaat meelifters in het succes aantrekken. Je zou bijna denken dat ze zelf de eerste virussen al hebben klaarleggen !
Ik vind dit niks op de computer loopt het altijd vast en dat is al irri en dan helemaal op de iphone
Als je een keertje logisch redeneert zal je tot inzien komen dat smartphones steeds belangrijker worden en meer en meer de capaciteiten van een kleine computer beginnen te krijgen. Door de groeiende markt van dit soort toestellen zal het risico ook gaan groeien dat men persoonlijke zaken van je toestel zou willen halen. Er zijn projecten in het verleden geweest dat je je aankopen in de winkel kan betalen door je (speciaal gebouwde) simkaart te laten scannen of mensen die bepaalde gegevens zoals die van hun credit cards op de telefoon gaan bij houden, dan zal het risico ook gaan groeien om deze codes te bemachtigen en te gaan misbruiken.
Het is gebleken dat Apple al op afstand toegang tot je iPhone kan krijgen zonder dat je er zelf wat aan te zeggen heeft, dat geld ook voor elk ander toestel dat Apple verkoopt.
Ook zal je ervan verschieten hoe slecht je privacy beschermt is door het rondlopen met een mobiele telefoon. Door het signaal van het toestel op te pikken en te kraken kan men je gesprekken zonder al teveel problemen afluisteren, ook kan men de microfoon van je toestel op afstand activeren om zo toegang te krijgen tot je privesfeer. Dit wetende wil dat ook zeggen dat dit via Wifi zou kunnen en dat men zonder meer de camera van je toestel kan activeren of gegevens van je toestel halen.
Bij een moderne samenleving als deze bevind gans ons privéleven zich op onze smartphones, foto’s, video’s, sms/MMS berichten, emails, betalingsgegevens en onze toegangsgegevens van iTunes, zelfs als men je simkaart zou kraken zou dit voor jezelf een heleboel problemen kunnen veroorzaken.
Het is naïef om te denken dat een bedreiging voor je toestel onbestaande is. Het kan dus nooit kwaad om wat voorzichtiger met je gegevens om te springen of om deze te beschermen tegen andere bedreigingen dan enkel het risico dat men het toestel uit je zakken rolt.
@Runaque
Er is inderdaad helaas een innige relatie tussen de populariteit van een device/OS en het aantal en de aard van virussen, beveiligingslekken e.d.
Heb hebben mogelijk straks dus wat te vrezen met onze steeds weer populairder ‘wordende’ iPhones.
Over een jaar of wat is Microsoft daarom mogelijk wel een bruikbaar en veilig alternatief geworden 😉 (grapje hoor want ik kan ook zeer blij zijn met sommige Microsoft producten, dus ben zeker geen MS-hater).
Wat downloaden? Mobile Safari kan niks downloaden behalve afbeeldingen en streaming video/muziek binnentrekken…
Het voordeel van de iPhone is dat hij niet op een Microsoft basis draait en dus ook minder populair is voor virussen. Als Microsoft met hun smartphone zou komen die op een MS CE loopt dan zal er idd meer kans zijn dat deze telefoon een grotere bedreiging zal lopen dan de iPhone. Maar als je realistisch bent weet je gewoon dat er risico’s verbonden zijn van het moment dat je je op het internet begeeft, daarom is extra bescherming altijd welkom.
Lees: We hebben al een paar virussen klaarleggen die we in 2010 loslaten zodat jullie fijn onze anti-virus software kunnen kopen.
Een iPhone KAN GEEN PROGRAMMA’S OP DE ACHTERGROND DRAAIEN.
(ja, dat moest in caps)
Hoe, oooooit, beste menesn, ga je dan malware en virussen en troep erop krijgen, zonder zelf een app uit iTunes te downloaden en te draaien?
Wie het weet mag het zeggen.
Altijd fijn, die ongefundeerde en daarmee totaal nutteloze opmerkingen.
Maar Mail en Safari draaien ook enigzins op de achtergrond door….Zie je bij bijvoorbeeld SBSettings of MemStatus….??
@prullenbak
Een iPhone kan wel degelijk programma’s op de achtergrond draaien. Sterker nog, er draaien er continue een beperkt aantal van!
Heb je je iPhone kunnen en willen jailbreaken dan heb je ook een, weliswaar beperkt bruikbare, mogelijkheid om programma’s op de achtergrond te draaien.
Je hebt gelijk als je bedoeld dat Apple daar ‘n belangrijke vinger aan de pols mee kan houden.
….met Push ondersteuning zodat ze je kunnen laten weten als ze een virus gestuurd hebben naar je iPhone?
dat zijn Apple hun eigen progs.
Het lijkt mij dat je als je al je applicaties braaf via de AppStore aanschaft dat je geen enkel risico op virussen loopt. Ik ga er van uit dat Apple wel degelijk de software controleert die via de AppStore wordt aangeboden. Via die weg een virus oplopen lijkt me erg onwaarschijnlijk.
Verder heeft Apple de iPhone dusdanig dichtgetimmerd dat je bijvoorbeeld via e-mail of web m.u.v. afbeeldingen eigenlijk geen content op je iPhone kan krijgen. Ook hier zie ik weinig kansen voor virusmakers.
De enigen die wat aan een antivirus-programma hebben zijn de mensen die illegale software op hun gejailbreakte iPhone zetten. Veel winst zal daar voor de antivirus-makers ook niet inzitten, want deze mensen zullen liever een gekraakte versie van de virus-checker op hun iPhone zetten dan het product aan te schaffen…
@prullenbak: Helemaal mee eens
En om daar aan toe te voegen
Apple is al meer dan 10 jaar virus vrij met OSX mede dankzij de Unix structuur van het het OS.
Unix laat geen zelfstandige processen toe als het op installatie aan komt zonder toestemming van de gebruiker zelf in de vorm van een gebruikers naam en wachtwoord en daarna een bevestiging.
die 3 stappen doe je niet zomaar.
en als je ze al doet op de iphone dan is heeft apple zitten slapen bij het toe laten van de app in de appstore.
voor jailbreakers is dit misschien interessant.
Maar het zal pas een gevaar opbrengen op de dag dat de iphone background processes toe staat voor iedereen.
Tot nu toe zijn het apple eigen apps di dit kunnen. Apps van apple zullen geen virussen met zich mee brengen dus vanwaar de angst?
Tot die tijd is het bang makerij om er geld aan te kunnen verdienen.
@topRunaque
Leuk verhaal, maar zonder bronvermelding waardeloos. Waar komt uw informatie vandaan, uit een SF-film? 007 James Bond?
Hmmm, vorige berichtje lijkt niet overgekomen te zijn, dus nog maar een keer:
Virussen via de AppStore binnenkrijgen lijkt me zo goed als onmogelijk (Apple zou een enorm pleefiguur slaan als er een virus via de AppStore gedownload zou kunnen worden).
Idem voor Mail en Safari. Deze applicaties zijn zo dichtgetimmerd dat je eigenlijk alleen afbeeldingen op je iPhone kan opslaan.
Blijft over: gejailbreakte telefoons met illegale software. Daar zou een virus-applicatie zijn nut kunnen hebben, maar de vraag is of degenen die niet willen betalen voor software op hun iPhone wel willen betalen voor een anti-virusapplicatie.
kortom deze software is missie kansloos en zal niet eens in de store worden toegelaten omdat het geen nut heeft
Apple lijkt de afgelopen jaren virusvrij te zijn.
Echter, alle hackers weten…het eerste virus wat werd geschreven was voor een Apple !
Het feit dat er weinig tot geen virussen voor de Apple zijn komt door de lage aantallen die er zijn. Een virus schrijven voor een Windowspc is veel interessanter.
Het aantal Smartphones is enorm stijgende en de Iphone scoort goed. Waarom zouden virusschrijvers niet eens iets schrijven voor een smartphone. Mensen die denken dat dat niet kan zijn struisvogels die hun kop in het zand steken.
Ondertussen is het al bewezen dat Appleproducten net zo makkelijk te hacken zijn als Windowsproducten. Zodra Apple net zulke aantallen als Microsoft gaat verkopen verplaatst de aandacht van de virusschrijvers vanzelf naar die producten.
Een Iphone is een mooi product, maar niet onaantastbaar!
Overigens ben ik het er wel mee eens dat de gejailbreakte toestellen een hoger risico hebben.
Eindelijk: goede zaak. iPhone draait op een variant van OSX en daar zijn ook veel virussen voor! Oh… wacht even… :-7
welke virussen zijn er voor OSX noem ze eens op?
ik wens je veel succes. Tenzij je het sarcastisch bedoelde en ik het niet door had natuurlijk. want ik weet ook wel dat apple sinds de komst van OSX van virussen af is.
@Runaque:
Het is veel naïever om te denken dat een stuk antivirus of welk ander tool op een telefoon dan ook de problemen die jij noemt te lijf kunnen gaan. Zo’n 90% van jouw genoemde problemen vallen buiten de scoop van de telefoon. De telco zelf is te hacken waardoor je gesprekken kunt afluisteren en mensen kunt uitpeilen (niet super nauwkeurig maar nauwkeurig genoeg).
Daarnaast is er nog nooit bewezen dat eender welk stuk software dan ook naar huis belt en zorgt dat de fabrikant het remote kan overnemen. Dat mag niet en het is vrij useless. Waar jij op doelt is de zogenaamde kill switch om in geval van een massaal probleem een app te kunnen uitschakelen. Tot dusver niet gebeurd. Waarschijnlijk is deze switch ook meer bedoeld voor de remote wipe functionaliteit die de iPhone biedt (voorheen alleen via een Exchange account, nu ook via MobileMe). Dat van die microfoon bleek een hoax te zijn. Die driehoeksmetingen (het uitpeilen van de gsm) heeft zo zijn nadelen en kan/mag ook alleen worden uitgevoerd indien er een gerechtelijk bevel voor is afgegeven. De telco zal het dan uitvoeren. Zo is de rest van de zaken die je aandraagt ook van het hoax principe, dat is namelijk al lang en breed bewezen. Wil niet zeggen dat het geen potentieel risico is, men kan zich er op gaan richten en bij een slecht design van het OS zou je het voor elkaar kunnen krijgen (in geval van de iPhone moet je aan nogal wat zaken voldoen wil dat lukken, denk hierbij aan het installeren van een jailbreak, ssh en gebruik van de standaard wachtwoorden). Het punt zit ‘m in het feit dat je zoiets wel remote moet kunnen exploiten en dat is meestal niet mogelijk. Het ligt dus heel wat genuanceerder dan jij nu naar voren doet komen. Samenzweringstheorieen zijn leuk vermaak maar verder grote nonsens. Dat wat jij er neer pent is van exact hetzelfde niveau. Helaas ook iets wat antivirusfabrikanten gebruiken om consumenten met een Mac of smartphone hun software aan te smeren.
Daarnaast ontbreekt de allergrootste factor in heel je verhaal: hoe zinnig is het om iets als een telefoon te abusen? Dat antwoord moet al sinds jaar en dag met “totaal niet” worden beantwoord. Er zijn wel virussen en wormen geweest voor bijv. Symbian maar deze waren alleen proof of concept. Zo’n telefoon is niet altijd online, telco’s kunnen met firewalling, intrusion protection/prevention systemen de nodige beveiligingsmaatregelen voor hun netwerk instellen waardoor heel veel dingen ineens niet meer mogelijk zijn. Ook is het bij praktisch iedere telco zo dat je via een proxy zit te internetten en een lokaal ip-adres uitgedeeld krijgt. Dan moet je je in hetzelfde netwerksegment bevinden als de telefoon zelf wil je er wat mee kunnen doen. Dat is nou net wat het meest lastige is. Door al die toegevoegde laagjes aan beveiliging heb je een heel pakket waardoor zo’n telefoon ineens helemaal niet aantrekkelijk is qua moeite die er voor nodig is. Het is dan heel wat makkelijker om iemand z’n mailaccount te hacken i.p.v. z’n telefoon. Daarom richt men zich ook veel meer op services zoals mail, sms/mms, internettelefonie zoals VoIP en VoATM (of VoDSL) en proberen ze middels phishing accountgegeven buit te maken. Hele simpele, doeltreffende manieren die heel erg weinig moeite kosten.
Ik zou als ik jou was toch eerst eens wat meer gaan inlezen over security en hacking. Je hebt namelijk geen flauw benul dat een mitm (man in the middle) attack vaak handiger en logischer is dan het hacken van een device. Waarom? Omdat het gros van de gegevens onbeveiligd of slecht beveiligd over de lijn gaat. De iPhone 3GS heeft mooie encryptie mogelijkheden aan boord. Je hebt er echter niets aan omdat je in ramdisk een image kunt laden die vervolgens alle passwords en locks die je had ingesteld omzeilt. Maak je een image van het apparaat dan zal de iPhone standaard netjes de versleutelde gegevens op de iPhone voor je ontsleutelen en dan doorsturen. Met iets simpels als wireshark kun je pakketjes afvangen en ook heel mooi zien wat iemand allemaal aan dataverkeer heeft: zowel http als irc als msn spul.
Het is inderdaad van belang om zorgvuldig met je gegevens om te gaan. Dat betekent dat je gevoelige gegevens niet mee naar buiten neemt. Dus niet op een usb stick, laptop, iPhone, mail of wat dan ook. Als je toch wat dingen gebruikt is het handig om niet aan 1 kant security toe te passen maar om dit op alle punten toe te passen. Dus niet alleen maar op je iPhone mail middels secure IMAP binnen halen maar ook op je desktop en elders en indien nodig zelfs gebruik te maken van het versleutelen van je email. Datzelfde geldt ook voor instant messaging, ter illustratie: als je chat met iemand via xmpp (of jabber) dan ben je verbonden met je eigen server, die weer verbinding met de server waar de ander op zit en die dan weer met de ander is verbonden. Deze gehele weg zul je moeten beveiligen anders is het zinloos omdat je dan ergens de boel kunt afluisteren. Voor irc geldt dat dus ook: connecten met ssl naar de server is leuk maar alleen echt 100% zinnig als iedereen in de channels waar je zit dit ook doen. Als het alleen van jouw kant komt voorkom je daar alleen het afluisteren van jouw kant mee.
Afgezien hiervan kun je ook elders de virusscanner laten draaien. Mail is daar een voorbeeld van: scanner op de mailserver die al voorkomt dat je besmette mail in je inbox krijgt. Dan hoeft dat al niet meer op je devices gedaan te worden (computer, iPhone, etc.). Als je mailprovider zoiets aanbiedt, activeren, scheelt nogal wat.
@prullenbak: De iPhone kan prima de nodige zaken in de achtergrond draaien. Apple heeft dit alleen terecht beperkt tot een x aantal applicaties om problemen als te weinig resources en een snel leegrakende accu te voorkomen. Weer wel jammer dat ze niet een makkelijke manier om van app te switchen hebben geïntroduceerd. Overigens zijn de telefoon en iPod functionaliteit prima voorbeelden van apps die in de achtergrond kunnen draaien.
Hahaha mensen.. jullie zijn allemaal wel erg serieus.. je denkt niet dat dit een stunt is om meer antivirus shit te verkopen…??? Als AVG als eerste een antivirus programma uit brengt voor een mobiele telefoon denk je niet dat dat dan groot in de krant en op het internet komt te staan.. Lachertje.. tuurlijk zou er theoretisch gezien een virus gemaakt kunnen worden voor de iphone… maar ik geloof niet echt in dit soort dingen..!!
Mooie reclame stunt
De ingeschatte onkwetsbaarheid van van Apple afkomstige besturingssystemen moet niet overdreven worden (zoiets als aan ons ‘speeltje’ kan niets mankeren).
Ik blijf er bij dat er een sterke relatie is tussen de populariteit van het OS en de inzicht die er is v.w.b. de kwaliteit (o.a. op gebied van veiligheid) van dat OS.
Als je de emotie en voorordelen loslaat en feitelijk onderzoek doet dan kun je ineens een heel ander verhaal krijgen (zie/zoek o.a. op zdnet.nl)
Een onderzoek uitgevoerd door IBM’s veiligheidsonderzoeksgroep X-Force ontlokte begin dit jaar heel veel discussie n.a.v. van hun onderbouwde bevindingen:
“Mac OS X Server en Mac OS X waren in 2008 de meest kwetsbare besturingssystemen, gemeten naar het aantal ontdekte lekken. De Linux-kernel staat op positie drie. Dat is te lezen in het maandag gepubliceerde rapport van IBM’s veiligheidsonderzoeksgroep X-Force.
X-Force houdt per platform het aantal ontdekte kwetsbaarheden bij en heeft een top tien samengesteld van “meest kwetsbare besturingssystemen”. Deze top tien blijkt verantwoordelijk te zijn voor bijna driekwart van de OS-lekken in 2008.”
Deze top 10:
Operating system – percentage OS-lekken in 2008
Apple Mac OS X Server – 14,3 %
Apple Mac OS X – 14,3 %
Linux kernel – 10,9 %
Sun Solaris – 7,3 %
Microsoft Windows XP – 5,5 %
Microsoft Windows 2003 Server – 5,2 %
Microsoft Windows Vista – 5,1 %
Microsoft Windows 2000 – 4,8 %
Microsoft Windows 2008 – 4,1 %
IBM AIX – 3,7 %
Overige OS’n – 24,9 %
Twijfelachtige eer voor Apple dus?!
En wat zeggen ze er bij Apple zelf van:
“Security Advice
The Mac is designed with built-in technologies that provide protection against malicious software and security threats right out of the box. However, since no system can be 100 percent immune from every threat, antivirus software may offer additional protection.
Here are some other ways to help keep your information as safe as possible:
– Use FileVault to encrypt your most important documents.
– Control access to your Mac by locking your screen after a period of inactivity.
– Securely delete outdated sensitive files with the Secure Empty Trash command.”
Voor meer info kun je ook Google gebruiken. En ja, ik weet dat de reactie van Apple specifiek de Mac betreft, maar dan toch…
Wie denkt er nou serieus, dat apple een antivirus programma toe gaat staan in de AppStore…Hun eigen winkel waar ze, naar eigen zeggen (en dat imago willenze hooghouden), probleemloze applicaties verkopen voor een probleemloze telefoon. Dit wordt gewoon keihard afgewezen. Het enige waar AVG een poot aan de grond kan krijgen is dan in de jailbreak-scene…enneh…wat denken jullie zelf, dat de jailbreakers beveiliging op hun telefoon willen? Laat me niet lachen.
Het gaat hier niet over vertrouwen in de veiligheid van OsX, of wat ook. Mijn vertrouwen in de veiligheid van apple producten is verre van blind, maar ik vertrouw makers van anti-virussoftware bijna nog minder.
@Eddy:
Klopt allemaal…maar hoeveel van de lekken die ontdekt zijn, worden uiteindelijk gebruikt voor ‘kwade’ doeleinden? Hoeveel worden er benut?
Ik denk (verwacht, weet) dat je dan bij windows een heeel stuk hoger uitkomt dan bij osX. Maar het is nogal off topic ook. Het gaat er hier om of antivirus op de iPhone nut heeft, en of het een realistisch verhaal is. Ik denk het niet.
@Eddy:
hahaha eddy jij bent zeker ook zo een persoon die vroeger geen floppy’s in zijn computer durfde te drukken omdat hij bang was voor een virus op zijn computer..
Volgens mij zie jij het hier niet geheel meer in perspectief… Als je het hebt over het dichten van lekken, dan is microsoft daar een koning in… Tuurlijk heb je in elk besturingssysteem zwakke plekken zitten. het wordt immers gemaakt door mensen en achjah we zijn niet almachtig en helemaal niet op het technische gebied… Zo heb je altijd mensen die een boel verzieken..
Ik ben niet bang voor de gevaren.. en ik ga al helemaal niet uit van die statistische gegevens die jij daar neerzet….
@Eddy:
ondanks al die kwetsbaarheden is een virus maken nog niemand gelukt. en geloof me er valt flink eer te behalen
dat apple lekker heeft die toegang geven tot bepaalde gebieden in het systeem betekend nog niet dat je toegang hebt tot de gehele computer.
eenmaal binnen heb je alsnog rootwachtwoorden en beheerders rechten nodig voor je kwaad kan
Ik ken er voor de iPhone inderdaad maar een paar en die hebben het mogelijk gemaakt om de iPhones bij herhaling te kunnen jailbreaken en/of unlocken.
Ik denk dat we qua mening dicht bij elkaar zitten maar vrees toch dat voor elke oplossing (anti-virus applicatie) problemen (toegangen tot beveiligingslekken) gevonden gaan worden. De keerzijde is namelijk een nog meer gesloten systeem en daar lijken de meesten onder ons niet op te zitten wachten en lijkt zelfs Apple daar niet geheel ongevoelig voor te zijn…
@Eddy: Ik zei “KWADE” doeleinden…daar valt jaibreaken niet echt onder…en jij haalde osX naar voren, en reageerde daarop. Ik had het ds niet eens over de iPhone.
@4saus: Het is heus wel gelukt hoor, een virus voor osX schrijven (niet voor iphone, nee)…maar het schiet gewoon niet op, omdat het marktaandeel nog altijd heel laag is. Je bereikt veel mee rmet een windows-virus.
bewijs het maar…
welk virus en wat waren de gevolgen.
nogmaals succes
aandeel heeft er niks mee te maken
een computer blijft een computer en als die op internet komt dan heeft een virus nut. ook als de doelgroep klein is. elke computer is er weer een die ingezet kan worden voor kwade doeleinden middels virussen.
dus dat argument staat niet.
northon en Mc afee hebben een proof of concept gebouwd en die kwamen niet verder dan iets dat nadat jij je gebruikers naam en wacht woord opgaf twee mapjes kon aan maken. gevaarlijker dan dat lukte niet.
daarmee is het een trojan omdat je het bewust moet installeren door je gebruikersnaam en wachtwoord af te geven.
tojans erken ik op OSX
virussen niet
er is simpelweg geen ZELFSTANDIGE toegang voor programmas en gebruikers op systeem level zonder dat daar een aantal maal gevraagd word om login en username
@Koen
Als het waar is dat je (alleen) van fouten maken kan leren dan weet ik heel veel 😉
Even zonder gekheid…
Ik ben zeer happy met zowel mijn iPhone als met mijn MacBook Pro. Tot op heden heb ik zelf ook nog geen problemen ervaren op beide systemen maar zeg nooit nooit.
Wees vertrouwd met het OS maar vertrouw het nooit blindelings. Geniale ‘gekken’ genoeg op deze aardbol.
De tijd zal het leren en inderdaad bang voor virussen ben ik nog niet geweest.
@prullebak
Ik vermoed dat Apple dat anders ziet 😉
@4saus:
Als je zegt dat marktaandeel geen rol speelt bij het ontwikkelen van virussen? dan zeg ik ” HAHAHA” natuurlijk speelt dat een rol.. als er ergens een eer aan te verdienen valt dan is het aan het maken van een virus wat de halve wereld plat legt…
Het grote probleem voor een virus ontwikkelaar is dat er te weinig mensen van linux of osx gebruik maken in vergelijking tot windows…
Als Apple doorgaat met deze groei, dan zal er helaas ook voor Apple virus programmatuur nodig zijn..
Al denk ik nog steeds (Even weer ontopic) dat mobiele telefoons (halve computers tegenwoordig) nog niet tot de risico sectoren behoort.
@Koen:
als virus bouwe wil je toch iedereen pakken.
waarom apple gebruikers niet dan?
omdat dat er maar een paar zijn.
een echte virusbouwer die zichzelf serieus neemt maakt ook wat voor de mac en of linux in de hoop die extra 6% mee te pakken
de gebruikers met linux of OSX hebben wel degelijk gevoelige informatie en belangrijke overheidsinstanties en server parken zitten deels al op linux.
dus dat is voor een virus bouwer wel degelijk relevant om voor te gaan ontwikkelen.
het lukt zeg gewoon weg niet omdat de architectuur van BSD gebaseede OSen het niet toe laat.
@4saus
Yeah, right. En toen ging de wekker.
De ontopic opmerking van Koen ben ik het volledig mee eens. De mobiele telefoons behoren nog niet tot de risico groep. En met een gecontrollerde omgeving als de appstore, zal het voorlopig nog wel erg moeilijk worden om malware of virussen te verspreiden op de iPhone.
Veel ingewikkelder is het niet.
inclusief OSX voor de desktop en laptop
UNIX en virussen gaan niet samen.
Dat heeft niks met doelgroepen te maken.
OSX is een Unix variant.
er zijn qua “virussen” op OSX alleen 2 proof-of-concepts en een 3e die in de nieuwste release van iWorks zat, en dit waren alle 3 trojans.
ik vrees voor de mensen hierboven, dat 4saus het bij het rechte eind heeft – heeft alles te maken met unix als basis, en staat geheel los van hoe vulnerable het OS zelf is qua beveiliging.
Het is ook totaal niet relevant voor een virusmaker hoe klein de mac markt is – die zijn juist naarstig op zoek om zichzelf onsterfelijk te maken door een virus voor een unix-gebaseerd systeem te releasen, maar vooralsnog gaat dat niet werken…
@bakman:
hehe..
dank je wel 😀
Hahah omg.. laat maar.. weet je,.. dit is toch ook alles wat ik zeg… Ik ben niet bang voor een virus.. en natuurlijk is het medium of misschien beter gezegt het platform belangrijk… Jij gaat toch ook geen uren gooien in het ontwikkelen van een virus als het totaal geen draagvlak heeft omdat het zich niet genoeg kan verspreiden..
en ik snap ook wel dat het op dit moment nog niet “mogelijk” is om echt virussen te bouwen.. Trojans.. wel.. maar ach.. laten we het allemaal maar afwachten..
Ik geloof iig niet in AVG op mijn iphone 😀
@Koen:
Goede programmeurs kunnen platform onafhankelijk programmeren. kijk naar itunes office skype.
doel is bij alle drie de voorbeelden het zelfde.
als dat met normale software kan moet dat voor virussen ook werken. dus als je maimaal effect wil hebben zorg je dat je overal bent en dan maakt het jou niet uit dat bepaalde klanten op een platform zitten dat weinig gebruikt word. Al helemaal niet als er vette eer te behalen valt als eeste programmeur die het voor mekaar heeft gekregen OSX en andere BSD kwetsbaar te maken voor virussen.
Dus die programmeurs moeten niet doen alsof OSX te min is voor hun code. Ze kunnen er gewoon niks mee omdat die BSD varianten het niet toe staan.
Dat is en blijft de zelfde situatie maar dan vanuit de andere kant beken.
Ik snap best dat programmeurs van virussen er liever mooi vanaf komen met de schijn dat ze het niet doen omdat het de moeite waard niet is vanwege een te kleine doel groep. Programmeurs die zo denken hebben een bord voor hun kop.
Ga BSD varianten onderzoeken en de werking van virussen er op los laten en kom tot de conclusie dat het vooralsnog onmogelijk is er een virus voor te maken.
Dat is geen schande dat het niet lukt Maar ga dan niet stoer lopen doen dat BSD gebruikers te min zijn om er een virus voor te ontwikkelen.
Ik ben benieuwd waarmee (Soort computer OS) virus schrijvers en hackers zelf mee werken en hoe zij de onzin buiten de deur houden.
Wat OSX en OSX iPhone betreft het blijft relevant omdat ze systeem wijd de zelfde fundamenten delen. OSX iPhone is alleen aangepast voor mobiel gebruik dus de elementen die er niet toe doen zijn er uit gesloopt.
De dag dat je voor OSX iPhone een virus schrijven kan ben je een grote jongen want dan lukt het je ook voor OSX
Maken ze ook zelf de virussen…?
@Scirocco:
daar worden een hoop antivirus bedrijven van beschuldigd ja.
om zo van hun eigenbrood voorziening te voor zien.
sommige bedrijven hebben wel erg snel een oplossing klaar liggen voor een exploit. vaak met 1 dag tussen tijd.
Het is nooit bewezen maar dat is een vaag gebied.;)
Weer een bedrijf die zijn virussen aan de man wilt brengen.
Viruses op Mac OS X, UNIX en Linux zijn uiteraard gewoon wel mogelijk, in theorie. Het enige wat je nodig hebt is een exploitable buffer overflow in een setuid root binary. Hier zijn een aantal voorbeelden uit de geschiedenis van te noemen, zoals Staog (Linux). Het is ongetwijfeld wel veel moeilijker om een succesvol virus te schrijven voor Linux of Mac OS X, in vergelijking met Windows.
Denk alleen niet dat het per definitie onmogelijk is.
@Thaurin: ga eerst je huiswerk doen voor je zulke antwoorden geeft.
@4saus
Het klonk anders aardig alsof ie zijn huiswerk gedaan heeft. Maar hier heb ik verder geen verstand van.
Het leuke is dat we het er allemaal over eens zijn dat AVG feitelijk onzin praat, en denken dat ze gebakken lucht en angst willen verkopen…en dat er toch een mega-discussie uit voort vloeit.
Het is alleen ook zo dat 4saus teveel vertrouwen heeft in de veiligheid van osX. Onmogelijk is een heel groot woord, onthoud dat goed. Het loont alleen in dit geval de moeite niet om te kijken of het ‘onmogelijke mogelijk gemaakt kan worden’ door de slimme jongens hackers/virusschrijvers, en dat heeft WEL veel met doelgroep te maken. Als osX een marktaandeel van 80% had, dan gingen ze het heus wel een tandje ahrder proberen. En als het dan na zoveel jaar nog nie lukt, ja dan krijg jij je gelijk en zeggen we “het is onmogelijk”. Eerder niet goed?
@prullenbak:
ik geef het op…
Lijkt me wijs
(de titanic trouwens…dat ding kon niet zinken…onmogelijk!)