Craig Federighi: ‘APFS voor Fusion Drives komt later’
Als macOS High Sierra vanavond beschikbaar komt, zal het nieuwe Apple File System (APFS) niet worden toegepast op Fusion Drives. iCulture-lezer Michiel informeerde bij Craig Federighi en kreeg zowaar antwoord: de update voor Fusion Drives komt eraan!

APFS-support in toekomstige update
Vroeger vonden Apple-fans het leuk om met Steve Jobs te corresponderen, tegenwoordig zul je je toevlucht moeten nemen tot andere Apple-topmensen. De afgelopen tijd zit Craig Federighi bovenop z’n mailbox, zo bleek al uit meldingen van andere gebruikers die Federighi een mailtje stuurden. iCulture-lezer Michiel besloot ook een mailtje te sturen, omdat hij benieuwd was of er voor Fusion Drives ook nog ondersteuning komt voor het Apple File System (APFS). Dat blijkt inderdaad het geval.
Federighi gaf aan dat er inderdaad een update komt, zodat ondersteuning voor Fusion Drives ook naar APFS kunnen overstappen.
Nu nog geen APFS-support voor Fusion Drives
We wisten al dat de overstap naar APFS aanvankelijk beperkt zou zijn tot SSD-schijven. Sterker nog: als je een SSD hebt, ben je verplicht om over te stappen naar de nieuwe bestandsindeling.
Apple heeft al wel bevestigd dat APFS aanvankelijk niet beschikbaar zal zijn voor Fusion Drives en bood daarom instructies om weer terug te gaan naar het standaard HFS+ formaat. Deze instructie was bedoeld voor mensen die al met een betaversie de overstap hadden gemaakt. Dit is een vrij lange lijst met instructies die je moet volgen.
Over toekomstige support voor APFS en Fusion Drives werd nog niets gezegd, behalve dan de bewoordingen dat Fusion Drives “in de initiële release van macOS High Sierra” niet zullen worden ondersteund. Maar uit de e-mail van Federighi kun je nu aflezen dat het er inderdaad nog aan komt.
Apple File System is een moderner bestandssysteem dan HFS+ en is geoptimaliseerd voor solid state drives (SSD). Het is veiliger en beschermt je beter bij een crash, maakt backups makkelijker en bevat sterke encryptie. Het reageert ook sneller dan HFS+ bij functies als het klonen van bestanden of mappen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
macOS High Sierra
Lees alles over macOS High Sierra, de belangrijke update van macOS voor je Mac en MacBook in 2017. Deze update is inmiddels opgevolgd door macOS Mojave en nieuwere versies.

Hoe zit het met zelf ingebouwde SSD’s? Ik heb een WD Blue SSD van 500Gb ingebouwd in mijn iMac 2009. Is TRIM support ook ondersteund?
Hoe doen ze dat toch altijd. Zo een mailtje sturen naar die topmensen naar welk e-mailadres moet je dan sturen weet iemand dit?
@Jens: federighi@apple.com
Ja, met het terminal commando:
sudo trimforce enable
En hoe zit het met zelfgefabriceerde Fusion drives? Ik heb een 480Gb OWC SSD in m’n Mini geplaatst, de HD naar de 2e bay verplaatst en vervolgens als 1 Fusion drive van 1,48Tb geformatteerd.
Als ik nu High Sierra installeer, herkent hij dit dan ook als Fusion en schakelt ie dan niet over naar AFPS? Wil geen problemen hebben 🙂
Als jij de fusion drive software heb geïnstalleerd, kan je er wel vanuit gaan dat dit gewoon gaat werken. Tenminste dat hoop ik aangezien ik ook een Samsung SSD 256 GB bij mijn iMac 2011 heb geplaatst.
Ik heb in mijn Mac een gewone HDD zitten van 1 TB. Hoe gaat dit dan? Dank je wel
Waarom heb je een fusiondrive met zo’n grote ssd? Enkel SSD is namelijk sneller dan FD.
Ik heb trouwens een keer een hoop ellende gehad met zo’n FD, sinds raad ik het iedereen af. Een lang verhaal kort: ik moest een recovery doen en recoverysoftware snapt FD niet. Zodoende ben ik jaren aan foto’s kwijt omdat deze bv half/half op ssd/hdd stonden.
Ja ik had een TimeMachine backup maar dat hoort bij het lange verhaal 😉
Simpel, een 480Gb was één rib uit m’n lijf destijds, een grotere was minstens 5 ribben uit m’n lijf…
480Gb was niet genoeg, dus vandaar een Fusion geformatteerd van m’n 1TB HD en deze SSD. Werkt al jaren super. En zo’n recovery is geen issue voor mij. Al m’n bestanden zijn in sync met m’n 1TB OneDrive opslag en m’n 300Gb aan foto’s met iCloud foto’s. Dus alles is gebackupped 🙂
Vraag aan iCulture:
Ik heb vanaf fabriek 256GB ssd en 2TB hd. OS staat op ssd. Ik heb geen fusion drive. Wordt APFS straks op zowel ssd als hd toegepast?