Update 1 juli 2022: Vanaf vandaag is het zover. Ontwikkelaars die hun apps willen updaten moeten zorgen dat er een optie in zit om je account op te heffen. Instagram heeft dat inmiddels al toegevoegd.
Update 25 mei 2022: Apple heeft een nieuwe deadline gesteld voor het wissen van accounts in apps. De datum is nu 30 juni 2022. Alle apps moeten dan voldoen aan de richtlijn dat je een account moet kunnen opheffen.
Update 23 januari 2022: Apple heeft deze eis uitgesteld en zegt dat het appmakers en ontwikkelaars meer tijd geeft. Het bedrijf realiseert zich dat deze functionaliteit complexer is dan gedacht. Het gebeurt wel vaker dat Apple eerst regels aankondigt en dan weer uitstelt.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 7 oktober 2021.
App-accounts verwijderen wordt verplicht
Het is een van de grootste ergernissen als we apps testen: meteen bij het opstarten moet je al meteen een account aanmaken. Voor veel mensen is het reden genoeg om de app meteen weer weg te gooien. Gaandeweg maak je heel wat accounts aan voor alle apps die je gebruikt. Apple heeft het met Sign in with Apple gemakkelijker gemaakt om allerlei accounts aan te maken en vervolgens te zorgen dat je geen spam meer krijgt. Maar daarmee worden de accounts nog niet opgeheven. Vanaf 30 juni gaat Apple het verplicht stellen dat apps waarin je accounts kunt aanmaken, ook de mogelijkheid bieden om die accounts weer te wissen.
Deze maatregel was eigenlijk al aangekondigd tijdens WWDC 2021, maar sneeuwde toen enigszins onder in al het overige nieuws. Apps die vanaf 30 juni (was 31 januari 2022) worden ingediend bij de App Store moeten aan deze regel voldoen. Het verwijderen van een app is vaak simpel, maar daarmee is niet meteen het account gewist. Sterker nog: als je een in-app abonnement had lopen kunnen de betalingen nog een tijdje blijven doorlopen, zonder dat je er erg in hebt.
Ontwikkelaars moeten binnen de app een optie geven om het account te verwijderen. Je kan daarbij ook naar een webpagina worden doorgestuurd. De wijziging is te vinden in regel 5.1.1 van de App Store-richtlijnen.
Zelf biedt Apple ook de mogelijkheid om je Apple ID te verwijderen. Dit werkt als volgt:
- Ga naar de Apple ID-inlogpagina en vul je gegevens in.
- Kies onderaan de pagina Je account verwijderen.
- Bevestig je keuze en geef een reden op, als je dat wilt.
- Noteer de toegangscode, voor het geval je toch spijt krijgt van je keuze.
Je hebt beperkt de tijd om weer in te loggen op je account, met de verstrekte code. Na die tijd zullen je gegevens gaandeweg voorgoed worden gewist.
Ook betere rapportage van ‘foute’ apps
Apple heeft de afgelopen dagen ook een meer opvallende rapportagetool toegevoegd aan de App Store. Daarmee kun je problematische apps melden, als ze bijvoorbeeld absurde bedragen rekenen, spammen of gebruikers op een andere manier misleiden. Apple heeft al jarenlang een probleem met scam-apps, die je geld uit de zak willen kloppen. Het gaat vaak om nagemaakte apps met dure in-app aankopen, of apps die geen werkelijke functionaliteit bieden. Met een nieuwe knop moeten gebruikers makkelijk deze apps kunnen rapporteren. Dit geldt ook voor apps die ze zelf niet hebben gekocht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te pre-orderen, online versie stopt binnenkort (28-10)
- Amsterdam viert 750 jaar met speciale monster-app (24-10)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 7 reacties