Reacties voor: App-ontwikkelaars verlaten Amerikaanse App Store uit angst voor rechtszaak

App-ontwikkelaars verwijderen hun apps uit de Amerikaanse App Store. Ze zijn bang dat patenthoudende bedrijven zoals Lodsys ze voor de rechter slepen, omdat ze een door hun gepatenteerd systeem hebben geïmplementeerd.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 38 reacties

  1. Echt triest, op zo’n manier geld “verdienen” kunnen ze werkelijk niets beters verzinnen? andere mensen het leven zuur maken, pfff..
    Hoop dat ze binnenkort een keer flink tegen de lamp lopen met deze onzin, en ze helemaal kapot gaan.

  2. MMMMMM….. volgens mij is Apple op dit moment met hetzelfde bezig tegen HTC, Samsung etc.

    Wel grappig. Straks heeft apple het alleenrecht op de telefoons maar geen apps meer.
    En heeft android een volle market maar geen telefoons meer.

    😉

  3. Dat bedrijf met patent 11/995,353 is wel heel triest. Op deze manier zouden patenten niet mogen bestaan. Degene die dat patent heeft toegekend is gek!

  4. Ook patenten als: reclame voor het ene product maken in je andere verkochte product. WTF!?!?!? Wie had daar anders niet op kunnen komen? En welke R&D heeft daarin gezeten dat het een patent rechtvaardigt?

    Patenten, copyright en alles mag van mij echt helemaal dood! Het is triest dat we zelfs in de zorg concurrentie verwachten op de markt om het veld innovatief en goedkoop te houden.

    Maar dat we dit soort dingen anderzijds laten bestaan en accepteren. Geloof mij, gooi die patenten er allemaal uit en het zal allemaal innovatiever en beter worden. Kijk maar hoeveel apps er gedelete worden om zo’n patent. Dat is echt geen innovatie. En een patent huren om te gebruiken is ook geen innovatie. Hoe kan zelf niet denken over een probleem maar klakkeloos iets van iemand anders overnemen leiden tot innovatie?!?!

  5. Triest…..

  6. Deze patenten:

    http://www.lodsys.com/our-patents.html

    Zijn echt zo van, ding1 gebeurd, something fuzzy happens, resultaat. Te algemeen en Lodsys (Dan Abelow) klaagt kleine ondernemingen aan om zo geld te verdienen. Bij microsoft gaat dit niet lukken, apple niet, nokia niet, aangezien ze deze techniek al eerder implementeerden dan het patent er was.

    http://computing2.com/04_about.html
    http://www.webventionllc.com/patent_information_and_filing_history
    Have a good one.

  7. A great shame for us end users , but apple are so busy attacking everyone over patents, that this was bound to happen , the worlds biggest bully has now a major problem. Apple make great products but the company thinks it is untouchable , its time for apple to stop working against everyone and work together , or its going to be a dull future for all

  8. Wordt het niet eens tijd dat er onderzocht wordt of die patentbureaus niet corrupt zijn? Het toekennen van patenten is volgens mij ook een monopolie (correct me if I’m wrong).
    Per slot van rekening gaat er erg veel geld in om.

  9. Zucht… Patenten en alles eromheen moet dus niet dood.

    Volgens mij is die discussie de afgelopen maanden online veel te vaak gev

  10. Inderdaad weer een triest voorbeeld van de te ver doorgeschoten auteurs/patentrechten. De verliezers: consumenten en de meeste bedrijven. De winnaars: sommige grote bedrijven en advocatenkantoren. De lobby van deze laatste groep zorgt ervoor dat de mythe van innovatie door auteurs/patentrechten in stand blijft en dat de politiek hierop belobbyed wordt om deze rechten in stand te houden of zelfs uit te breiden. Helaas.

  11. Wat ik dus zei:
    Die discussie is de afgelopen maanden online veel te vaak gevoerd.

    Patenten zijn vaak, maar lang niet altijd (zie Lodsys) het gevolg van investeringen in R&D.

    Hoe ik het zie: Sommige patenten in de technologie zijn veel te generiek. Vroeger waren deze misschien niet generiek, maar anno 2011 wel. Deze mogen dus verdwijnen en nieuwe aanvragen van generieke patenten (wat toch al niet mag) moet verboden worden.

    Verder moet er een hervorming in gang worden gezet die patenttrollen het zwijgen oplegt en kleine ontwikkelaars buiten schot laat. Wat er nu met de grote jongens gaande is vind ik eigenlijk wel correct en prima. Je moet namelijk je eigen patenten verdedigen, anders raak je ze kwijt. En ze hebben toch geld zat, dus ze zoeken het maar uit. Die patentenruzies zijn trouwens orde van de dag voor die bedrijven, maar een beetje jammer dat de media de laatste tijd zoveel olie op het vuur gooit. Alsof er voor de afgelopen maanden niks aan de hand was….

  12. Origineel geplaatst door makkiej
    Echt triest, op zo’n manier geld “verdienen” kunnen ze werkelijk niets beters verzinnen? andere mensen het leven zuur maken, pfff..
    Hoop dat ze binnenkort een keer flink tegen de lamp lopen met deze onzin, en ze helemaal kapot gaan.

    Maar waarom is dat triest dan. Zij bezitten toch het patent erop?

  13. VREEMD: als ik (zonder een enkele reden) 11/995,353 invul bij google, krijg ik iets van een manier om, wel lees maar: A method of recovering energy from the turntable motor (12) in an optical disc drive comprising a power supply and a circuitry (10) that is capable of selectively feeding a current from the power supply into the motor in a first state and from the motor into the power supply in a second state.

    Dus wat nou, Lodsys.

  14. Ik heb al 25 jaar een patent op “het lukraak patenteren van dingen en daarna verkopen om zo veel geld binnen te slepen.”. Jammer, Lodsys!

  15. Nou, als ik een app in de App Store zou hebben zou ik hem er echt niet uithalen omdat een of ander bedrijf zegt dat ik hun patenten schend terwijl ik gewoon de SDK van Apple gebruik.

  16. Jullie beseffen dat jet hier precies hetzeldee gaat als bij het ontwikkelen van medicijnen? Puur omdat het ontdekken en testen van een nieuw medicijn zoveel tijd en geld kost worden ze de eerste jaren beschermd tegen copycats. Geheel terecht natuurlljjk dat bedrijven de kans krijgen om hun investeringen die heel groot zijn terug te verdienen.

    Natuurlijk zijn er patenten die veel te ruim omvattend zijn en waar weinig ontwikkelingkosten voor waren, maar het basis principe is hetzelfde.

  17. Origineel geplaatst door Lars
    Nou, als ik een app in de App Store zou hebben zou ik hem er echt niet uithalen omdat een of ander bedrijf zegt dat ik hun patenten schend terwijl ik gewoon de SDK van Apple gebruik.

    Wel als je de kans loopt voor de rechter te worden gesleept en ook nog een torenhoge boete riskeert.

  18. Origineel geplaatst door Lars
    Nou, als ik een app in de App Store zou hebben zou ik hem er echt niet uithalen omdat een of ander bedrijf zegt dat ik hun patenten schend terwijl ik gewoon de SDK van Apple gebruik.

    Je kunt zelfs dan een patent of een copyright schenden.

    Als jij met de SDK van Apple en een spel over Avatar gaat maken dat je een rechtzaak aan je broek gaat krijgen mocht deze geaccepteerd worden. Dat is namelijk een schending van copyright. Als jij een applicatie maakt die een patent van een ander bedrijf schend dan kan je daar ook een rechtzaak voor aan je broek krijgen.

    Het maakt niet uit of je nu in C, C++, Perl of wat voor taal dan ook programmeert, je kunt altijd patenten en copyright schenden. Dus ook in Objective C zoals je voor de iPhone gebruikt.

  19. Patenten zijn nodig om intelectueel eigendom te beschermen. Als je iets maakt of bedenkt, moet jij ook degene zijn die er mee kan verdienen. Maar voor dit soort handelaartjes zijn natuurlijk weinig goede woorden over.

  20. Het patentsysteem is sowieso zijn doel voorbij geschoten, dat zie je zowel hier als bij de patentzaken die Apple o.a. momenteel voert. Dit zorgt niet voor stimulatie van innovatie maar houdt het in veel gevallen tegen.

    Toch kan je Lodsys in dit geval niks kwalijk nemen. Zij hebben de patenten dus waarom niet. Zij maken gewoon slim gebruik van het patentensysteem.

    Het wordt trouwens wel tijd dat Apple (en Google etc) de ontwikkelaars gaan helpen, zeker in de gevallen dat ze gewoon API’s van hunzelf gebruiken (zoals in-app purchases).

  21. De patentregelgeving deugt niet.

    Je zou alleen een patent mogen kunnen vastleggen als je daadwerkelijk een product maakt/laat produceren dat er gebruik van maakt en als het idee nog nergens is toegepast.

    Het is kennelijk erg gemakkelijk om niet gepatenteerde toepassingen af te kijken en vervolgens te patenteren om er geld uit te slaan.

  22. Origineel geplaatst door Bastiaan
    MMMMMM….. volgens mij is Apple op dit moment met hetzelfde bezig tegen HTC, Samsung etc.Wel grappig. Straks heeft apple het alleenrecht op de telefoons maar geen apps meer.
    En heeft android een volle market maar geen telefoons meer.

    ze trekken zichzelf ook terug uit de Android market dus dat gaat helaas niet gebeuren. Het patent wat geschonden zou zijn gaat ook over de app. En niet over de store waar het instaat. Een app die het patent overtreed is dus net zo “strafbaar” op iOs als op Android of Windows7

  23. Is het in Nederland niet zo als je een domeinnaam heb verzonnen en je doet er niets mee dat je deze kan kwijtraken aan iemand die er wel wat mee kan?
    Afnemen dat patent dan zou ik zeggen

  24. Stel dat patenten worden afgeschaft. Wat gebeurt er dan? Ik verzin iets moois en iemand anders loopt er mee weg? Ik maak iets moois en in China wordt het massaal goedkoper nagemaakt? Dat is inderdaad niet leuk, maar maakt mij wel creatief en innovatief om het idee op een bijzondere manier te vermarkten. Dus alleen het hébben van een idee, zoals dat nu schijnbaar het geval is, is dan niet genoeg om binnen te lopen, je moet er ook wat creatiefs mee doen. En inderdaad de concurrentie voorblijven. Dat hoort erbij, bij een markteconomie.

  25. Origineel geplaatst door Bastiaan
    MMMMMM….. volgens mij is Apple op dit moment met hetzelfde bezig tegen HTC, Samsung etc.Wel grappig. Straks heeft apple het alleenrecht op de telefoons maar geen apps meer. En heeft android een volle market maar geen telefoons meer.

    Het staat maar eens genoemd in het artikel, maar men trekt zich volledig terug uit Amerika, ofwel ook uit de Market. Rampzalig voor Amerika en ook voor ons als de patenttrol zijn peilen op Europa inzet.

    Origineel geplaatst door hoi
    Dat bedrijf met patent 11/995,353 is wel heel triest. Op deze manier zouden patenten niet mogen bestaan. Degene die dat patent heeft toegekend is gek!

    Dit is inderdaad ZO algemeen, dat je bijvoorbeeld Spotlight Search niet zou mogen uitvoeren als Apple geen licentie had.

    Origineel geplaatst door Dpaki
    Patenten, copyright en alles mag van mij echt helemaal dood! Het is triest dat we zelfs in de zorg concurrentie verwachten op de markt om het veld innovatief en goedkoop te houden.Maar dat we dit soort dingen anderzijds laten bestaan en accepteren. Geloof mij, gooi die patenten er allemaal uit en het zal allemaal innovatiever en beter worden. Kijk maar hoeveel apps er gedelete worden om zo’n patent. Dat is echt geen innovatie. En een patent huren om te gebruiken is ook geen innovatie. Hoe kan zelf niet denken over een probleem maar klakkeloos iets van iemand anders overnemen leiden tot innovatie?!?!

    Je snapt het nut van patenten niet helemaal. Als patenten niet bestonden, zou de iPhone allang weggeconcurreerd zijn door waardeloze namaaktroep dat €10 kost. Apps zouden allemaal dingen kunnen jatten van anderen waardoor innovatie totaal in de kiem gesmoord wordt: waarom iets uitvinden, als je er toch geen rechten over hebt en het zo gejat wordt?

    Origineel geplaatst door Thumper
    A great shame for us end users , but apple are so busy attacking everyone over patents, that this was bound to happen , the worlds biggest bully has now a major problem. Apple make great products but the company thinks it is untouchable , its time for apple to stop working against everyone and work together , or its going to be a dull future for all

    Hoezo the worlds biggest bully? Hoor je niet thuis op AndroidPlanet met saamhorigen? Je hebt wel een beetje gelijk hoor, dat patentgedoe komt iedereen onderhand wel de strot uit. Maar waarom spreek je Engels op deze Nederlandse site? Let op je grammatica, vervoegingen en interpunctie.. Wel goed dat je het oefent hoor, zo wordt je er alleen maar beter in 🙂

    Origineel geplaatst door @rno
    Is het in Nederland niet zo als je een domeinnaam heb verzonnen en je doet er niets mee dat je deze kan kwijtraken aan iemand die er wel wat mee kan? Afnemen dat patent dan zou ik zeggen

    Is dat zo? Maar ‘afnemen’? Dan zouden er tienduizenden zo niet honderdduizenden patenten van duizenden bedrijven waaronder ook Apple, Microsoft, Yahoo en Google afgenomen moeten worden. Op zich een beetje eng dat een idee van jou afgenomen kan worden als je er niet per direct mee bezig bent.

    Origineel geplaatst door jajaohnee
    Stel dat patenten worden afgeschaft. Wat gebeurt er dan? Ik verzin iets moois en iemand anders loopt er mee weg? Ik maak iets moois en in China wordt het massaal goedkoper nagemaakt? Dat is inderdaad niet leuk, maar maakt mij wel creatief en innovatief om het idee op een bijzondere manier te vermarkten. Dus alleen het hébben van een idee, zoals dat nu schijnbaar het geval is, is dan niet genoeg om binnen te lopen, je moet er ook wat creatiefs mee doen. En inderdaad de concurrentie voorblijven. Dat hoort erbij, bij een markteconomie.

    Ook je manier van “vermarkten” (zoals jij dat noemt, ben zelf ook het woord kwijt :P) kan zo gestolen worden. Al is het natuurlijk geen stelen als jij er geen recht op hebt, maar alles kan nagemaakt worden, dus ook dat. Kun jij fijn creatief zijn, profiteer ik daar nog meer van. Je kunt de concurrentie proberen voor te blijven. Maar als ze massaal dingen namaken, kost het hen puur de productiekosten, terwijl jij ook nog voor de ontwikkeling hebt moeten betalen..

  26. In de VS kan men makkelijker patent aanvragen op bijvoorbeeld iets als een werkwijze of methode. In Europa is dat niet mogelijk. Dus dit geldt alleen voor de VS. De huidige patentenstrijd tussen HTC, Samsung en Apple wordt daarom grotendeels in Amerika gevoerd.

  27. Je kan Lodsys veroordelen, maar dit is kapitalisme, Het Westerse Systeem. Ze beleggen gewoon in intellectueel eigendom.

    Hetzelfde gebeurt met zendtijd, kranten, politici, wapens, plantages, huizen, land, muziek, schilderijen, schulden, geld, domeinnamen, en in principe alles wat schaars is.

    In het Westen wordt geinstitutionaliseerde corruptie in balans gehouden door zaken als een vrije pers, gekozen parlementen en relatief onafhankelijke marktautoriteiten en rechtbanken.

    Als ontwikkelaars zich terugtrekken uit de Amerikaanse markt en zich beklagen in de pers, zullen partijen als Lodsys hopelijk lagere licentiebedragen vragen, anders verdienen ze helemaal niets aan hun investeringen.

  28. Yeah komen allemaal Amerikanen naar de nl store

  29. @Gert: Dit heeft werkelijk helemaal niets met intellectueel eigendom te maken.

    Je kan meerdere verschillende dingen maken en toch hetzelfde patent betreden. Dat is juist het slechte aan die softwarepatenten.

    Ik hoop echt dat ze daar in de VS eens gaan inzien dat het niet zo langer kan. Laat bedrijven maar aantonen dat ze er een aanzienlijke periode met R&D in hebben gestopt om tot de uitvinding te komen ipv iedereen technieken te laten patenteren die zelfs m’n konijn nog in een avond kan bedenken.

  30. Bedrijven als Lodsys zijn gewoon aasgieren!! Het as van de het kwaad van de techwereld!!

  31. Origineel geplaatst door De Enige Echte Anoniem
    @Gert: Dit heeft werkelijk helemaal niets met intellectueel eigendom te maken.Je kan meerdere verschillende dingen maken en toch hetzelfde patent betreden. Dat is juist het slechte aan die softwarepatenten.Ik hoop echt dat ze daar in de VS eens gaan inzien dat het niet zo langer kan. Laat bedrijven maar aantonen dat ze er een aanzienlijke periode met R&D in hebben gestopt om tot de uitvinding te komen ipv iedereen technieken te laten patenteren die zelfs m’n konijn nog in een avond kan bedenken.

    ‘Pull down to refresh’ is ingenieus en in 1 minuut bedacht door de ontwikkelaar van Tweetie. Dat zou dus ook geen patent mogen hebben?

  32. Origineel geplaatst door jajaohnee
    Stel dat patenten worden afgeschaft. Wat gebeurt er dan? Ik verzin iets moois en iemand anders loopt er mee weg? Ik maak iets moois en in China wordt het massaal goedkoper nagemaakt? Dat is inderdaad niet leuk, maar maakt mij wel creatief en innovatief om het idee op een bijzondere manier te vermarkten. Dus alleen het hébben van een idee, zoals dat nu schijnbaar het geval is, is dan niet genoeg om binnen te lopen, je moet er ook wat creatiefs mee doen. En inderdaad de concurrentie voorblijven. Dat hoort erbij, bij een markteconomie.

    Nee hoor, ik maak gewoon helemaal niets meer. Kleine bedrijfjes zullen misschien een geweldig product bedenken, maar de grote organisaties zullen het direct overnemen en het kleine bedrijfje uit de markt duwen. Innovatie komt tot stilstand.

    Er is inherent niets mis met patenten, het is niets meer dan auteursrecht op een idee. Wel is er het probleem dat zo langzamerhand elk idee gepatenteerd wordt, zelfs ideeën die weinig origineel zijn (zoals oplossingen met loops in programmeertalen die elke ontwikkelaar op zichzelf ook kan bedenken).

    Daarom moet er iets gebeuren om ‘eerlijke’ patenten te kunnen onderscheiden van ‘oneerlijke’ patenten. Dat is best lastig, want wanneer is een idee origineel genoeg.

  33. En zo begon het begin van het einde van de Amerikaanse grootmacht..

  34. Triest dat ze dan niet na 1 dag al roepen: ey jullie zijn fout bezig! Nee 5 jaar wachten en hopen dat je miljarden kan cashen… DIEPTRIEST!

  35. Origineel geplaatst door Bubbly
    ‘Pull down to refresh’ is ingenieus en in 1 minuut bedacht door de ontwikkelaar van Tweetie. Dat zou dus ook geen patent mogen hebben?

    Nee!

    al dat gezeur over ‘useability’ Nee, nee en nog eens nee!

    hovers, drag-n-drop, of zo… nee… — is er iemand die op ‘liquid html pagina’s al een patent heeft? op 960-grids ???

    laat ze een voorbeeld nemen aan Adobe (ook geen leuke jongen overigens) maar in iedergeval is PDF een vrij toegangkelijke techniek waar je niet voor hoeft te betalen, maar wel patent op rust

  36. @Bubbly:

    Klopt. In principe is pull down to refresh niets meer dan een verdere uitwerking van een concept dat al heel lang bestond: een lijst met items die zich vernieuwen wanneer je deze omhoog of laag beweegt.

    Het is niets meer dan wat verder out of the box denken. Als jij als ontwikkelaar dat kan, dan is de rest van je app waarschijnlijk ook een stuk origineler dan dat van de concurrentie en heb je helemaal geen patenten nodig.

    Copyright is weer iets anders natuurlijk, maar dat geldt voor de hele app als geheel. Als iemand Tweetie namaakt tot in de details (dus ook met pull to refresh), dan zou er actie moeten worden ondernomen. Dat is bijvoorbeeld iets dat Zynga al sinds dag 1 doet: letterlijk copieeren van spellen, zelfs inclusief goed lijkende graphics.

  37. @Bubbly: wij als Europeanen hebben niets te vrezen. Dit zijn software patenten en deze worden in de gehele EU niet erkend. De patenten zijn dan ook alleen van toepassing voor de Amerikaanse markt, vandaar ook het vertrek uit de Amerikaanse App Store en niet alle App Stores!

    Wat dit laat zien is dat het patentsysteem in Amerika na alle wijzigingen de afgelopen paar jaar nog altijd niet naar behoren werkt. Patenten worden nog steeds te makkelijk toegekend met bar weinig controle en de doorlooptijd is ook nog altijd veel te lang. Patenten gelden daar bijna levenslang ipv een max van bijv 5 jaar. De periode zou lang genoeg moeten zijn om investeringen terug te kunnen verdienen en dat is prima in 5 jaar of in sommige gevallen 10 jaar te doen. Helaas zijn dit soort dingen ook niet zo maar aan te passen juridisch gezien. Hoe je het ook went of keert, het systeem moet anders omdat het huidige iedere ontwikkeling volledig belemmerd ipv bevorderd. Het doel van het systeem wordt dan ook al jaren niet meer gehaald.

  38. Waarom nemen ze niet gewoon een beleid aan dat een bedrijf verplicht een bepaald patent of idee binnen een x aantal jaar te gebruiken om het ook daadwerkelijk te mogen bezitten? Het klinkt zo makkelijk dat het vast te mooi is om waar te zijn, maar het lijkt mij de ultieme oplossing..

    Zo ver ik begrijp gebruiken patenttrollen hun patenten namelijk alleen maar om geld te melken (wat een logisch gevolg is van de uiterste kant van het kapitalisme te hanteren).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.