Zo leuk is het om voor Apple’s app-reviewteam te werken
Phil Schiller heeft het laatste woordApple’s reviewteam: zo werkt het
Apple is vaak streng in het goedkeuren van apps en het kan ontwikkelaars soms heel wat hoofdbrekens kosten om hun app goedgekeurd te krijgen. Als het om controversiële zaken gaat geldt dat nog eens dubbel. Bijvoorbeeld bij de beslissing om Alex Jones’ Infowars-app te verbieden. Normaal neemt de normale App Review Board deze beslissingen, maar als ze er echt niet uit komen is er sinds 2009 het Executive Review Board (ERB). Zij komen wekelijks bijeen om zich over de meest lastige zaken te buigen.
Het ERB bepaalt het beleid van Apple’s Worldwide Developer Relations divisie, die de meeste mensen kennen als het team dat de appreviews uitvoert, voordat ze worden toegelaten in de App Store. Het kan ook gaan om apps die op een later moment uit de App Store worden gehaald. Zo kreeg Apple kritiek dat alle podcasts rondom Infowars offline waren gehaald, maar dat de app gewoon bleef bestaan. Het probleem met deze app was dat het gebruikt werd om misinformatie te verspreiden. Infowars noemde de schietpartij op een school in Sandy Hooks bijvoorbeeld ‘een hoax’ terwijl er 26 doden te betreuren waren.
Extra teams in Ierland en China
Het reviewteam van de App Store groeit continu en Apple heeft daarom nieuwe kantoren voor ze geopend in Cork (Ierland) en Shanghai (China), zo zegt een anonieme bron. Het hoofdkantoor is in Sunnyvale (Californië). Er zouden meer dan 300 reviewers werken, die 81 verschillende talen spraken.
Schiller zou “zelden tot nooit” langskomen op de plekken waar de appreview-teams aan het werk zijn. De dagelijkse leiding is in handen van Ron Okamoto en een niet nader genoemde persoon. Schiller komt alleen in actie als er conflicten zijn.
Als de reviewers aan de ploegendienst beginnen kijken ze in het webportaal App Claim. Ze claimen vervolgens een rijtje apps waarmee ze aan de slag gaan. De apps worden meestal op een iPad getest, ook al gaat het om iPhone-apps. Daarnaast zijn er aparte plekken om Apple Watch- en Apple TV-apps te testen. Het team let daarbij op bugs en illegale content, maar ze kijken ook of aan alle richtlijnen is voldaan. Vervolgens beslissen ze of de app geaccepteerd kan worden, afgewezen moet worden of nog even on-hold moet blijven staan. De procedure duurt maar een paar minuten per app. De meeste apps zijn namelijk vrij simpel, aldus bronnen.
50 tot 100 apps per dag
Een relaxte plek om te werken is het echter niet. Reviewers moeten tussen de 50 en 100 apps per dag controleren. Een app met de naam Watchtower houdt ze daarbij in de gaten. Er wordt ook gecontroleerd of er wel wordt voldaan aan het doel om 50% van de apps binnen 24 tot 48 uur te beoordelen.
Toen er in juli 2018 een achterstand was opgelopen besloot Apple over te stappen op werkdagen van 12 uur. Ze waarschuwden daarbij het personeel om vooral niet langer dan 12 uur per dag te werken. Vooral als er een nieuwe iOS-versie uitkomt gaan ontwikkelaars hun apps massaal updaten en dat levert extra werkdruk op voor het reviewteam.
Reviewers zeggen dat ze soms ‘bedreigingen’ van ontwikkelaars te horen krijgen. Het zou allemaal makkelijker zijn als Apple algoritmes gebruikte, maar dat is niet het geval. Er zijn wel wat automatische filters, maar de beslissing wordt in feite genomen door een menselijke reviewer. Daarmee is Apple redelijk uniek: het bedrijf selecteert meer dan andere techbedrijven welke apps worden toegelaten.
Geen ingehuurd personeel
Alle appreviewers zijn in dienst van Apple, het zijn geen uitzendkrachten. Ze krijgen een vast uurloon en krijgen de gebruikelijke personeelsvoorzieningen, zoals een zorgverzekering. Nieuwe medewerkers beginnen met eenvoudige iPhone-apps en naarmate ze meer ervaring krijgen mogen ze ook apps met in-app aankopen, abonnementen en apps voor de Apple Watch en Apple TV beoordelen. Zo’n 40 procent van de apps en updates worden afgewezen.
Klinkt het desondanks nog steeds als een droom om voor Apple te werken? Dan hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet in onderstaand artikel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 0 reacties