Er komen grote veranderingen aan voor de App Store. Phil Schiller, sinds een halfjaar verantwoordelijk voor de softwarewinkels van Apple, heeft ambitieuze plannen. Zo zal de nadruk meer komen te liggen op langlopende abonnementen en zal de bekende inkomstenverdeling 70%/30% gaan verschuiven richting 85%/15%. Opmerkelijk is dat Apple alle aankondigingen al uit de doeken doet voordat de WWDC is begonnen. Waarschijnlijk omdat ze zo meer tijd hebben voor (nog grotere) aankondigingen.

Grote veranderingen voor App Store
Schiller sprak met enkele verslaggevers over de plannen die nog dit jaar in de App Store worden doorgevoerd. Hij wil daarbij op drie terreinen verbeteringen doorvoeren: versnellen van het reviewproces voor apps, invoeren van nieuwe abonmementen en zorgen dat gebruikers makkelijker apps kunnen ontdekken. Bij dat laatste worden advertenties in zoekopdrachten een nieuwe peiler.
1. App-reviews: snellere goedkeuring
Ontwikkelaars hebben al sinds het begin van de App Store klachten over het langdurige reviewproces. Het reviewproces moet ervoor zorgen dat er geen rotzooi in de App Store terechtkomt, zoals aanstootgevend materiaal. In het verleden duurde dit proces wel eens vijf dagen of langer. De afgelopen maand is die periode verkort en is nu zelfs nog maar één dag. Schiller heeft met z’n team gekeken waarom het proces zo lang duurde en heeft er wat aan gedaan. Apple is niet van plan om net als Google het reviewproces te schrappen, maar het proces wordt wel versneld: 50% van de apps is binnen 24 uur goedgekeurd en 90% binnen 48 uur.
2. Nieuw abonnementenmodel
Voorheen waren er beperkingen voor het aanbieden van abonnementen in apps. Kort gezegd: magazine- en kranten-apps hadden de meeste vrijheid om langlopende abonnementen aan te bieden. Andere apps waren veelal verplicht om eenmalige in-app aankopen aan te bieden.
Dat gaat veranderen: er komt een nieuw abonnementenmodel dat geldt voor alle appcategorieën. Ook kan het abonnement gelden voor meerdere apps. Een goed voorbeeld is een reeks kinderapps of een reeks reisgidsen. Volgens het nieuwe model kun je straks één abonnement afsluiten dat voor alle apps uit een bepaalde serie geldt.
Voor het nieuwe model geldt ook een andere verdeling van inkomsten. Ontwikkelaars zijn gewend geraakt aan de verhouding 70/30: ze mogen 70% van de inkomsten houden en er gaat 30% naar Apple. Bij de nieuwe abonnementmodellen geldt in het eerste jaar nog de standaard inkomstenverdeling van 70/30. Weet de ontwikkelaar een gebruiker langer dan een jaar vast te houden, dan geldt vanaf dat moment een inkomstenverdeling van 85/15, dus de ontwikkelaars houden er meer aan over (85%). Dit geldt ook voor bestaande apps en niet alleen nieuw uitgebrachte apps.
Ontwikkelaars kunnen kiezen uit meerdere prijsniveau’s, die per land of regio verschillend kunnen zijn. Bij prijsverhogingen moeten gebruikers nog wel toestemming geven. Blijft de prijs hetzelfde, dan kan het abonnement eindeloos doorlopen. Verder kunnen gebruikers hun abonnement wijzigen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een grotere of kleinere bundel. Om het nog ingewikkelder te maken kunnen ontwikkelaars verschillende prijzen rekenen: je kunt als vroege vogel bijvoorbeeld een goedkoop abonnement afsluiten en van die lagere prijs blijven profiteren, maar nieuwe klanten moeten een hogere prijs betalen.
3. Gesponsorde apps en ontdekken van nieuwe apps
Het ontdekken van apps is een punt waar veel kleine ontwikkelaars zich druk om maken. Ze kunnen de grote partijen, zoals de makers van Clash of Clans, maar moeilijk overschreeuwen. Het zoeken van een passende app is soms erg lastig. Volgens Schiller moeten mensen zin hebben om elke dag even in de App Store te kijken, of er nog iets nieuws is. Rubrieken zoals ‘Uitgelicht’ zullen voortaan filteren welke apps je al geïnstalleerd hebt. Ook zal het makkelijker worden om apps te delen via sociale netwerken, zodat je vrienden kunt attenderen op een leuke app. Deze optie bestaat al deels via een ‘Vind ik leuk’-knop voor Facebook bij App Store-resultaten, maar die is redelijk onzichtbaar.
Een grote verandering is dat er voortaan gesponsorde zoekresultaten in de App Store te zien zullen zijn. Volgens Schiller krijgt Apple regelmatig de vraag of ze een bepaalde app willen opnemen in de applijsten die ze in iTunes maken. Dat zal niet gebeuren, maar als je gaat zoeken naar een bepaalde app kun je binnenkort wel een gesponsord resultaat in beeld krijgen. Om te voorkomen dat die gesponsorde zoekresultaten de spuigaten uitlopen, zal er steeds maar één gesponsorde app op de zoekpagina te zien zijn. De inhoud van zo’n advertentie zal er hetzelfde uitzien als de normale beschrijving in de App Store, maar krijgt wel een afwijkende kleur. Bovendien zullen er alleen advertenties te zien zijn van ontwikkelaars die actief zijn in de App Store. Apple gaat het klikgedrag van gebruikers niet meten of doorverkopen aan ontwikkelaars. Wel krijgen de ontwikkelaars een rapportage met algemene cijfers. Gebruikersdata worden niet in de rapportage opgenomen.
Apple heeft voor deze advertenties een veilingsysteem gebouwd, zodat de hoogst biedende partij wint. Er geldt geen minimumprijs voor een advertentie, dus op minder populaire zoekbegrippen kan je relatief goedkoop adverteren. We verwachten dat de vergoedingen voor zoektermen als ‘casino’ een stuk hoger zullen liggen. Om kinderen te beschermen zullen advertenties alleen zichtbaar zijn bij gebruikers van 13 jaar of ouder. Het veilingsysteem zal komende zomer als beta draaien en is voorlopig beperkt tot de VS.
Meer informatie lees je hier op de developerpagina’s van Apple.
App Store 2.0
Dat Apple deze grote veranderingen nu al aankondigt, is zeer opmerkelijk. Ze hebben namelijk direct te maken met ontwikkelaars en aankondigingen worden rond deze tijd meestal bewaard tot WWDC. Een ontwikkelaar noemde de veranderingen een “aardbeving in mijn wereld“. Toch zijn niet alle wensen van ontwikkelaars daarmee ingewilligd. Het is namelijk nog steeds niet mogelijk om betaalde updates of gratis proefperiodes aan te bieden via een app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
- Deze apps laten zien hoe je elke video kan afspelen op je CarPlay-scherm (maar Apple wil het niet) (22-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Dus men wil kleine ontwikkelaars meer kansen bieden en als oplossing daarvoor komt men met gesponsorde apps (een functie die dus vooral in het bereik van vermogende bedrijven ligt)? Haha 😀
Klinkt goed! Behalve dat gesponsorde zoekresultaten. Heeft Apple toch helemaal niet nodig?
Toch een nieuwe Apple Watch aankondiging op WWDC dit jaar? 😀
@Sten Horstman: Hoop ik ook, t liefst volgende week nog!
Hoewel ik begrijp dat ontwikkelaars ook betaald moeten worden, vrees ik dat dit voor de gebruiker een stuk minder prettig gaat uitpakken. Natuurlijk zullen gebruikers veel meer moeten betalen dan voorheen:
– nu kan de klant zelf nog kiezen of die wel of niet de nieuwste versie wil kopen (in veel gevallen kun je de oude versie nog gewoon gebruiken).
– Daarnaast hebben veel klanten ook flink betaald voor apps waar door de ontwikkelaars al hogere prijzen gevraagd zijn net omdat er geen abonnement mogelijk was. Dus op deze manier is de gebruiker de dupe want die betaald naast de eerdere ‘eenmalige’ aanschaf nu ook nog eens abonnementskosten.
– ook zal eea een stuk minder transparant worden voor klanten; met een beetje pech heb je als gebruiker straks tig abonnementen door elkaar lopen. Dus je betaald al heel snel heel veel meer dan voorheen. Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn, maar geef ontwikkelaars mogelijkheden en ze zullen ze ook ten volle benutten. Kijk maar naar het freemiumconcept…
Verder is het erg niet-Apple om a la Google zoekopdrachten te laten sponsoren. Zoals eerder terecht opgemerkt zullen de kleine ontwikkelaars hier niet beter van worden.
Ik hoop dat het Apple toch nog rekening blijft houden met de gebruiker. Time will tell.
Die gesponsorde zoekresultaten klinken echt zó fout! Kleine ontwikkelaars kunnen zich dat niet veroorloven. En dan ook nog dat de hoogste bieder wint. Zelfs bij Google Adwords is dat niet zo.
Reclame in een standaard app van Apple, echt premium vind ik dat niet. Ik snap dat de verlaagde inkomsten uit apps (van 30% naar 15%) ergens mee gecompenseerd moeten worden, maar dit geeft waarschijnlijk meer imagoschade dan Apple lief is.
Het zal de bedoeling zijn dat we niet zien dat het advertenties zijn, maar het blijft vertroebeling van het zoekresultaat. Het gaat dan niet meer om de meest geschikte resultaten, maar om resultaten die het meest opleveren. Je levert dus een stukje kwaliteit in, en dat moet je niet willen als premium merk! Als ik zoekresultaten wil die vertroebelt zijn door reclames dan koop ik wel een android…
Abonnementen geven me het gevoel dat ik aan het huren/lenen ben, ik koop liever, voelt het tenminste alsof het van mij is. Daarnaast zie ik een parallel met collectanten: ik geef ze altijd wat, maar als je me een abonnementsvorm probeert aan te smeren houdt het op!
Je blijft natuurlijk spontaan ook nog vindbaar. Maar je moet toch bij ‘offline’ producten ook marketing/reclame bedrijven om gevonden te worden?
En apple blijft hun eigen favorieten ook nog wel pushen (‘keuze van de redactie’).
@Jonas: Echt hè, Apple verdient al bakken met geld
Ben ook heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
In zekere zin heeft TomTom ons een voorproefje gegeven hoe een overgang van eenmalige aanschaf naar abonnementsmodel kan uitpakken, en dat was – voorzichtig gezegd – geen onverdeeld succes.
Ontwikkelaars van bestaande gekochte apps zullen echter óók iets nieuws of extra’s moeten bieden om bestaande gebruikers tot een overstap te verleiden. TomTom heeft (imho) vooral laten zien hoe dat niet moet 🤔
In even goed Nederlands: we’ll see 😉
Begrijp ik het nu goed:
Straks kunnen we voor updates en dergelijke gaan betalen?
Wil jij jouw app werkend houden? Betaal dan gerust ff?
Of ik koop een goedkope app en zit aan een duur abonnement vast? Beetje zoals sms diensten?
Ik weet niet of ik hier voorstander van ben.
@Niels: ik denk dat apple hier een fout gaat maken wand android heb dit niet dus en ik zie dat genootzaak om naar android te verkassen
@iWouter: Helaas is het bij een app (met -of zonder in-app aankopen) nooit zo dat je eigenaar bent. Je least het. Ook de muziek die je bij Apple koopt is geleast. Dat merk je als je uit het systeem wilt stappen en de ‘gekochte’ apps wilt houden: kan niet. Zodra het op een extra harde schijf kan of op een usb stick, is het van jou.
Weer meer abonnementen, weer meer jongeren in de schulden.
Ik vind het echt een hele domme zet, past wel weer bij Schiller. Het is ook de meest goedkope oplossing die je kunt bedenken, met als bonus extra omzet voor Apple. Reclame in de zoekresultaten, zijn ze nu helemaal de weg kwijt?
Shit! Het moment waar ik bang voor was lijkt steeds dichterbij te komen. Aangezien het de concurrentie niet lukt om Apple de nek om te draaien, gaan ze het zelf maar doen. De belangrijkste pijlers waar hun hele ecosysteem op draait, iTunes en de AppStore, gaan ze zo onaantrekkelijk mogelijk maken.
Weer meer ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen