Aparte EU App Store vanaf 7 maart
Dit schrijft Mark Gurman van Bloomberg in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Vooruitlopend op de eisen van de Europese Unie gaat Apple voorbereidingen treffen om sideloading van apps mogelijk te maken. Dit heeft te maken met de invoering van de Digital Markets Act (DMA) in de EU-landen. Apple heeft tot 7 maart, oftewel iets meer dan zeven weken, om aan de eisen te voldoen. De Europese App Store wordt daarbij afgesplitst van de rest van de wereld.
Vorige week had Apple CEO Tim Cook nog een ontmoeting met Margrethe Vestager, de Eurocommissaris voor Mededinging in de EU. Tijdens deze ontmoeting op Apple Park herinnerde Vestager Cook nog een keertje aan de aanstaande verplichting om app stores van derden mogelijk te maken. Vestager gaf na haar bezoek aan Cook weinig opheldering over de stand van zaken. Ze gaf in interviews alleen aan dat Apple meewerkt en dat ze samen op de goede weg zijn. Cook schrijft ook graag berichten op X (voorheen Twitter) als hij belangrijke mensen heeft ontmoet. Maar na het bezoek van Vestager deed hij dat niet – waarschijnlijk omdat hij geen blije boodschap te verkondigen had.
Meer betaalmethoden voor apps
Ondertussen speelt er veel meer. Apple moet ontwikkelaars toestaan om gebruikers te wijzen op betaalmogelijkheden buiten de App Store om, terwijl het daarnaast gemakkelijker moet worden om betaalsystemen van derden te gebruiken. De DMA zal waarschijnlijk ook grote impact hebben op de werking van veel andere Apple-diensten in Europa. Dit heeft ermee te maken dat Apple wordt gezien als poortwachter voor dergelijke diensten.
Sinds de DMA in de EU werd aangenomen, was al duidelijk dat de App Store in zijn huidige vorm niet meer in Europa kan worden aangeboden. De vraag was alleen of Apple de aanpassingen wereldwijd zou doorvoeren of alleen in de EU. De EU App Store zal waarschijnlijk talloze waarschuwingen gaan bevatten, om te voorkomen dat gebruikers daadwerkelijk via third party-aanbieders apps gaan downloaden. Mogelijk gaat de EU App Store als voorbeeld dienen voor toekomstige App Stores in andere landen. In de VS, Japan en andere landen wordt ook onderzoek gedaan naar de werkwijze van Apple, die de concurrentie zou kunnen belemmeren. Dit kan leiden tot soortgelijke aanpassingen, ook buiten de EU.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EasyPark vanaf 1 mei meestal veel duurder door variabele transactiekosten: dit zijn goedkopere alternatieven (01-04)
- Pas op bij het verwijderen van Image Playground: app (nog?) niet opnieuw te downloaden (01-04)
- Google Maps als standaard navigatie-app in te stellen: dit heb je eraan (31-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Digitaal rijbewijs komt eindelijk naar je iPhone (maar niet in Wallet) (28-03)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Kan ik de eu ook aansprakelijk stellen voor virussen op mijn iPhone? Volgens mij gaat nu alles goed bij Apple. Wat een bemoeizucht🤷♂️. Geen enkele Apple gebruiker zit hier op te wachten.
Je bent toch niet verplicht een andere App Store te gebruiken? Je kan alles gewoon bij het oude laten.
Ik ben apple-gebruiker, ik zit er op te wachten.
Ik hoop dat het optioneel is. Anders ga ik gewoon mijn account op VS zetten en als dat niet helpt; uit de VS importeren.
Nou ja je zal wellicht sowieso 1 of ander vinkje aan moeten zetten, het zal vast niet standaard werken out of the box(dit is bij Google ook niet zo).
Maar goed in zit er ook niet op te wachten, snap ook niet dat het allemaal opengebroken moet worden.
We hebben dat toch al genaamd Google, dit is een alternatief die hoeft niet het zelfde te doen.
Voor een account in de VS, heb je een geldig Amerikaans adres (inclusief zip-code) nodig. Zomaar iets invullen lukt niet. Vervolgens heb je een betaalkaart nodig. Vroeger kon je dat nog omzeilen met die iTunes kaarten, maar nu moet je dat bij iedere wijziging van het land verplicht opgegeven waarbij gecontroleerd wordt of je een in dat land geldige betaaloptie hebt. Verder mag je geen saldo op je iTunes account hebben staan, want dan weigert hij de omzetting van het land. En als je dat eenmaal gedaan hebt dan kan je vervolgens niets meer downloaden uit de vroegere app-store (NL). Dat geldt ook voor updates! Het leuke is dat bepaalde functies op bijv. jouw iWatch opeens niet meer beschikbaar zijn. Uiteraard geldt dat ook voor alle gekoppelde accounts (bij familie-delen), die gaan automatisch mee. Bron: ik ben verhuisd van Nederland naar Azië. En heb dus die hele mikmak mogen doorlopen.
Ik heb accounts in verschillende landen en het adres gewoon bij een of andere apple store genomen. Als je wat wilt kopen met een betaalkaart kan dat lastig zijn, maar heb geen problemen gehad met itunes-kaarten zolang die gekochten zijn van de landen gerelateerd aan de app store (dit is makkelijk online te doen).
Ook ik hoop echt dat dit een optie is. Zit hier totaal niet op te wachten en dat we er voor kunnen kiezen dat we er op geen enkele manier gebruik van hoeven maken.