Sinds de opening van de App Store in 2008 groeit het aantal beschikbare apps gestaag. In 2014 stond de teller inmiddels op ruim 1 miljoen, maar het absolute record was in 2016. Op dat moment waren er maar liefst 2,2 miljoen apps beschikbaar, maar in de maanden daarna liep dit aantal weer terug, zo concludeert AppFigures. Vanaf dat moment begon namelijk Apple’s grote schoonmaak, met als gevolg dat er in 2017 voor het eerst minder apps beschikbaar waren dan het jaar ervoor. Maar dat is niet het enige dat gezorgd heeft voor de daling.
Minder apps in de App Store
Eind 2016 begon Apple met haar grote najaarsschoonmaak. Apps die al jaren niet meer bijgewerkt zijn of een veel te lange naam hebben, worden zonder pardon door Apple uit de App Store gegooid. Volgens een schatting van AppFigures zouden destijds 750.000 apps door Apple’s maatregelen getroffen worden. In de maanden daarna is Apple doorgegaan met het opruimen van de App Store, met dus als gevolg dat er in 2017 minder apps beschikbaar zijn.
Andere oorzaken voor de daling liggen bij het feit dat apps tegenwoordig 64-bit moeten ondersteunen. Dat betekent dat oudere 32-bit-apps die al jaren niet meer onderhouden zijn het veld moeten ruimen. Deze verandering werd in september 2017 ingevoerd, op het moment dat iOS 11 verscheen. Veel ontwikkelaars zouden niet de moeite genomen hebben om hun oude apps bij te werken, met dus als gevolg het verdwijnen van een groot aantal apps. Een laatste factor dat van invloed is op de daling is Apple’s strengere toelatingsbeleid. Er zijn in 2017 dan ook minder nieuwe apps uitgebracht dan in de jaren daarvoor. In plaats van ruim 1 miljoen apps in 2016, waren het er in 2017 ongeveer 750.000. Ook hier is voor het eerst sinds 2008 een daling te zien.
Stijging bij Google Play Store
Bij de Google Play Store is het een heel ander verhaal. Het afgelopen jaar zijn daar juist meer nieuwe apps bijgekomen, waardoor het totale aantal flink gestegen is. Dat komt ook doordat er meer apps overgezet worden van iOS naar Android dan andersom. Een ander interessant detail is dat er bij beide downloadwinkels een overlap is van 450.000 apps. Dat wil dus zeggen dat er bijna een half miljoen apps beschikbaar zijn op beide platformen.
AppFigures heeft nog een aantal andere interessante statistieken op een rij gezet. Ze brengen bijvoorbeeld in kaart in welke landen er de meeste apps gemaakt worden en welke genres het populairst zijn bij de ontwikkelaars. Meer van deze statistieken lees je op de website van AppFigures.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Als het maar kwalitatief goed is. Slecht en meer heb je niks aan
Boos op Apple, omdat de lijst met gekochte en gedownloade apps weg is.
Als Apple denkt dat deze nieuwe appstore mij uitnodigt om meer nieuwe apps te kopen, dan hebben ze het mis. Ik verwijder regelmatig een aangeschafte app om hem later weer te downloaden. Daar heb ik redenen voor. Zoals het nu is vind ik de appstore knap waardeloos.
Wat betreft Android: via alternatieve appstores zoals apkpure heb je de mogelijkheid om een oudere versie van een app te downloaden. Dat is soms heel prettig, bv. wanneer je de mieuwe functies niet ziet zitten of wanneer de app te zwaar is geworden. Apple is mooi en veilig, maar dwingt teveel.
Een onduidelijke nieuwe appstore. Ook op mijn MacBook kan ik niet meer bij de lijst apps die ik heb aangeschaft. Het hele issue ‘apps’ is verdwenen. Ik moet nu in mijn geheugen graven: hoe heette die app voor de kinderen ook alweer? Die gids van Italië? En dit allemaal omdat Apple de verkoop van nieuwe apps wil stimuleren. Dit betekent voor mij dat ik helemaal geen Apple product meer ga kopen. Veel teveel regeren van bovenaf. Het wachten is op de Librem 5, die ik zelf kan beheren.
Dat is vreemd? Hier gewoon in de AppStore zowel op de iPhone als de Mac gewoon aankopen zichtbaar. Misschien even contact opnemen met Apple Support?
Bedoelen jullie de aankoop geschiedenis?
In de Appstore, linksonder tabblad vandaag klikken.
Rechtsboven op je account foto klikken.
Aankopen klikken
Gevonden
Het aanbod apps op Android kun je niet 1 op 1 vergelijken met het aanbod op iOS, want je hebt op Android een aantal categorieën apps die niet mogelijk zijn bij Apple. Dit zijn o.a:
– Launchers (aangepaste startschermen)
– Thema’s en widgets
– Root apps (voor flashen, back-ups en modificeren systeemelenten.
– Emilators voor oude spelcomputers
– Task killers en geheugen boosters (ook al slaan deze veelal nergens op)
Dus: hoeveelheid apps zegt niets. Kwaliteit. Dat is waar het om gaat.
@WFT: Je hebt gelijk: onder ‘vandaag’ en dan op je icoon ( ik heb daar geen foto) clicken. Daar was ik niet op gekomen, dus bedankt. Maar vind nog steeds dat het niet duidelijker is geworden.