‘Apple wil gesponsorde zoekresultaten in App Store invoeren’

Apple wil de App Store flink omgooien, met onder andere betaalde zoekresultaten. Een geheim team van 100 mensen werkt eraan, voornamelijk reclamemensen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple is van plan om de App Store een flinke opknapbeurt te geven. Een geheim team van zo’n 100 mensen is bezig met de reorganisatie. Eén van de aanpassingen zou wel eens tot boze reacties kunnen leiden. Apple overweegt namelijk een betaalde zoekfunctie, waarbij ontwikkelaars betalen om prominenter in de zoekresultaten te staan. Google doet dat al in de Play Store. Vooral bij games krijg je gesponsorde resultaten te zien.


App Store op een iPhone

Gesponsorde zoekresultaten

De afbeelding hieronder laat zien hoe Apple op dezelfde manier voorrang zou kunnen geven aan ontwikkelaars die betalen voor extra reclame. Zoeken en vinden van leuke apps is al jarenlang een probleem in de App Store. Er zijn wel wat aanpassingen gedaan, maar die leidden nauwelijks tot verbetering.

Play Store reclame

Sinds eind vorig jaar is Phil Schiller verantwoordelijk voor de App Store en hij zou al flink aan de slag zijn gegaan, met een geheim team. Google verdient het merendeel van z’n inkomsten met betaalde zoekresultaten, maar voor Apple zou het nieuw zijn. Ze zouden op die manier meer kunnen profiteren van de gigantische reclamebudgetten van grote Supercell, die veel geld ervoor over hebben om ‘Clash of Clans’ en ‘Clash Royale’ te promoten. Nu gebeurt dat nog vooral op Facebook en via pop-ups in andere games.

App Store-reorganisatie

De groep van 100 medewerkers die aan de vernieuwde App Store werkt, zou voor een deel bestaan uit engineers van Apple’s advertentiedienst iAd. Het team wordt geleid door Apple’s vice-president Todd Teresi, die ook hoofd van iAd was.

De App Store is belangrijk voor Apple: het is een van de redenen dat de iPhone en iPad zo populair zijn geworden. Hoe meer apps je op je toestel hebt geïnstalleerd, hoe lastiger het is om naar een toestel van een andere fabrikant over te stappen. Apple krijgt bij betaalde apps 30 procent van de omzet. Vorig jaar leverde dat, samen met andere diensten, 20 miljard dollar op jaarbasis op.

Apps vinden steeds moeilijker

De App Store bestaat sinds 2008 en heeft nu 1,5 miljoen apps. Voor kleine ontwikkelaars is het vaak moeilijk om zichtbaar te worden. Gebruikers hebben al meer dan 100 miljard apps gedownload sinds de winkel van start ging, maar vaak gaat het steeds om dezelfde apps van bekende namen als Facebook en Twitter. In 2012 nam Apple de appzoekmachine Chomp over, om de vindbaarheid van apps te verbeteren. Maar echt veel resultaat heeft dat tot nu toe niet gehad.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 april 2016 om 8:45
Onderwerp
Categorieën
Apple, Apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 6 reacties

  1. Ik weet niet of de redactie hier als een de google playstore in handen heeft gehad maar deze is dus een chaotisch iets als je een app/game op naam zoekt. Als Apple de app store wil degraderen naar google zijn standaarden zijn ze dus verkeerd bezig. Een beetje zelfrespect mag dit miljarden bedrijf zichzelf wel aanleren (echt te merken dat Jobs er niet meer is) ipv onnodig een paar dollar willen bijverdienen aan sponsorgeld.

  2. Slechte zaak voor de kleine(re) ontwikkelaar lijkt me!

  3. Dus straks zie je alleen maar Apps van ontwikkelaars met een groot marketing budget? Alsof je van Google Search terug gaat naar Alta Vista.

  4. 🎼Money makes the world go round, world go round….

    Apple blijft volhouden om zin omzet zoveel mogelijk op peil te houden, dus dan maar zo. De kleine ontwikkelaar ? Ach who cares leverd toch joet voldoende op.

  5. De honger naar geld is daar niet te stillen in Cupertino –> Arme kleine app-ontwikkelaar…

  6. Een slechte zaak en het artikel geeft zelf al aan waarom. Maar nu al zijn vooral Amerikaanse apps in iTunes op de voorgrond gezet en zijn veel apps met moeite te vinden. Het gebeurt steeds vaker dat ik iets eerst via de zoekmachine moet opzoeken om het vervolgens via een link naar iTunes te kunnen downloaden.