Kritiek op de App Store: ‘Apple geeft voorrang aan eendagsvliegen en troep’

De ervaren ontwikkelaar Rory Prior heeft kritiek op vindbaarheid de App Store. Ontwikkelaars zijn te sterk afhankelijk van de volgorde die Apple bepaalt en de sortering is vaak onlogisch.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Prior is al 10 jaar maker van de apps iKana en iKanji touch. Het zijn kwalitatief goede apps, die regelmatig worden bijgewerkt en een goede waardering hebben van 4 tot 5 sterren. Tot nu toe stonden de apps altijd bij de eerste 10 tot 20 zoekbegrippen, maar sinds iOS 11 zakken ze steeds verder weg. En dat ligt niet aan Prior, die zijn apps maar blijft updaten en zoveel mogelijk functies eraan toevoegt. Ondertussen zijn de iKana- en iKanji-apps gezakt naar plek 40 tot 60 als je relevante termen zoals ‘hiragana’ en ‘katakana’ zoekt. Apple lijkt de voorkeur te geven aan troep: apps met een slechte waardering en apps die gemaakt lijken door mensen die nog maar net zijn begonnen met programmeren.


‘Apple geeft voorrang aan oude meuk’
Apple beslist over de volgorde, functies en performance van de App Store en dat pakt voor ontwikkelaars en gebruikers niet altijd gunstig uit. Volgens Prior begonnen de problemen ongeveer een jaar geleden. Daardoor komt het regelmatig voor dat per dag minder dan tien mensen de app aanschaffen. In de voorgaande tien jaar kwam dat nauwelijks voor.

 
 

Er speelt nog een ander probleem: het uiterlijk van de App Store is zodanig opgeblazen, dat je maar één of twee zoekresultaten tegelijk ziet. Als je op plek 10 staat ben je praktisch onzichtbaar geworden. Prior:
“Als Apple twee apps met hetzelfde zoekwoord vindt, dan geeft de App Store voorrang aan een download die geen enkele recensie heeft en al drie jaar niet is bijgewerkt. Terwijl een app die talloze 5-sterrenwaarderingen heeft en nog vorige week is bijgewerkt onvindbaar is geworden”, aldus de teleurgestelde ontwikkelaar. Hij ziet maar één mogelijkheid: in de naam van de app zoveel mogelijk trefwoorden opnemen. Door de naam ‘iKana touch’ te veranderen in ‘Ikana – Hiragana en Katakana’ kon de ontwikkelaar een paar plekken naar boven opschuiven, maar het lukt hem niet de verouderde app Hiragana te verslaan.

Prior ziet het niet meer zitten: “Ik heb nog nooit eerder het gevoel gehad dat Apple me onfair behandelde, maar het feit dat mijn bedrijf langzaam maar zeker door dit irritante, ondoorzichtige zoekmechanisme wordt ondermijnd, maakt me erg bitter.”

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 6 reacties

  1. Ook best misleidend heb vaker gehad dat ik een app kocht vervolgens later zag dat het 3jaar al geen update had gehad vervolgens scroll ik veder kom ik een nieuw soort app tegen met een dag eerder de laatste update kan ik die weer eens gaan kopen en die andere terug laten betalen

    Ben het met deze man eens mensen die hard werken voor hun geld en er veel tijd in steken horen gewoon boven aan te staan en niet de app makers die denken geld te innen en vervolgens geen updates meer uitbrengen

  2. Naast het hier gemelde probleem is het toch werkelijk van de zotte dat reviews op apps niet meer op volgorde van plaatsing worden weergegeven (dus nieuwste eerst!) zoals voorheen gebruikelijk was.
    Hebben ze er een van Microsoft opgezet?

    En dat een beoordeling over een app niet gerelateerd is aan een bepaalde versie.
    Een goed voorbeeld van waar het duidelijk misgaat is de Hue app van Philips.
    V1 staat als goed beschreven in de beoordelingen, v2 is bagger, en wordt met de grond gelijk gemaakt, en v3 is weer bijna perfect.

    Alle beoordelingen refereren echter naar dezelfde “basis” Hue app, terwijl er toch echt verschil is.

    Verder geldt voor andere apps:
    Sommige fouten ontstaan naar een update, sommige verbeterpunten gelden voor de app i.h.a.

    Dat is dus ook niet meer zichtbaar…

  3. Zou het iets te maken kunnen hebben, omdat starten ontwikkelaars hiervoor helemaal geen kans kregen om geld te verdienen aan hun app, omdat alleen grote bekende apps vindbaar waren?

    Ontwikkelaars kunnen ook zelf online marketing doen om hun app te verkopen. Je bent niet alleen afhankelijk van de ranking in de app store. Je download toch eigenlijk alleen apps die op blogs of andere social plekken worden genoemd?

  4. @MCNO: op de Mac kan je het weer wel op meest recent zetten, inderdaad een gemiste kans dat dt niet mogelijk is op de iPhone.

  5. Het is een beetje een tweestrijd hé? Onder het gros van de grootheden bezwijken juist de kleine nieuwe ontwikkelaars. Dat zij wat prominenter bovenaan komen vind ik niet anders dan fair play. Die grotere komen er wel.

    Maar Apps met een lagere reputatie (bv minder dan 4.0) zouden automatisch een lagere ranking moeten krijgen. Feit blijft dat die minder goed zijn.

  6. @MCNO: Je kunt ook op de iPhone de recensies op “meest recent” sorteren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.