Apple gaat de omzetbelasting die voor apps in de App Store wordt gerekend veranderen. Dit heeft Apple aan ontwikkelaars in een e-mail verteld. Vanaf 1 januari zal Apple per land de lokale omzetbelasting berekenen. Op het moment wordt in heel Europa nog één tarief gehanteerd, uitgaande van het gunstige BTW-percentage van Luxemburg.
In Apple’s e-mail staat het volgende:
Op 1 januari 2015 zal de omzetbelasting voor apps in alle gebieden van de Europese Unie veranderen. Omzetbelasting zal worden gebaseerd op het land waar een klant woont.
De omzetbelasting wordt door Apple afgetrokken van de omzet gemaakt van een app, voordat de ontwikkelaar wordt uitbetaald. De nieuwe regelgeving heeft daarom vooral effect op ontwikkelaars. Er is echter een kans dat Apple in sommige landen de App Store-prijzen zal aanpassen, om te zorgen dat ontwikkelaars genoeg betaald krijgen. We zagen al eens eerder een prijsverhoging in de App Store: in 2012 werd de mininumprijs voor een app verhoogd van 79 eurocent naar 89 eurocent, waarna er een 99 eurocent-optie werd toegevoegd in 2013.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Om zeurende reacties te voorkomen: De enige die hier beter van worden zijn de overheden. De verhoging die wij als afnemer betalen gaat niet naar Apple of de ontwikkelaar, maar wordt afgedragen aan de staat waar de afnemer woont.
LOL
en laten ze dan een zakelijk profiel toe, met recht op BTW-aftrek en met facturen (met splitsing maatstaf en BTW)…
(of kan/bestaat dit nu al?! Ik werk nu via aankoop itunescard op factuur…)
Ik haal iTunes kaarten en stop de bonnetjes in de administratie.
Inderdaad belachelijk met die zakelijke facturen.
Wil je Ff snel een app kopen, kun je eerst een itunes giftcard aanschaffen. Lekker omslachtig gedoe.
Ja stel je voor dat je €0,89 niet kunt aftrekken.
@Johan: Ik snap het probleem niet. Je krijgt toch na iedere aankoop gewoon een factuur gemaild van Apple? Die kun je dan toch gewoon in je administratie verwerken net als de aankoop van een iTunescard? Dus hoe je de app ook aanschaft, je krijgt hier altijd een ‘bonnetje’ van…
YES! Kunnen we eindelijk de dure btw tarieven van ons land betalen! 1,50 minimum prijs!
@Hunter: bepaalde mac apps lopen toch even heel wat hoger op … 😉
De factuur die je ontvangt is geen correcte factuur die voor BTW-aftrek in aanmerking komt.
De factuur waarop jij doelt is eigenlijk louter een betalingsbewijs!
iets is niet factuur omdat men het een factuur noemt 😉
Sja dit gaan wij als nederlanders natuurlijk weer het hardste voelen, 21% bah! Maar ja rutten moet ook betaald worden dus ik heb het er wel voor over.
Ik koop de laatste tijd toch steeds vaker iTunes kaarten om apps en muziek te kopen. Ondanks dat ik een creditcard heb. Maar vaak kun je iTunes kaarten kopen met 20% korting (volg de aanbiedingen op iCulture). Scheelt toch weer een hoop geld.
Ja daarom doen ze het zakelijk zo, is gratis geld voor privé … 🙂
Eh, nee:
Denemarken 25%, Finland 24%, Griekenland 23%, Hongarije 27%, Ierland 23%, Italië 22%, Kroatië 25%, Noorwegen 25%, Polen 23%, Portugal 23%, Roemenië 24% en Zweden 25%.
De rest is net als Nederland 21% of lager dan dat. Luxemburg zit binnen de EU het laagste met 15%, Zwitserland zit op 8%.
Jailbreaken 4-life!
@Flieps: En als je nadenkt wat de overheid ermee doet, is het niet de overheid die profiteert, maar de maatschappij.
@Brian: Inderdaad