Zo verdienen oplichters duizenden euro’s in de App Store

Oplichters verdienen duizenden euro's aan in-app aankopen, bij apps voor VPN's en wachtwoorden. Naïeve gebruikers sluiten abo's af waar ze maar moeilijk vanaf komen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple-topman Phil Schiller vindt dat abonnementen de toekomst van de App Store zijn. In plaats van een eenmalig bedrag betaal je maandelijks iets voor je favoriete app. Maar deze manier van geld verdienen blijkt ook criminelen te lokken, die er op een slimme manier gebruik van maken.


App Store 70 miljard

$80.000 per maand verdienen in de App Store

Johnny Lin legt in een blogposting uit hoe je $80.000 per maand kunt verdienen in de App Store. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in dit geval is het écht mogelijk. Je moet alleen geen last hebben van een zuiver geweten en bereid zijn om mensen op te lichten. Toch past het allemaal binnen de regels die Apple heeft opgesteld.

Het werkt als volgt: je maakt een virusscanner, VPN-app of wachtwoordgenerator die eruit ziet als een serieuze app. De app zelf is gratis, maar er zitten in-app aankopen in met abonnementen die honderden euro’s per week kunnen kosten. Als je je verhaal goed inkleedt kun je nietsvermoedende gebruikers verleiden om de aankoop te doen. Je hoeft immers alleen maar je vinger op de Touch ID-sensor te leggen. Daarna zit je vast aan een abonnement, waar je maar lastig vanaf komt. Apple heeft het afmelden voor app-abonnementen namelijk behoorlijk goed verstopt voor onervaren gebruikers. Je hoeft maar een paar naïeve gebruikers over de streep te trekken om er flink aan te kunnen verdienen.

Bekijk ook
Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Steeds meer apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch verlengen of tijdig opzeggen en in deze tip lees je hoe dat werkt. We bespreken ook hoe je misleiding voorkomt.

Oplichters met in-app aankopen

Slapend rijk
Het viel Johnny Lin op dat er in de lijst met meest verdienende apps een slordig gemaakte VPN-app stond. Deze was niet gemaakt door een gerenommeerd bedrijf, maar door een individu. Lin achterhaalde dat deze persoon $80.000 per maand verdiende met zijn VPN-app. Met een dergelijke VPN-app wordt al het internetverkeer omgeleid via een server, waarbij je als gebruiker niet weet wie de ontwikkelaar (genaamd Ngan Vo Thi Thuy) is en wat zijn bedoelingen zijn. Eén ding weten we in ieder geval zeker: hij wordt er slapend rijk van.

Er blijken veel meer apps te zijn die op dezelfde manier misbruik maken van Apple’s in-app aankopen met abonnementen. Apple verdient er zelf ook flink wat geld aan, omdat ze 30% van alle opbrengsten afromen als vergoeding van de infrastructuur.

Reclames in de App Store
De scammers maken gebruik van een andere nieuwe functie in de App Store, namelijk advertenties voor apps. Die worden de VS al dankbaar gebruikt door oplichters, omdat ze daarmee hun app uitgelicht kunnen krijgen. Zoek je een VPN-app, dan is de kans groot dat de app van Ngan Vo Thi Thuy uitgelicht bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Ook hier spelen dergelijke oplichters in op de naïviteit van sommige gebruikers, die zonder nadenken op het eerste resultaat klikken. Vooral als er een mooi gekleurd kadertje omheen staat, want dan zal Apple het wel aanbevelen? Ook met deze advertenties profiteert Apple financieel mee van de oplichtingspraktijken.

App Store-reclame 2

Bal ligt bij Apple
De scanners kopen ook advertenties rondom andere lucratieve zoekbegrippen, zoals wachtwoorden en namen van populaire apps. De bal ligt nu bij Apple en de oplossing is eigenlijk heel simpel. Zij moeten apps met belachelijk dure in-app aankopen weigeren of nauwgezetter controleren. Bovendien zouden ze beter moeten controleren op App Store-reclames: als het gaat om apps met rare in-app aankopen kunnen ze dat gemakkelijk tegenhouden. Vooralsnog lijkt er geen filtering of controle plaats te vinden op de advertenties, maar na deze ontdekking zou daar best snel verandering in kunnen komen.

In iOS 11 gaat Apple in ieder geval de meldingen bij in-app aankopen duidelijker maken, zodat je meteen weet hoeveel geld je kwijt bent. Dit geldt overigens niet voor abonnementen, die nog op de oude manier worden vermeldt en waarbij het geldbedrag is weggemoffeld in de tekst.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.