Met een game-emulator kun je oudere games opnieuw spelen op (in dit geval) de iPhone en iPad, in plaats van het oorspronkelijke platform waar de game voor gemaakt is. Game-emulators bieden gebruikers de mogelijkheid om zogenaamde ROM’s af te kunnen spelen. Dit zijn de digitale kopiëen van oudere games. Game-emulators zijn al jarenlang populair buiten de App Store om en zijn in principe niet illegaal. Het downloaden van installeren van ROM’s die niet van jou zijn, is echter een ander verhaal.
Hieronder lees je onze eerdere artikel van 6 april 2024.
Wel benadrukt Apple dat ontwikkelaars er zelf voor moeten zorgen dat ze zich aan de regels voor auteursrecht houden. De emulator-apps zijn verplicht in-app aankopen te gebruiken voor digitale items. Daarmee vormen de game-emulators een extra inkomstenbron voor Apple. Android-gebruikers hebben al langer toegang tot emulators om gameklassiekers op hun smartphone te kunnen spelen. Een deel van die ontwikkelaars zal nu wellicht ook geneigd zijn om hun emulators naar de iPhone te brengen.
In januari kondigde Apple een aantal maatregelen aan om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA) in de EU. Daarnaast maakte Apple bekend dat streaming gamediensten wereldwijd zouden worden toegestaan. Voorheen waren dergelijke gamediensten nog verboden. Dat het beleid vanaf nu is aangepast wordt nog eens bevestigd in een e-mail aan ontwikkelaars. Sinds de allereerste iPhone hebben ontwikkelaars manieren gevonden om game-emulators voor iOS te maken, buiten de App Store om of door de apps te vermommen als iets heel anders. Dat hoeft nu niet meer, al zullen de ontwikkelaars zich wel aan de regels van Apple moeten voldoen.
De App Store-regels zijn bijgewerkt en omvat nu ook emulators voor games. “Bovendien kunnen emulator-apps voor retro gameconsoles aanbieden om games te downloaden”, aldus Apple. Maar daarbij geldt wel dat ontwikkelaars “verantwoordelijk zijn voor al dergelijke software die in de app wordt aangeboden, en er onder andere voor moeten zorgen dat dergelijke software voldoet aan deze richtlijnen en alle toepasselijke wetgeving.” Het lijkt erop dat ontwikkelaars alleen een games mogen aanbieden waarvan ze de distributierechten bezitten – en dat zal meestal niet het geval zijn.
Apple heeft ook de App Store-regels bijgewerkt om in-app aankopen voor minigames en AI-chatbots toe te staan. Daaronder vallen ook mini-apps op basis van HTML5, zoals diensten die in superapps zoals WeChat worden aangeboden. In de rechtszaak die de Verenigde Staten tegen Apple heeft aangespannen, wordt het tegenwerken van superapps met name genoemd. Het is één van de vijf punten waarmee het Amerikaanse ministerie van Justitie wil aantonen dat Apple ongewenste monopoliepraktijken toepast.
Muziekdiensten mogen nu prijsinformatie tonen
Een andere aanpassing van de regels staat toe dat muziekstreamingdiensten zoals Spotify informatie over abonnementen en andere digitale aankopen mogen geven. Het maakt het mogelijk om gebruikers met een linkje te verwijzen naar een webpagina om aankopen te doen. Op die manier kan het afrekenen via de App Store worden omzeild. Spotify diende vorige maand al een appupdate in, waarbij ze prijsinformatie tonen aan gebruikers in de EU, maar deze update werd niet goedgekeurd door Apple. Wellicht heeft dat ermee te maken dat Apple de regels nog niet had aangepast. Dat is nu wel het geval en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de bijgewerkte Spotify-app. De muziekdienst ligt al jarenlang in de clinch met Apple over de beperkingen waarmee ze te maken hebben.
- 2024 - 17 april: Artikel bijgewerkt dat NES-emulator is verdwenen (en teruggetrokken).
- 2024 - 17 april: Artikel bijgewerkt dat NES-emulator is verdwenen (en teruggetrokken).
- 2024 - 15 april: Artikel bijgewerkt nadat iGBA weer verwijderd is uit de App Store.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
- Apple maakt het ontdekken van nieuwe apps in de App Store makkelijker (09-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 5 reacties