Retro arcadegaming

Eerste NES-emulator in de App Store verschenen (en alweer verwijderd door ontwikkelaar)

Apple heeft de App Store-regels aangepast, waardoor het nu wereldwijd is toegestaan om emulators voor retrogames aan te bieden. Het gaat om emulators waarbij je zelf titels kunt downloaden. De eerste game-emulators voor Game Boy en Commodore 64 zijn inmiddels verschenen, maar eentje is ook alweer verwijderd.

Met een game-emulator kun je oudere games opnieuw spelen op (in dit geval) de iPhone en iPad, in plaats van het oorspronkelijke platform waar de game voor gemaakt is. Game-emulators bieden gebruikers de mogelijkheid om zogenaamde ROM’s af te kunnen spelen. Dit zijn de digitale kopiëen van oudere games. Game-emulators zijn al jarenlang populair buiten de App Store om en zijn in principe niet illegaal. Het downloaden van installeren van ROM’s die niet van jou zijn, is echter een ander verhaal.

De NES-emulator Bimmy is korte tijd in de App Store beschikbaar geweest, maar werd daarna weer verwijderd. Ontwikkelaar Tom Salvo beschreef de app als bedoeld voor zelfgemaakte games, maar het bleek ook mogelijk om ROMs van klassieke games te spelen. Het verwijderen van de app gebeurde overigens niet door Apple (die de app aanvankelijk goedkeurde), maar door de ontwikkelaar. Die werd naarmate de dag vorderde steeds nerveuzer en zegt dat hij de app uit angst heeft verwijderd.

Pulled by me, just out of fear. No one pressured me to, but I got more nervous about it as the day went on. Very sorry to get everyone’s hopes up, but hopefully hopefully there will be other more brave devs than me in the future.

Eerdere makers van NES game-emulatoren werden stevig door Nintendo aangepakt en de maker van de Yuzu-app ging daardoor zelfs failliet. Bimmy zag er veelbelovender uit dan de eerder verschenen iGBA-emulator. Er zaten geen advertenties of tracking in. Toch is het onbegrijpelijk dat Apple de app in eerste instantie heeft goedgekeurd. Software-emulatie bestaat al tientallen jaren en de technologie op zich is legaal. Hoe je aan de games komt is echter een ander verhaal: dat wordt al snel illegaal.

De Google Play Store staat ontwikkelaars overigens ook toe om emulators te maken. Er zijn zelfs meerdere NES-emulators die gewoon in de Google Play Store te vinden zijn.

Apple heeft inmiddels uitleg gegeven waarom ze de app iGBA hebben verwijderd. De app bleek bij nader inzien twee regels uit de App Store richtlijnen te overtreden: copyrightsectie 5.2 en de spamsectie 4.3. Apple stond de app eerst toe omdat hij leek te voldoen aan de richtlijnen, maar pas later bleek het om een kopie van GBA4iOS te gaan, een populaire emulator die buiten de App Store te downloaden is.

Apple laat nog weten dat game-emulators ROM’s die gedownload zijn van het internet mogen draaien, ook zijn dergelijke ROM’s vaak illegaal. Apple zegt dat de ontwikkelaars verantwoordelijk zijn om ervoor te zorgen dat de gebruikte ROM’s voldoen aan de lokale regelgeving.

De emulator-app iGBA is na nog geen dag alweer uit de App Store verwijderd. Gebruikers klaagden over de grote hoeveelheid reclame en tracking. Het is niet duidelijk of de app door de ontwikkelaar verwijderd is of dat Apple zelf die beslissing genomen heeft.

Feit is wel dat iGBA een kopie is van de bekende opensource-app GBA4iOS, dat via alternatieve manieren te downloaden is. De ontwikkelaar van GBA4iOS zegt dat hij niemand toestemming gegeven heeft om deze kopie te maken. Mogelijk zijn ook de reacties op iGBA de oorzaak dat de app uit de App Store verdwenen is. Een andere reden kan zijn dat Nintendo een aanklacht ingediend heeft, omdat de app inbreuk zou maken op beeldmateriaal en naamsgebruik van Nintendo-eigendommen.

De eerste game-emulators zijn nu in de App Store te vinden, nadat Apple een week geleden de regels aanpaste. Het gaat om Game Boy- en Commodore 64-emulators. Apple sprak in de aankondiging duidelijk over gelicenseerde games, maar het lijkt er nu op dat sideloaded roms die van internet zijn geplukt ook te spelen zijn. Dit zou in strijd kunnen zijn met de lokale wetgeving in landen waar het maken van een emulator wel is toegestaan, maar dat je de originele roms moet bezitten om de games te kunnen spelen.

iGBA: een GameBoy-emulator

iGBA is een gratis Game Boy-emulator voor de iPhone en iPad gemaakt door Mattia La Spina, waarmee je roms kunt laden en afspelen. Dat deze app al zo snel beschikbaar kan komen, komt omdat de app simpelweg een kopie is van het open source-project GBA4iOS, maar dan met advertenties. In-app aankopen zijn er niet en na het installeren zitten dan ook alle functies erin.

Je kunt Game Boy Advance- en Game Boy Color-roms downloaden van het web en ze vervolgens openen in iGBA om ze te spelen. Daarbij kun je de virtuele controller, haptische feedback en andere instellingen aanpassen. Ook kun je met AirPlay de game op een extern scherm bekijken.

Emu64 XL, een Commodore 64-emulator

Een andere nieuwkomer is Emu64 XL, een Commodore 64-emulator die is ontworpen voor de iPad, maar ook op andere Apple-hardware te gebruiken is, zoals een Mac of Vision Pro. De VICE-gebaseerde emulator van Raffaele Amuso kan .T64- en .D64-bestanden laden, alsof het diskettes zijn. Het biedt ook verschillende programma’s en bronnen die in CBM64 basic zijn geschreven. Ook deze is gratis te downloaden en bevat geen in-app aankopen.

Hieronder lees je onze eerdere artikel van 6 april 2024.

Wel benadrukt Apple dat ontwikkelaars er zelf voor moeten zorgen dat ze zich aan de regels voor auteursrecht houden. De emulator-apps zijn verplicht in-app aankopen te gebruiken voor digitale items. Daarmee vormen de game-emulators een extra inkomstenbron voor Apple. Android-gebruikers hebben al langer toegang tot emulators om gameklassiekers op hun smartphone te kunnen spelen. Een deel van die ontwikkelaars zal nu wellicht ook geneigd zijn om hun emulators naar de iPhone te brengen.

In januari kondigde Apple een aantal maatregelen aan om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA) in de EU. Daarnaast maakte Apple bekend dat streaming gamediensten wereldwijd zouden worden toegestaan. Voorheen waren dergelijke gamediensten nog verboden. Dat het beleid vanaf nu is aangepast wordt nog eens bevestigd in een e-mail aan ontwikkelaars. Sinds de allereerste iPhone hebben ontwikkelaars manieren gevonden om game-emulators voor iOS te maken, buiten de App Store om of door de apps te vermommen als iets heel anders. Dat hoeft nu niet meer, al zullen de ontwikkelaars zich wel aan de regels van Apple moeten voldoen.

Bekijk ook
Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone

Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone

Apple heeft vandaag aangekondigd dat het wereldwijd is toegestaan om een streaming game-app in de App Store te zetten. Diensten zoals Xbox Cloud Gaming kunnen los.

De App Store-regels zijn bijgewerkt en omvat nu ook emulators voor games. “Bovendien kunnen emulator-apps voor retro gameconsoles aanbieden om games te downloaden”, aldus Apple. Maar daarbij geldt wel dat ontwikkelaars “verantwoordelijk zijn voor al dergelijke software die in de app wordt aangeboden, en er onder andere voor moeten zorgen dat dergelijke software voldoet aan deze richtlijnen en alle toepasselijke wetgeving.” Het lijkt erop dat ontwikkelaars alleen een games mogen aanbieden waarvan ze de distributierechten bezitten – en dat zal meestal niet het geval zijn.

Apple heeft ook de App Store-regels bijgewerkt om in-app aankopen voor minigames en AI-chatbots toe te staan. Daaronder vallen ook mini-apps op basis van HTML5, zoals diensten die in superapps zoals WeChat worden aangeboden. In de rechtszaak die de Verenigde Staten tegen Apple heeft aangespannen, wordt het tegenwerken van superapps met name genoemd. Het is één van de vijf punten waarmee het Amerikaanse ministerie van Justitie wil aantonen dat Apple ongewenste monopoliepraktijken toepast.

Muziekdiensten mogen nu prijsinformatie tonen

Een andere aanpassing van de regels staat toe dat muziekstreamingdiensten zoals Spotify informatie over abonnementen en andere digitale aankopen mogen geven. Het maakt het mogelijk om gebruikers met een linkje te verwijzen naar een webpagina om aankopen te doen. Op die manier kan het afrekenen via de App Store worden omzeild. Spotify diende vorige maand al een appupdate in, waarbij ze prijsinformatie tonen aan gebruikers in de EU, maar deze update werd niet goedgekeurd door Apple. Wellicht heeft dat ermee te maken dat Apple de regels nog niet had aangepast. Dat is nu wel het geval en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de bijgewerkte Spotify-app. De muziekdienst ligt al jarenlang in de clinch met Apple over de beperkingen waarmee ze te maken hebben.

Bekijk ook
Spotify en Deezer klagen bij de EU over Apple’s machtige positie

Spotify en Deezer klagen bij de EU over Apple’s machtige positie

Spotify, Deezer en andere Europese bedrijven hebben een klacht neergelegd bij de EU. Apple zou zorgen voor oneerlijke concurrentie door te bepalen wat er in de App Store komt en een extra vergoeding te rekenen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 17 april: Artikel bijgewerkt dat NES-emulator is verdwenen (en teruggetrokken).
  • 2024 - 17 april: Artikel bijgewerkt dat NES-emulator is verdwenen (en teruggetrokken).
  • 2024 - 15 april: Artikel bijgewerkt nadat iGBA weer verwijderd is uit de App Store.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.