Het is voor zover wij weten de eerste keer dat Shoemaker zijn verhaal doet. Aan Bloomberg vertelde hij hoe het precies eraan toegaat, maar hij uitte ook zorgen over de concurrentie met Apple’s eigen apps. Shoemaker was senior director of App Store Review tussen 2009 en 2016 en was dus direct verantwoordelijk voor het goedkeuren van apps van derden. Vanaf het begin gaf topman Phil Schiller de opdracht aan het team om alles handmatig en met eigen ogen te bekijken. Apple schakelde liever medewerkers in dan een algoritme te laten beslissen over het al dan niet goedkeuren. Dat maakte het uiteraard wel arbeidsintensiever.
Aanvankelijk keken drie reviewers naar een app, maar dat bleek te veel tijd te kosten. Daarom kijkt sindsdien nog maar één persoon. Desondanks gaat het proces niet helemaal vlekkeloos: “Er is een hoop in de store te vinden dat er eigenlijk niet zou moeten zijn.” Gelukkig is is het proces wel heel eerlijk: volgens Shoemaker worden kleine zelfstandige ontwikkelaars op dezelfde manier behandeld als grote partijen zoals Google en Facebook.
In de begindagen selecteerden medewerkers ’s ochtends vroeg tussen de 30 en 100 apps om die dag te bekijken op hun iPhone, iPad of Mac. Tegenwoordig is er meer sprake van onderlinge samenwerking.
Concurrentie met Apple’s eigen apps
Een groot probleem voor ontwikkelaars is dat Apple zomaar een eigen app kan introduceren, die apps van derden overbodig maakt. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld nog met de Meten-app, die met augmented reality de afmetingen van een kamer inschat. Daardoor had het voor makers van AR-meetapps geen zin meer om nog door te gaan.
Een ander probleem is dat apps worden afgewezen omdat ze volgens Apple te veel op de standaard meegeleverde apps lijken. Volgens Shoemaker wijst Apple dergelijke apps wel eens af uit zelfbescherming. “Dat speelde echt. Ik bedoel de angst dat iemand langs zou komen, een Facebook, een Google, wie dan ook en onze items weg zou wissen.” Shoemaker bedoelt daarmee, dat een concurrent bijvoorbeeld een spraakassistent kan maken, waardoor mensen Siri niet meer gebruiken. Het afwijzen van concurrerende apps zorgt ervoor dat Apple in een machtspositie zit – en juist daarover is de afgelopen tijd veel te doen.
Wil je het hele relaas van Shoemaker horen, dan moet je luisteren naar de meest recente aflevering van de Decrypted-podcast met Mark Gurman van Bloomberg.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Daarom goed dat de ACM Apple blijft onderzoeken ivm machtsmisbruik!
Dit was natuurlijk te verwachten. Openbreken die monopolie van Apple in de App Store!
Waarom mag ik als bedrijf niet bepalen welke apps er wel of niet worden toegelaten?
Als supermarkt mag ik toch ook bepalen dat ik geen tomatensoep van Unox meer wil gaan verkopen omdat ik zelf betere soep maak onder eigen merk??
Als iemand 10% moet betalen om in mijn winkel te mogen liggen met hun product, maar ik vervolgens gratis mijn eigen productie producten er in leg moet dat toch niks uitmaken???
Er zijn genoeg alternatieven als je het niet eens bent met het beleid van Apple, stap over naar Android, daar heb je tal van andere fabrikanten met ieder hun eigen ideeën..
@Andy: juist 👍
@Andy: ergens snap ik je opmerking, maar als iPhone bezitter zijn er niet veel alternatieven. Ik heb slechts de app store om aan mijn apps te komen. Als de jumbo iets niet wil aanbieden dan kan ik dat product gewoon nog bij de AH of coop halen. Met mijn iPhone kan ik moeilijk bij de playstore aankloppen en ik vermoed dat dit meespeelt in het hele verhaal.
@Andy: niet helemaal… als franchise-nemer ben je verplicht een zeker assortiment te voeren. Je mag ook bepaalde producten niet zomaar vervangen door andere. Er kan wel plaats zijn voor bijv. lokale producten, maar dan naast de assortimentsproducten.