Update 12 september 2020: Microsoft zegt dat de lossere regels voor gamestreamingdiensten nog steeds een ‘slechte ervaring’ opleveren. Microsoft maakt het xCloud gamesplatform en dat zou volgens de nieuwe regels wel zijn toegestaan. Maar het bedrijf vindt dat het nog steeds te streng is om prettig mee te kunnen werken. “Dit blijft een slechte ervaring voor klanten. Gamers willen meteen vanuit de catalogus naar een game, zoals ze met films en muziek gewend zijn. Ze willen niet gedwongen worden om meer dan 100 apps te downloaden om losse games via de cloud te kunnen spelen”, aldus Microsoft in een verklaring. Google en Nvidia, makers van Stadia en GeForce Now, wilden nog niet reageren.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 11 september 2020.
Nieuwe App Store richtlijnen voor gamestreamingdiensten
De afgelopen maanden was er veel te doen rondom de richtlijnen van de App Store. Microsoft en Facebook klaagden over de regels, omdat gamestreamingdiensten niet toegestaan zijn. Microsoft’s Project xCloud werd gestaakt op iOS en ook Facebook Gaming werd flink beperkt doordat Apple gamestreamingdiensten blokkeerde. Daar is nu gedeeltelijk verandering in gekomen. De vernieuwde App Store richtlijnen focussen op gamestreamingdiensten, maar ook in-app aankopen.
Om meteen met de deur in huis te vallen: streamingdiensten als Xbox GamePass zijn in hun huidige vorm nog steeds niet toegestaan. Ontwikkelaars moeten alle individuele games die via een streamingdienst te spelen zijn, apart bij Apple indienen. Hierdoor krijgen de games dus een eigen pagina in de App Store en verschijnen ze ook in de hitlijsten. Maar daarnaast kan een bedrijf nu ook een app uitbrengen waarmee je die losse games kan streamen. Makers mogen dus een zogenaamde catalogus-app uitbrengen die doorverwijst naar de losse games, mits deze games individueel in de App Store staan. Streaminggames zijn dus toegestaan, al moeten de games zich houden aan de bestaande richtlijnen.
Hierdoor zijn alle games van een dienst als losse apps te installeren, zodat ze werken met functies als Schermtijd. Bovendien kunnen de games dan ook individueel beoordeeld worden door gebruikers. Het is niet duidelijk hoe Microsoft en Google met Google Stadia reageren op deze wijzigingen en of zij nu plannen hebben om hun diensten alsnog naar iPhone en iPad te brengen.
Ook nieuwe regels voor in-app aankopen
Een andere wijziging heeft betrekking op in-app aankopen. Apps die tegen betaling één-op-één sessies bieden (bijvoorbeeld een online workshop), hoeven nu geen gebruik meer te maken van Apple’s systeem voor in-app aankopen. Voorheen was dit wel verplicht, waardoor bedrijven die vanwege COVID-19 geswitcht zijn naar online klassen 30% moesten afdragen aan Apple. Maar de nieuwe regel geldt alleen voor sessies tussen twee individuen. Bied je via een app tegen betaling toegang tot een grote groep, bijvoorbeeld een grote klas, dan geldt deze uitzondering niet.
Tot slot kunnen gebruikers van zogenaamde reader-apps nu ook in de app een account aanmaken voor een gratis account. Gratis apps die dienen als aanvulling op een betaalde online dienst (zoals de Hey e-mail-app), hoeven niet meer verplicht gebruik te maken van Apple’s systeem voor in-app aankopen, zolang je in de app ook geen aankopen kan doen.
Alle wijzigingen in de App Store richtlijnen zijn samengevat in een blogpost op de ontwikkelaarswebsite van Apple. Al eerder schreven wij dat we de App Store richtlijnen achterhaald vonden en dat Apple deze aan zou moeten passen. Het lijkt er overigens niet op dat er wijzigingen in de App Store-regels zijn waar Fortnite-maker Epic Games mee geholpen is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 0 reacties