Eens in de zoveel tijd past Apple haar richtlijnen voor de App Store aan. Ontwikkelaars dienen zich hieraan te houden om te zorgen dat hun apps goedgekeurd worden. Met de meest recente wijzigingen versoepelt Apple de regels omtrent zogenaamde template-apps, terwijl er een speciale sectie voor VPN-apps toegevoegd is. Ook over zogenaamde lootboxen in games heeft Apple meer duidelijkheid gegeven.
Aangepaste App Store-richtlijnen
Een paar weken geleden bleek dat Apple van plan was om zogenaamde template-apps uit de App Store te weren. Dit zijn apps die gemaakt zijn op basis van een standaardversie, waarvan alleen de inhoud per app verschilt. Deze apps worden vaak gemaakt door template-diensten. Dit zorgt aan de ene kant voor veel kloon-apps, maar aan de andere kant wordt het voor kleine bedrijven goedkoper om zelf een app uit te brengen, bijvoorbeeld eigenaren van kapsalons of winkels, die ongeveer dezelfde functies willen in hun app, maar met een eigen naam en logo. In de nieuwe richtlijnen heeft Apple de regels omtrent dit soort apps iets versoepeld.
Deze apps worden nu niet automatisch afgewezen, mits ze ingediend worden door de eigenaar van de inhoud van de app. Dit betekent dus dat niet de template-diensten de apps mogen indienen, maar degene waarvoor de app bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant die op deze manier een app laat bouwen. Hierdoor moeten de eigenaren van de inhoud van de apps dus wel zelf een betaald ontwikkelaarsaccount aanvragen.
Voor VPN-apps is er ook een aparte sectie toegevoegd. VPN’s mogen nu nadrukkelijk niet in strijd zijn met lokale wetgeving en moeten altijd aangeven welke gegevens van de gebruiker verzameld en gebruikt worden.
Lootboxen en cryptovaluta
Lootboxen vind je de laatste tijd steeds vaker terug in games. Een lootbox is in feite een in-app aankoop, zonder dat je van tevoren weet wat je hiervoor krijgt. Een game geeft je in ruil voor geld een willekeurige selectie van prijzen. Deze lootboxen zijn de laatste tijd in opspraak, omdat dit neigt naar gokken. In de App Store-richtlijnen geeft Apple nu aan dat apps met lootboxen altijd aan moeten geven wat de kansen zijn om elk type item te kunnen ontvangen, nog voordat de lootbox aangeschaft wordt. Hierdoor kun je als gebruiker dus van tevoren inschatten wat je voor je geld krijgt.
Tot slot zijn er extra regels voor apps die handelen in cryptovaluta. Apps die zogenaamde ICO’s aanbieden (Initial Coin Offerings) moeten afkomstig zijn van gerenommeerde banken, beveiligingsbedrijven, FCM’s en andere goedgekeurde instanties. Ook moet hierbij altijd rekening gehouden worden met de desbetreffende regelgeving.
In juni vorig jaar werkte Apple ook de App Store-richtlijnen bij, waardoor er bijvoorbeeld geen hobby-apps meer gemaakt mochten worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
- Deze apps laten zien hoe je elke video kan afspelen op je CarPlay-scherm (maar Apple wil het niet) (22-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Eindelijk! Geweldig nieuws in lootboxland. Ik zie teveel mensen die hieraan onderdoor gaan. Financieel als mentaal. In mijn geval dat laatste.
Eerst denk ik van verdorie, anderen hebben wel dat gave item of die skin, dan kom ik erachter hoeveel geld ze hebben uitgegeven … varierend geven deze mensen €50-€1000 uit.
… alhoewel dit verder niks te maken heeft met dat er eindelijk percentages worden weergeven.
In feite, het blijft vervolgens nog steeds gokken toch?!
Het wordt tijd dat we weer terug gaan naar het model waar je een game KOOPT en je daarna klaar bent. Alle content is verder te ontgrendelen in de game zelf.
@Davey: Op de vraag of dit gokken is zijn momenteel veel overheden aan het denken. Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen, want in theorie zijn pokemon-kaarten bijvoorbeeld ook al een bepaalde gok, maar zijn nooit verder onderzocht. Daarna wordt het interessant hoe deze gokmogelijkheden gaan worden afgeschermd voor minderjarigen, aangezien dat toch geregeld de doelgroep is van spelletjes.
@Referix: Dit. Helaas gaat dit tijd niet meer zo snel komen. We zitten echt in een bubbel, en dat ga je je realiseren als je gaat nadenken over welke publishers wél nog steeds deze oude methode hanteren. Ze zijn er, zeker weten, maar de grote kolossen kopen steeds meer over, draaien oude IP’s en ontwikkelaars de nek om om uiteindelijk Generieke Shooter 15 te gaan ontwikkelen. Dit ten koste van spelplezier en innovatie. Er zijn pareltjes, maar de lootboxgekte gaan we niet snel meer wegkrijgen helaas.