App Store maakt ruime winst
De cijfers zijn afkomstig van financieel onderzoeker Ned Barnes die namens gameontwikkelaar Epic getuigt in de rechtszaak tegen Apple. Barnes heeft de cijfers achterhaald via documenten van Apple’s eigen financiële analisten. De marges komen overeen met zijn eigen berekeningen, die rond de 79,6% uitkwamen voor beide jaren. Apple claimt echter dat er niet te berekenen is hoeveel winst er met de App Store wordt gemaakt. Inzet van het geschil is of Apple terecht 30 procent afsnoept van de App Store-inkomsten om de kosten van het platform te dekken, of dat dit een exorbitant percentage is. Voor kleine ontwikkelaars rekent Apple inmiddels 15 procent, maar voor grote bedrijven zoals Epic geldt nog steeds 30 procent. Apple’s eigen apps hoeven dat percentage niet af te dragen en daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie.
Apple: ‘Kosten verbonden aan App Store’
Epic wilde een eigen betaalmethode in de games invoeren, om onder de App Store-heffingen uit te komen, maar daar stak Apple een stokje voor door games zoals Fortnite te verwijderen. De percentages zouden nodig zijn om de App Store kostendekkend te maken: Apple moet niet alleen het platform technisch in de lucht houden, maar belooft ook apps te controleren op malware en andere verrassingen. De kosten daarvan liggen echter relatief laag ten opzichte van de inkomsten, claimt onderzoeker Ned Barnes. Apple noemt de berekeningen van Barnes onjuist en is van plan ze te weerleggen.
In de VS loopt nu een rechtszaak en bij de Europese Commissie heeft Epic ook een klacht ingediend. De EC was al bezig met een onderzoek naar Apple en concludeerde vrijdag dat er sprake is van overtreding van Europese concurrentieregels. Brussel gaat daarom maatregelen nemen tegen Apple.
Nu uit cijfers van Barnes blijkt dat de App Store wel eens extreem winstgevend voor Apple zou kunnen zijn, kan dat tot meer claims en onderzoeken leiden. Apple’s winstmarge ligt normaal rond de 40 procent, wat ook al heel behoorlijk is. Voor de digitale winkel zou het nu echter gaan om bijna het dubbele, rond de 80 procent. Barnes zegt ook interne documenten in handen te hebben gekregen waaruit blijkt dat Apple in het fiscale jaar 2020 ook winst- en verlies-schattingen maakte voor de App Store. Dit zou al jarenlang gebeuren, ook al in de jaren 2013 tot en met 2015.
Epic gaat de cijfers waarschijnlijk gebruiken om de rechtbank te overtuigen dat de percentages die Apple vraagt bovenmatig zijn. Dat Fortnite nu niet meer in de App Store staat is geen big deal voor Epic, zo blijkt uit andere cijfers die tijdens deze rechtszaak boven tafel zijn gekomen. Zo bleek Fortnite voor iOS maar goed voor 7% van de inkomsten van Epic, terwijl Sony’s PlayStation op 46,8% zit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te pre-orderen, online versie stopt binnenkort (28-10)
- Amsterdam viert 750 jaar met speciale monster-app (24-10)
Reacties: 14 reacties