Update 24 januari 2024: Nu de deadline nadert, komen er steeds meer details boven water over de manier waarop Apple sideloading wil toestaan. Vanaf begin maart wil Apple de Europese App Store-afsplitsen, zodat tijdig kan worden voldaan aan de Digital Markets Act (DMA). Deze wet maakt appwinkels van derden mogelijk. Volgens nieuwe informatie van The Wall Street Journal is Apple echter van plan om diverse beperkingen in te stellen. Zo moeten iPhone-apps nog steeds een reviewproces ondergaan en worden er kosten in rekening gebracht voor apps die via sideloading zijn binnengehaald. WSJ baseert zich op uitspraken van “mensen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf”. Mogelijk is Apple net als in de VS van plan om 27% in rekening te brengen in het eerste jaar en 12% in daarop volgende jaren.
De Digital Markets Act van de EU verbiedt niet om kosten in rekening te brengen voor sideloading. Nog niet bekend is hoe de EU zal reageren als Apple besluit om alsnog als poortwachter op te treden, door de apps vooraf te reviewen en na aanschaf een forse vergoeding te vragen. Apple heeft in november bezwaar aangetekend tegen de DMA, om te voorkomen dat alternatieve appwinkels ontstaan. Apple wil gedeeltelijk onder de regels uit komen door te beweren dat er niet één maar vijf verschillende App Stores zijn. Daarnaast vindt Apple dat ze drie verschillende browsers hebben, die toevallig allemaal Safari heten. Eén succesje heeft Apple in ieder geval geboekt: er is een tijdelijke vrijstelling wat iMessage betreft. De berichtendienst zou niet groot genoeg zijn om als poortwachter te worden gekwalificeerd. Er is nog een onderzoek gaande of iMessage inderdaad erg klein is.
Update 13 november 2023: De afgelopen tijd is het wat stil geweest rondom sideloading, maar het lijkt er nu toch echt op dat het in 2024 gaat gebeuren. Mark Gurman schrijft in zijn vraag en antwoord-sectie van zijn nieuwsbrief dat Apple in de eerste helft van 2024 sideloading op de iPhone en iPad in de EU gaat toestaan. Dat betekent dat je dan buiten de App Store om apps kan downloaden, bijvoorbeeld via app stores van derden of via een website. Apple zou daarvoor een systeem ontwikkeld hebben zodat er toch nog enige controle op is. Zoiets zien we ook al bij de Mac, waar je buiten de App Store om apps kan installeren, maar waarbij je wel meldingen krijgt en je nadrukkelijk toestemming moet geven en de Mac checkt of het veilig is.
‘Sideloading komt in eerste helft 2024’
Gurman schrijft ook dat Apple ook wijzigingen gaat aanbrengen in de Berichten-app en voor betaalapps. Apple ligt in de EU al langer onder een vergrootglas en er lopen dan ook al langer onderzoeken over de machtspositie van Apple. Zo loopt er al langer een onderzoek of Apple de NFC-chip moet openstellen voor Apple Pay-alternatieven en roepen Google en providers Apple op om iMessage open te stellen. Apple valt met diverse onderdelen onder de Digital Markets Act regelgeving, evenals de Digital Services Acts.
De vraag is echter wel of sideloading mogelijk gemaakt wordt via een software-update of dat Apple dit op een andere manier gaat doen. Het is mogelijk tegen de regels om sideloading alleen toe te staan voor gebruikers met de nieuwste iOS-versie, omdat daarmee gebruikers met een ouder toestel buiten de boot vallen.
Update 14 juni 2023: Tijdens WWDC 2023 werd met geen woord over sideloading gesproken en daarna bleek al snel dat de beta van iOS 17 er ook geen ondersteuning voor biedt. Toch beweerde Bloomberg vorig jaar dat Apple zich voorbereidt op een grote omslag in hoe het iOS-ecosysteem werkt. Het moet (onder druk van de EU) mogelijk worden om apps buiten de App Store om te installeren. In ‘The Talk Show’ van John Gruber kreeg topman Craig Federighi wel de vraag hoe het nu zit met sideloading. Het leverde een ongemakkelijke reactie op: Federighi weet dat hij er een beetje omheen moet draaien en deed dat dan ook: hij gaf aan dat Apple “samenwerkt met de EU” om te kijken of en hoe ze aan de verplichting kunnen voldoen. Ook merkte hij op dat zijn bedrijf prioriteit legt bij “het juiste voor onze klanten doen”.
Federighi gaf niet letterlijk toe dat iOS 17 zal beschikken over sideloading en wekt de indruk dat Apple zal proberen om de meest minimale oplossing eruit te slepen. Mogelijk moeten we wachten tot de officiële versie van iOS 17 in september om te ontdekken of sideloading wordt ondersteund.
Bloomberg hoorde van bronnen dat het sideloading-project wordt geleid door Andreas Wendker, een software-engineer die direct onder Craig Federighi werkt. Vanuit het dienstenteam van Eddy Cue zou Jeff Robbin erbij betrokken zijn. Apple zou van plan zijn allerlei beperkingen in te bouwen. Ook zou Apple het alleen in de EU-landen willen aanbieden. Code in iOS 16 liet zien dat Apple bepaalde functies wil beperken tot de locatie van een gebruiker. Als iOS 17 sideloading krijgt, zal dat een grote verandering teweeg brengen, maar Apple zal er alles aan doen om te zorgen dat de gewone gebruiker er niets van merkt.
Als argument wordt daarbij gebruikt dat het veiliger is als je alles via Apple downloadt, maar op de achtergrond is misschien wel belangrijker dat de App Store een grote inkomstenbron van Apple is. Ontwikkelaars dragen 15% tot 30% af van elke verkoop. Apple maakt regelmatig bekend hoeveel miljarden er aan ontwikkelaars is uitgekeerd, maar haalt daar ook vele miljarden aan inkomsten uit.
Update 17 april 2023: Mark Gurman schrijft dat iOS 17 de grote update wordt waarmee het mogelijk wordt om buiten de App Store om apps te installeren. Daarmee kunnen er ook alternatieve app stores naar de iPhone komen. Afgelopen december ging het gerucht al, eveneens afkomstig van Bloomberg, en nu de onthulling van iOS 17 dichterbij komt, lijkt het echt te gaan gebeuren. Met iOS 17 zou sideloading dus toegestaan zijn. Nu is dat al in beperkte mate mogelijk (voornamelijk voor ontwikkeldoeleinden), maar straks zou dus (onder druk van de EU) iedereen met een iPhone apps van buiten Apple’s App Store kunnen downloaden. Apple gaf twee jaar geleden nog aan waarom sideloading slecht zou zijn voor je veiligheid, dus het is nog maar de vraag hoe grootst Apple dit als iOS 17-verbetering gaat presenteren.
Ondertussen zijn er ook andere bedrijven die denken dat het echt gaat gebeuren en daar alvast op voorbereiden. Onlangs zei Microsoft nog dat ze een eigen Xbox app store voor de iPhone uit willen brengen. Daarbij werd ook de EU Digital Markets Act aangehaald, als reden waarom dit nu gaat gebeuren en waarom dat voor bedrijven als Microsoft kansen biedt.
Een andere maatregel die eraan lijkt te komen, is dat webbrowser straks mogelijk niet meer gebonden zijn aan WebKit. Er zouden dus meer echte alternatieve browsers beschikbaar komen, die niet draaien op dezelfde motor als Safari maar op hun eigen versie zoals dat ook op de Mac is. Deze wijziging zou ook met ingang van iOS 17 in kunnen gaan.
Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 13 december 2022
Apple zou voorbereidingen aan het treffen zijn om de App Stores van derden mogelijk te maken, meldt Bloomberg. Intern zouden medewerkers op het gebied van software en diensten druk bezig zijn om bepaalde elementen van Apple’s platformen open te maken. Zo moet het op termijn mogelijk worden om apps via sideloading te installeren. Dat zeggen mensen die op de hoogte zijn van de situatie tegen Bloomberg.
App Stores van derden komen eraan
De grote vraag is nog, in hoeverre Apple van plan is nog steeds 30% commissie te vragen voor aankopen. In Nederland werd Apple gedwongen om het betaalsysteem voor datingapps open te zetten voor externe partijen, maar eiste nog wel 27% afdracht van ontwikkelaars, waardoor ze er financieel weinig mee opschoten. Bij een externe App Store waar honderdduizenden apps aan meedoen zal het wat moeilijker worden om die afdracht af te dwingen.
Apple is steeds een tegenstander geweest van sideloading, oftewel het installeren van apps buiten de App Store om. Op de Mac is dit altijd al mogelijk geweest, maar op de iPhone en iPad vreest Apple voor onveilige toestanden als mensen zomaar apps kunnen installeren die niet door het reviewteam zijn gecheckt.
Intern zou het besluit van Apple niet unaniem enthousiast zijn ontvangen. Sommige medewerkers vinden het een onnodige afleiding, waardoor ze niet aan hun dagelijkse werk voor toekomstige functies toekomen. Apple zou een behoorlijk aantal medewerkers aan het werk hebben gezet. Het bedrijf zou alles af willen hebben als volgend jaar iOS 17 uitkomt. Dit is op tijd voordat de Digital Markets Act van de EU in werking treedt. Het project staat onder leiding van Andreas Wendker, een hooggeplaatste software-engineer die rechtstreeks aan Craig Federighi rapporteert. Ook zouden medewerkers van Apple Services zijn betrokken. Apple overweegt bepaalde beveiligingseisen te stellen voor software dat buiten de App Store om wordt gedistribueerd. Het kan daarbij gaan om verificatie door Apple, waardoor ontwikkelaars alsnog een vergoeding meoten afdragen.
- 2024 - 24 januari: Volgens Wall Street Journal wil Apple bij sideloading de apps toch beoordelen en een vergoeding ontvangen. We hebben het artikel daarom aangepast.
- 2023 - 13 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste info over komst van sideloading in eerste helft van 2024.
- 2023 - 14 juni: Sideloading zit nog niet in de iOS 17 beta, daarom hebben we het artikel aangepast.
- 2023 - 17 april: Artikel bijgewerkt met aanhoudende geruchten over sideloading in iOS 17.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Dit verklapt de uitnodiging van de WWDC 2025 over iOS 19 (26-03)
iOS 17
iOS 17 is de huidige software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17, onze iOS 17 review en meer.

Als ik het maar ‘uit’ kan zetten. Ik zit er niet op te wachten en velen met mij. De enige die dit willen zijn de app ontwikkelaars en android gebruikers.
Ik mag hopen dat Apple een knop maakt waardoor de iPhone en iPad blijft zoals het nu is. En dus alles blokkeert van buiten de AppStore om.
Zodat die ook niet “persongeluk” geïnstalleerd kan worden.
Ik heb voor Apple gekozen omdat ik de veiligheid wil en niet de rare apps van buiten de AppStore om.
Dan neem ik wel een Android 🙃
@Flieps: helemaal mee eens denk er ook zo over
Ik blijf sceptisch over dit besluit, ik heb een tijd Android gehad en met sideloading komt naast het beveiliging risico ook enorme inconsistenties binnen apps. De user experience is vaak slordig omdat ze niet aan bepaalde richtlijnen meer hoeven te voldoen. Ook ben ik bang dat er steeds meer app stores van derde komen die exclusives hebben. Dit kan dan voor de gebruiker onoverzichtelijk worden waar ze bepaalde apps of games dan vandaan moeten halen. Ik moet nu al vaak checken als ik een leuke serie tegen kom op welke streaming dienst ik moet kijken.
Ergens dwingt het Apple ook om aan de behoeftes te denken buiten de USA. Als het niet gewenst is zullen gebruikers het negeren en dus een stille dood sterven. Ben benieuwd
Er komt een hoop shit op het apple platform af in europa. Helaas!
En de EU knuppels, die hun “kostbare tijd” graag in dit soort nutteloze zaken steken.
Ik vind het een triest besluit en hoop, net als velen hierboven, dat er een schakelaar komt die dit onmogelijk maakt op mijn iphone.
Hopelijk wordt de EU eens aangeklaagd door haar inwoners ivm het bewust onveilig maken van een platform, ongewenste inmenging in zaken waar men geen verstand van heeft en het bewust in gevaar brengen van de digitale veiligheid van iphone gebruikers.
Laten ze hun energie en geld eens steken in de IT van (lokale) overheden. Hopeloos verouderd en onveilig.
Laat de keus bij de gebruiker (aan/knop lijkt me prima )
De reacties dat dit gevraagd wordt door Android gebruikers is ook overdreven omdat dit standaard uit staat in Android en doorgaans moet worden ingeschakeld in de ontwikkelaar opties in de instellingen.(de meeste mensen kennen die optie niet eens en installeren dus niet buiten de playstore om).ik heb jarenlang Android gebruikt …naar tevredenheid 🙂ik heb nu bijna alles van Apple beide werelden hebben hun voor en tegens…
Als ik ergens niet op zit te wachten is het hierop.
Ik hoop dat Apple je de keuze geeft dit uit te schakelen.
Ik blijf het allemaal onzin vinden.. de keukenboer hier om de hoek heeft 200% marge..
Ein-de-lijk competitie voor Apple’s appstore. Consumenten zullen uiteindelijk beter af zijn.
@Renaldo: Ik denk, dat mensen die wat geld willen besparen, ook blij zullen zijn.
Ik vermoed dat Apple het zo gaat maken als het nu in MacOS is. Waar je ook kan kiezen om énkel App Store apps toe te staan of apps via derde bronnen.
Het is zo vreselijk dat mensen die absoluut geen benul hebben van IT zulke domme domme domme beslissingen maken 🤷🏻♂️ Ik werk al jaren in IT wat Apple heeft gedaan met trusted resources is voor de consument het veiligste wat er is. Plus is het een vorm van standaardisatie. Een Apple gebruiker weet waar hij/zij de apps koopt en kan binnen het ECO systeem alles terug vinden of de aankopen. Straks is het een wildernis van in app aankopen die je via allerlei kanalen kan doen. Dit gaat de eindgebruiker echt niet helpen en ik durf zelfs te stellen dat het de veiligheid van het gehele IOS platform raakt.
Goede zaak. Wil je dit niet download je alleen uit App Store. Wil je dit wel kan je zelf de keuze maken om buiten om te downloaden. Meer eigen keus.
Wat ik mij daadwerkelijk afvraag is hoeveel mensen sideloaden op Android. Ik denk heel weinig.
Daarnaast hoop ik dat bedrijven er niet voor gaan kiezen om hun app alleen via sideload beschikbaar te maken en dat als je een app nodig hebt het perse op die manier moet doen.
Het beste wat Apple can doen is het niet mogelijk maken om apps die niet in de AppStore of volgens Apple’s certificaten kunnen worden gedekt binnen bedrijven niet meer mat xcode gemaakt kunnen worden. En dat ze de apps afsnijden van alle dev tools
Is het ook Android store moet toestaan of is het eenrichtingsverkeer?
@Richard: Je werkt weliswaar jaren in IT, maar dat betekent niet dat je verstand hebt van concurrentie tussen bedrijven en machtsmisbruik daarin. De veiligheid waar Apple het over heeft is allemaal FUD.
Apple misbruikt zijn marktpositie en vraagt 30%, veelal zonder waarde toe te voegen. Een abonnement op Spotify is niet veiliger omdat Apple 30% vangt, de muziek wordt ook niet beter of mooier, Apple levert letterlijk niets om die dienst beter te maken. Het is alleen maar een verdienmodel waar Apple beter van wordt. Het geld wat ze op deze manier binnen harken is niet in verhouding tot de dienst die ze leveren. Het hele model is zo opgezet dat Apple maximaal kan vangen.
Dat hadden ze best anders kunnen doen. Bijvoorbeeld een vaste fee vragen voor het publiceren en updaten in de App Store, en op basis van die vaste fee de veiligheid en consistentie bewaken. Dan vragen ze geld dat te relateren valt aan de meerwaarde die ze er mee leveren. Nu hebben ze het zichzelf bijna onmogelijk gemaakt om dit anders te doen, puur omdat ze dat geld willen blijven afromen.
En in de nieuwe situatie (met sideloading) kan iedereen kiezen om apps te installeren via Apple en die 30% te betalen bovenop abonnementen en daar niks voor terug te krijgen. Be my guest. Ik vind het daarentegen fijn als ik dat goedkoper via andere kanalen kan regelen, zoals op mijn Mac.
Keuze is goed en kan net zo goed veilig zijn.
Sideloaden kan bij Android al vanaf het begin dat het bestaat. Bij Apple nog niet.
(Red.) Artikel bijgewerkt met aanhoudende geruchten over sideloading in iOS 17.
Eindelijk! Nu ga ik denken om een iPhone te kopen.
Inderdaad, en gebruikers van hacks en/of illegaal verkregen software. Ik hoop zo dat ik het volledig kan blokkeren.
@MarkAandeel: Beetje paradoxaal wat je bepleit. Als je al die vrijheden wilt en ook niet 30% meer wilt betalen voor apps omdat je twijfelt wat Apple daarvoor terug doet, koop je toch gewoon een Android toestel? Dát is keuzevrijheid. Je vindt het niet okay wat Apple doet, dan hoef je het niet te kopen. Maar met deze bemoeielarij door de no-no’s in Europa worden mensen zoals ik, die bewust voor Apple kiezen en het niet erg vinden daar meer voor te betalen, gedwongen om allerlei meuk te ondergaan waar ik niet om gevraagd heb.
Fijn voor de ontwikkelaars die denken op deze manier Apple gebruikers nog meer financieel uit te kunnen melken, persoonlijk hou ik het absoluut uitsluitend bij de Apple store. Voor de mensen die denken dat ze goedkoper uit zullen gaan zijn kunnen nog wel eens bedrogen uit komen want denk je echt dat Apple andere stores gratis gebruik van het eigen eco systeem zal laten maken. De kans lijkt mij heel reëel dat er ook daar een percentage per verkochte app aan Apple zal moeten worden afgedragen en wie denk je wie dat gaat betalen? Apple zal dit absoluut niet al te aantrekkelijk gaan maken en wat mij betreft prima.
En nou denkt iedereen dat daardoor de apps goedkoop worden? Sukkels.
Trouwens, andere winkels werken toch ook niet gratis? Ook Appie en Jumbo niet.
Nou mag hopen dat het veel gedoe is om het open te zeggen, de eu doet goeie dingen maar ze kunnen soms ook overdrijven.
Ik kan toch ook niet op mijn switch de playstation store benaderen, om daar vervolgens Nintendo spellen te kopen.
We hoeven niet alles volledig open te hebben, we hebben Android 1 groot rotzooi pakket(sorry vind ik), hier kan je alles op als je dat wil.
We hebben dan Apple als alternatief dat iets veiliger is en het niet kan, je kan dus zelf kiezen wat je graag wil.
@Richard: Ik als IT’er denk dat het voor een frisse wind gaat zorgen. De trusted resources blijken de laatste jaren ook een farce te zijn. Het betekent alleen maar dat Apple niet meer lui kan zijn en een nog beter platform (IOS) moet ontwikkelen, waarbij veiligheid en privacy gewaarborgd blijven ondanks 3rd party app stores. Op dit moment kan Apple op zijn lauweren rusten, niet innoveren op de webstore, cashen cashen cashen en apps eruit gooien vanwege bijvoorbeeld 32 bit naar hun believen. Asl dit doorgaat hebben ze die controle niet meer en worden ze misschien een keer wat klantvriendelijker.
@Victor: EU heeft niets te maken met lokale overheid. Aanklagen van EU, succes, ik zit namelijk aan de andere kant zoals velen met mij, die dan weer degenen moeten aanklagen die de deur dichthouden voor meer openheid.
(Red.) Sideloading zit nog niet in de iOS 17 beta, daarom hebben we het artikel aangepast.
Ik hoop dat Apple het helemaal dichttimmert voor sideloaders, dat het super onaantrekkelijk wordt.
Als je aan sideload doet dan bijvoorbeeld:
* Geen iCloud mogelijkheid
* Geen AirDrop
* Geen Siri
* Geen Passkeys
* Geen ApplePay
* Zoek mijn uitgeschakeld
* En alles apps en services blokkeren die gebruik maken van het Secure Enclave.
Ik ben voorstander van het Apple Ecosysteem en die prutsers van de EU maken met juist onveiliger.
@Richard: nou, precies dat dus! We weten allemaal hoe succesvol DLL’s zijn op Windows 😀
Ik snap de beslissing wel als je maar 1 hersencel hebt… Als ik het maar dicht kan zetten!! Ik heb ook niet voor niets voor Apple gekozen.
Ik mag hopen dat ze een zelfde Gate Keeper gaan hanteren als op macOS… want als ze iOS open zetten is het vragen om problemen.
Dit hele EU beleid ondermijnt de beweegreden van het gros van de consumenten waarom ze voor Apple hebben gekozen, want dit is nu júist wat de gemiddelde Apple klant helemaal niet wil.
@Victor: YES , helemaal akkoord, is dat eigenlijk alles wat die mensen te doen hebben, worden ze daarom betaald, met de euros van de belasting betaler ? Schande .
Helemaal mee eens. Zo lang ze maar niet aan de vrijheid op de Mac gaan zitten
Het is nu al duidelijk wat het eerstvolgende virus op iOS 17 gaat zijn: een stiekem gesideloade malware…
Leve de EU!
Mooi zo! Dan kan Apple er niet meer voor zorgen dat iPhones na 5 jaar onbruikbaar worden, aangezien je dan een up to date web browser kunt installeren via die achterdeur! 👍 Ook goed nieuws voor iPads!
Hou toch op joh! Op Mac’s kan het toch ook al jaren! En geen virus te bekennen!
Een beetje meer zeggenschap over het door mij betaalde apparaat is alleen maar positief! En je kunt het ook uitzetten!
Is alleen maar goed dat dit soort bedrijven worden aangepakt door de EU! Of denk je werkelijk dat dit soort grote bedrijven denken en handelen in het voordeel van de consument? 😂
Laten we hopen dat je het idd uit kunt zetten, dat is volgens mij nog helemaal niet bekend.😏
Wat betreft je laatste zin; daar ben ik het mee eens, dit soort bedrijven handelen voornamelijk uit eigen belang. Voor het belang van het volk kunnen we gelukkig gewoon vertrouwen op onze overheid… ow nee, dat ook nog niet eens.🤦🏼♂️
Met andere woorden, we zijn gedoemd!
(Red.) Artikel bijgewerkt met de nieuwste info over komst van sideloading in eerste helft van 2024.
Ondanks dat ik vroeger van het jailbreaken was ga ik deze functie toch niet gebruiken.
Op de Mac is het wel een ander verhaal omdat je daar in de Mac App Store vaak bekende apps niet terug vindt. Desondanks heb ik maar 3 apps buiten de store om gedownload en bovendien ook nog eens van zeer bekende ontwikkelaars zoals Tidal, BluOs en dbPoweramp. Voor de rest voldoen bij mij de standaard apps van Apple. Op de iPhone is Tidal en BluOs wel via de App Store verkrijgbaar, de laatste niet omdat deze ook niet voor op je telefoon is bedoeld. Voor de iPhone heb ik nooit iets gemist wat wel via sideloading bereikbaar zou zijn.
Vanaf de introductie is het dus ook mogelijk om een virus op je iPhone te krijgen.
Met veel dank aan de EU.
Ik verwacht ook dat de echte App Store leeg gaat lopen en we min of meer verplicht worden om de apps te sideloaden, wil je tenminste mee blijven komen met de moderne techniek.
Veel fabrikanten van smart-tech zitten niet te wachten op de strenge regels van Apple.
Ik vraag me af hoeveel mensen er straks werkelijk gebruik van gaan maken. Heb nog steeds een onderbuikgevoel dat dit een leuk bedenksel is vanuit de EU.
Zelf blijf ik bij de App Store, ook al moet ik misschien wat meer betalen. Hiermee behoud je een duidelijk overzicht van je aankopen en je abonnementen met de afloopt termijn.
Ook je betalingen blijven via Apple verlopen die voor mijn gevoel meer secure zijn dan geld naar 3de partijen overmaken.
Mocht er in de praktijk iets niet juist verlopen dan heb ik Apple als aanspreekpunt ipv dat ik naar de individuele app verkopers moet.
Je hoeft toch niks via je Apple device in of uit te schakelen m.b.t. sideloaden?
Wil je iets via een ander bron dan zal je vast naar ‘de website van’ moeten navigeren om het te installeren om vervolgens hun apps via daar te installeren. Apple kan hooguit een melding geven wanneer er iets geïnstalleerd wordt buiten de App Store om.
Ik denk dat veel iPhone gebruikers gewoon de App Store zullen blijven gebruiken en dat partijen die sideload aanbieden het kunnen vergeten. Wat wel vervelend kan zijn is als er ‘belangrijke’ spelers enkel sideload aanbieden terwijl jij dat niet wilt. Wat dan?
Ik gebruik alleen gratis apps en dat werkt prima er is altijd wel een gratis alternatief. Dus zit ik ook niet met side loaden wel of niet of Apple 30% betalen
(Red.) Volgens Wall Street Journal wil Apple bij sideloading de apps toch beoordelen en een vergoeding ontvangen. We hebben het artikel daarom aangepast.