Update 27 april 2021: Apple gaat apps weigeren die een beloning in het vooruitzicht stellen voor tracking. Appontwikkelaars kunnen daardoor niet meer gebruikers verleiden tot tracking. Apple heeft hiervoor een waarschuwing uitgestuurd. “Bied geen beloningen aan in ruil voor toestemming”, schrijft Apple. Ontwikkelaars mogen ook geen functionaliteit of content achterhouden, of de app onbruikbaar maken voor mensen die tracking weigeren. Ontwikkelaars mogen verder geen pop-ups tonen, die lijken op Apple’s eigen antitracking-pop-up. Het is verder verboden om een plaatje te tonen van de pop-up, in een aangepaste vorm.
Apple wil op die manier voorkomen dat gebruikers in verwarring raken, of niet meer weten welke pop-up echt is. Apps mogen wel voordat de pop-up verschijnt een scherm tonen met een zo overtuigend mogelijke tekst om toch tracking toe te staan. Facebook doet dat bijvoorbeeld: het bedrijf schrijft dat tracking nodig is om Facebook gratis te houden. Alle apps die vanaf 26 april bij de App Store worden ingediend moeten App Tracking Transparency (ATT) ingeschakeld hebben.
Hieronder vind je ons oorspronkelijke artikel van 2 april 2021.
Anti-tracking in iOS 14.5
Apple probeert met de anti-trackingmaatregelen te voorkomen dat ontwikkelaars en reclamemakers je kunnen volgen tussen apps onderling. Dit wordt ook wel ‘device fingerprinting‘ genoemd, omdat adverteerders en data-exploitanten je met een uniek ID proberen te volgen. Apple staat voortaan alleen nog maar gebruik van de eigen IDFA toe en vereist dat apps toestemming vragen.
Vanaf iOS 14.5 gaat de anti-tracking in voor iedereen met een geschikt toestel, maar Apple bereidt de ontwikkelaars er nu alvast op voor. Heel wat ontwikkelaars merkten dat hun apps op 1 april werden afgewezen en kregen eerst het vermoeden dat het om een grap ging. Maar dat is niet zo: Apple wil dat apps vanaf nu toestemming vragen om de advertising identifier oftewel IDFA te gebruiken. Daarmee is het voor adverteerders moeilijker geworden om je te volgen tussen apps onderling, om vervolgens reclame erop af te stemmen. Ontwikkelaars mogen ook geen andere trucs of methodes gebruiken om je te volgen.
Zo kreeg een ontwikkelaar van Apple te horen: “Your app uses algorithmically converted device and usage data to create a unique identifier in order to track the user”, met een lijst van gegevens die werden verzameld.
Een voorbeeld: Adjust
Het kan nog behoorlijk wat impact hebben op sommige apps. Zo wordt de SDK van Adjust door meer dan 50.000 apps gebruikt. Adjust verzamelt de data voor device fingerprinting en gebruikt dat voor mobiele marketing, iets wat vanaf iOS 14.5 niet meer is toegestaan.
Diensten zoals Adjust verzamelen op het oog onschuldige data zoals softwareversie, tijd sinds de laatste update, tijd sinds de laatste keer opstarten en batterijstatus. Op die manier kunnen ze toch individuele gebruikers herkennen. Adjust heeft de SDK nu aangepast en legt niet meer je CPU-type, hoeveelheid opslag, laadstatus en batterijniveau vast.
Protest van Facebook
Facebook heeft zich hevig verzet tegen de nieuwe regels en probeerde met pop-ups gebruikers alvast zover te krijgen dat ze bij de invoering van iOS 14.5 op ‘ja’ gaan klikken. Ook voerde Facebook fanatiek campagne met onder andere krantenadvertenties. Later meldde CEO Mark Zuckerberg echter dat hij wel van de nieuwe regels denkt te gaan profiteren. Appmakers die zelf geen privédata van gebruikers meer kunnen verzamelen, zijn nu sterker op Facebook aangewezen omdat het bedrijf al over veel privédata beschikt en dit ook buiten apps om nog steeds kan verzamelen (bijvoorbeeld via bezoeken aan websites).
De releasedatum van iOS 14.5 is nog niet bekend, maar na zes verschillende beta’s en een vrij lange testperiode verwachten we dat het in de loop van april zover is. Er zitten nog meer interessante iOS 14.5 functies in de update.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- De belangrijkste iOS 19-geruchten: dit is er al gezegd over Apple’s volgende grote iPhone-update (09-04)
- 'Nieuwe gelekte beelden van iOS 19 geven een indruk van het nieuwe uiterlijk' (08-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt eerste beta van iOS 18.5 en iPadOS 18.5 voor ontwikkelaars uit (02-04)
- Ineens een verwijderde app terug op je iPhone? iOS 18.4 is mogelijk de boosdoener (02-04)
Goede ontwikkeling, dit! Weg met al die trackers!
Ik gun FaceBook deze hap van de taart. Laat ze hun gebruikers maar helemaal leegzuigen, zolang ze mensen als ik die er niets mee te maken willen hebben maar met rust laten.
👍
@Flieps: Eens
Goeie zaak apple 👍
Moet dat vinkje nu juist aan of uit? Ik wil geen verzoek. Ik wil gewoon niet getrackt worden
Go Apple 👍
Prima gedachtengang. Ik verwacht dat Apple zelf zich ook aan deze spelregels houdt.
Op zich goed maar ze krijgen je info toch wel uiteindelijk, als iets minder via jou is dan is het wel via vrienden/familie.
OF je surf gedrag op de pc waar je misschien iets minder tracking opties uit heb.
Ik maak mij er ook echt niet druk meer om, ook niet met windows 10 alle settings blokkeren en met elke upgrade elk half jaar weer hartzakking krijg om alle settings na moet lopen(En tooltjes draaien etc).
Je kan gewoon niet anoniem het internet op, het hoort er gewoon bij heb google maps / facebook/ instagram weer allemaal erop staan en in gebruik.
Marktplaats heeft ook al een bedelmailtje rondgestuurd.
Vinkje aan: je wordt gevraagd of je getracked mag worden.
Vinkje uit: app mag niet vragen of je getracked mag worden, en mag ook niet zomaar gaan tracken.
Apps die al aan tracking deden en niet bijgwerkt zijn kunnen dat blijven doen. Nieuwe apps, of bijgewerkte apps kunnen niet zonder toestemming tracken.
Ik blijf de omschrijving in iOS 14.5 onduidelijk vinden.
Uit = geen tracking (en je hoeft dan ook geen afzondelijke, nieuwe, toestemming te geven); ‘gewoon’ nooit
Aan = wel tracking, met daarbij in een overzicht per app wat die mogen tracken van je
Toch?
Goed zaak apple
Van de week een smeekbede van Marktplaats in de mailbox. Of je alsjeblieft tracking aan wil zetten, want dan blijft MP gratis…
@W.: Het is juist wel duidelijk uit is geen tracking, want er staat sta apps toe om te vragen om je te tracken.
Dus als je niet gevolgd wil worden door alle apps zet je het uit, wil je afzonderlijk beheren per app zet je het aan.
Wat zijn nu de apps waar tracking wel een voordeel is?
In plaats van een heel betoog over de voor en nadelen van tracking, kan ik het ook samenvatten vanuit een consumentenperspectief: er zijn weinig apps en het voordeel voor ons is laag.
Het grootste punt is dat dmv tracking de mensen achter de apps en platformen meer geld verdienen. Voor een partij als Facebook minder relevant, maar (bij wijze van) voor de groenteboer op de hoek kan het ”t verschil betekenen tussen wel of niet biefstuk ipv weer bonen zonder vlees. Mijn punt is: tracking maakt het makkelijker om content gratis aan te kunnen bieden. Veelal niet noodzakelijk, maar wel makkelijker.
Dus krab jezelf achter je oren en, los van privacy, kan je je ook afvragen: wie gun ik een extra euro in de maand.
Uiteraard: wat privacy betreft is het zelden goed..
@Jaap Couro: Interessant dat u dit opmerkt….dat Apple Inc. zich hopelijk aan haar eigen regels zal houden.
Ik zal de Red-Team vs. Blue-Team methodiek toepassen.
In Nederland zijn er waarschijnlijk weinig mensen die The Wall Street Journal lezen.
Deze krant is eigendom van Rupert Murdoch’s News Corp. Dit schreven ze over de
app tracking transparency en de (waarschijnlijke) Apple Inc. strategie daarachter.
Persoonlijk vind ik het geniaal mocht dit inderdaad de reden zijn van Apple om dit in te bouwen in hun OS’en.
Om het voor te zijn zouden we nu allemaal het volgende moeten doen;
1. Open Instellingen
2. Open Privacy en scroll helemaal naar beneden (handig verstopt Apple 😉 )
4. Open Apple Reclame
5. Gepersonaliseerde reclame UIT zetten (schakelaar naar links zetten)
6. Ga terug naar Privacy screen
7. Open Analyse en verbeteringen
8. Deel iPhone-analyse schakelaar UIT zetten (schakelaar naar links zetten)
Er staat iets opmerkelijks (verontrustend) in de Apple Reclame pagina.
“Van Apple Afkomstige Reclame”
Het Reclameplatform van Apple volgt je niet……..enz.
Je bepaalt zelf hoe Apple je informatie gebruikt.
Waarom zou ik moeten bepalen hoe Apple mijn informatie gebruikt….ze volgen mij toch niet?!
Dit is precies waar het om gaat. Apple en FB hebben gewoon allebei een ander business model en proberen dat te beschermen. Apple sluit tracking uit en bevoordeelt daarmee de eigen reclame service. Want daarmee krijgen adverteerders op iOS wél de info die FB straks niet meer zo goed kan leveren. De enige die je nu nog goed kan volgen op iOS is namelijk Apple…
Uiteindelijk doet Apple dit natuurlijk alleen om meer geld te verdienen. Als dat op deze manier niet zou lukken zouden ze ook je data direct verkopen aan alles en iedereen.
Dus heel fijn dat Apple dit doet, voor mij een reden om het te blijven gebruiken. Maar Apple heeft natuurlijk ook gewoon boter op het hoofd.