De app-designtrend van 2016 is Complexion Reduction

De app-designtrend van 2016 is Complexion Reduction: apps worden steeds eenvoudiger en je kunt nauwelijks meer zien om welke app het gaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Er is een nieuwe designtrend gesignaleerd bij appontwikkelaars. Het heet ‘Complexion Reduction’ en het komt er simpelweg op neer dat apps eenvoudiger eruit gaan zien. Volgens designer Michael Horton van Swarm is bij alle bekende apps een trend zichtbaar naar kleurloze apps met grote kopteksten.

Complexion Reduction: iedereen kan het

Ben je ontwikkelaar en wil je ook meedoen aan de trend? Dan hoeft je app maar aan drie richtlijnen te voldoen:

  1. Gebruik grote, vette titels.
  2. Maak een simpel universeel icoontje.
  3. Laat kleur achterwege.

Volgens sommigen is het de volgende stap na minimalistisch design, maar volgens Horton is er meer aan de hand. De interfaces van je favoriete apps zien er allemaal hetzelfde uit.

Voorbeeld: Instagram
In mei viel het voor het eerst op, toen Instagram een nieuw design invoerde:

App designtrend 2016 Instagram

De Instagram-app had met z’n blauw en groen al weinig kleur, maar in de nieuwste versie van de app is dat nog verder verdwenen. Het lijkt wel een beetje op Medium, de website die al in 2012 koos voor zwart-wit en sindsdien steeds simpeler en kaler is geworden.

Voorbeeld: AirBnB
Ook in de AirBnB-app is te ontwikkeling goed te zien:

App designtrend 2016: AirBnB

De foto’s met bestemmingen zijn totaal verdwenen en wat overblijft is een vrijwel lege app met grote teksten. Alleen de teksten zijn nog te zien. Functionaliteit staat voorop, de app hoeft niet langer aantrekkelijke plaatjes te tonen.

Voorbeeld: Apple Music
Voor Apple-gebruikers is de ontwikkeling misschien wel het meest opgevallen toen Apple Music voor iOS 10 werd aangekondigd. De gigantische teksten vallen niet bij iedereen in de smaak en in plaats van grijstinten en een roze-oranje signaalkleur voor knoppen en koppen is nu bijna alles zwart-wit.

App Designtrend 2016: Apple Music

Voorbeeld: iCulture-app
Trouwens: ook bij onze eigen iCulture-app is de trend duidelijk zichtbaar: hieronder zie je een appdesign waar we al in 2014 mee bezig zijn geweest (dit design is om allerlei redenen uiteindelijk niet doorgevoerd). Terwijl de uiteindelijke app veel meer zwart-wit is geworden:

iCulture appdesign 2014 iCulture appdesign 2016

Wat vinden gebruikers ervan?
Gebruikers zijn vrij positief over de nieuwe designtrend, al zijn er ook wel mensen die klagen dat ze er allemaal hetzelfde uit zien. Het gevolg is soms dat de apps wat meer het eigen karakter verliezen en uitwisselbaar worden. Uiteindelijk denkt Horton dat het wel meevalt: je opent immers een app vanwege de functionaliteit, niet vanwege de persoonlijkheid van de app. Steeds meer apps zullen kiezen voor Complexion Reduction, denkt Horton. Voor ontwerpers betekent het overigens wel een omslag: zij hoeven niet meer zo bezig te zijn met ‘dingen mooi maken’ maar moeten zorgen dat apps zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 juli 2016 om 18:15
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 8 reacties

  1. Ook bij iOS en macOS zie ik het. Sinds iOS 7 en Mac OSX Yosemite, het ziet er bij allebei iets simpeler uit.

  2. Ik vind er niets aan. Doe mij maar lekker kleurige foto’s.

  3. Goede trend! Ik houd van functioneel en eenvoud, en dat kan best mooi zijn! Te veel info en poespas op een klein schermpje vind ik niet prettig.

  4. Het is alleen zo jammer dat (teveel) reclame deze trend helemaal om zeep helpt.

  5. Helemaal in lijn met de tegeltjeswijsheid die onlangs (oa) op LinkedIn te zien was:

    A user interface is like joke: if you have to explain it, it’s not that good

  6. Als designer zie ik dit meer als een richting dan als een trend. Door beslissingen van designers bij verschillende bedrijven die veel onderzoek doen naar het gebruik van hun product en aan de hand van die data beslissingen nemen over het ontwerp van de UI’s laat zien dat de manier waarop men apps en websites gebruikt verandert. Zo’n verandering van manier van gebruiken gaat vrij langzaam en is blijvender dan alleen een trend.
    Zelf ben ik erg te spreken over deze ontwikkelingen omdat de informatie (blijkbaar) erg efficient wordt doorgegeven. Ook merk ik dat ik in de nieuwe Music app wat beter weet waar ik me bevind en hem nóg vaker gebruik, omdat de bediening wat sneller is door de grote knoppen en tekst.
    Ik hoop dat het in de design wereld meer als een nieuwe richting zien dan als een trend, omdat er dan puur wordt ontworpen om die “next-new-shiny” trend te volgen, wat slecht is voor de overwegingen die gaan zitten in het maken van design-decisions en kan leiden tot mooi doch minder fuctioneel en verwarrend design.

    Mocht iemand hierover willen blijven praten met mij, dan ben je welkom bij mijn twitter (@Koen__w) 😄 Ik ben erg geïntresseerd in de standpunten van anderen hierover.

  7. Ik vind het altijd wel prettig dat zaken er hetzelfde uitzien. Rustig aan de ogen. Minder zoeken. Duidelijke werking.

    Daarom vind ik OS X/macOS ook zo fijn. Windows is een grote ingewikkelde, grote poppenkast met antivirus software als absolute anarchisten op design vlak.

  8. Ironisch genoeg is dit vrijwel exact wat Microsofts Metro-design was.

    Het is over het algemeen geen slecht design, maar het is wel heel erg hit and miss.

    Het gebrek van kleur is naar mijn mening wel een gemis, de apps voelen heel erg dood aan, bij bijvoorbeeld Instagram is het niet zo’n probleem, want er is genoeg content zichtbaar. Echter, wanneer het thuisscherm weinig content heeft, is deze soort UI echt huilen