Uitgelicht
Apple's oktober-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 16 met Apple Intelligence

Apple vindt dat ze 2 jaar achterlopen met AI

Volgens Mark Gurman van Bloomberg geloven sommige werknemers bij Apple dat het bedrijf ongeveer twee jaar achterloopt met de ontwikkeling van AI-functies. Maar er is nog hoop om een versnelde inhaalslag te maken.

Het is te lezen in de nieuwste editie van Mark Gurman’s Power On-nieuwsbrief. Daarin krijgen we ook inzicht in hoe Apple een inhaalslag denkt te maken. Apple kondigde Apple Intelligence afgelopen juni aan tijdens WWDC 2024. Daarmee zette het bedrijf de eerste stappen op het gebied van AI, waaronder een vernieuwde Siri, Image Playground, Genmoji en meer. Apple Intelligence gebruikt voornamelijk modellen die op het apparaat zelf kunnen draaien, wat ook betekent dat de vereisten om Apple Intelligence te draaien behoorlijk hoog zijn. Je hebt een A17-chip of een M1-chip nodig, met minstens 8GB geheugen.

Apple doet het daarbij niet helemaal zelf, maar werkt samen met OpenAI voor ChatGPT. Ze gaan het nieuwste model GPT-4o ondersteunen in iOS, iPadOS en macOS. Het zal worden geïntegreerd in Siri en in Writing Tools. De deur staat op een kier voor nog meer partners.

Genmoji in iOS 18

ChatGPT is slimmer dan Siri

Volgens Gurman blijkt uit interne onderzoeken van Apple dat ChatGPT ongeveer 25% nauwkeuriger is dan Siri en ongeveer 30% meer vragen kan beantwoorden. Sommigen bij Apple zijn van mening dat Apple’s generatieve AI-technologie ongeveer twee jaar achterloopt op de marktleiders. In het verleden heeft Apple laten zien dat ze snel de achterstand kunnen inhalen. Dat bleek bijvoorbeeld bij Apple Kaarten: die app bevatte in het begin erg veel fouten, maar in een paar jaar erin geslaagd om op het niveau te komen van Google Maps.

Gurman gelooft dat Apple de achterstand op het gebied van AI ook zal inlopen, ongeacht hoe ze dat gaan doen: door het zelf op te pakken, door extra mensen in te huren of door allerlei start-ups over te nemen. Totdat die kloof kan worden gedicht, zal Apple de nadruk leggen op functies zoals meldingen en samenvattingen van langere e-mails en berichten en de samenwerking met ChatGPT voor moeilijke zoekopdrachten. In iOS 18.1, dat eind oktober verschijnt, zullen de eerste functies te vinden zijn. Andere functies zoals de vernieuwde Siri, genereren van emoji en Image Playground komen pas in de loop van 2025 beschikbaar.

In 2026 Apple Intelligence op elk scherm

Terwijl Apple Intelligence volwassener wordt, zal het bedrijf ondertussen ook allerlei hardware uitbrengen waarop je AI kunt draaien. Gurman denkt dat Apple Intelligence in 2026 op elk apparaat met scherm te gebruiken zal zijn, ook de iPhone SE die in maart 2025 wordt verwacht. Het instapmodel van de iPad is waarschijnlijk in loop van 2025 aan de beurt. De zojuist aangekondigde iPad mini 7 is al geschikt voor Apple Intelligence, dankzij de A17 Pro-chip. Eerder kregen de iPad Pro en iPad Air al een chip uit de M-serie en dat maakt ze geschikt voor Apple’s AI.

De Apple Watch biedt momenteel nog geen support voor AI, maar de samenvattingen van notificaties zijn wel erop te bekijken, als hij is gekoppeld met een geschikte iPhone. Daarnaast is Apple bezig om de AI-functies geschikt te maken voor de Vision Pro-headset. En toekomstige smart home-apparaten zijn ook gebouwd rondom AI.

Bekijk ook
Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple’s eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple’s aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.