Apple’s 2015 was een jaar vol betaproducten
Het is misschien niet toevallig dat Apple in 2015 de betaversies voor iOS en OS X openstelde voor het publiek. Dankzij de publieke betaversies kon voortaan iedereen meetesten met nieuwe functies. Maar eigenlijk was 2015 een jaar waarin heel veel functies en producten al in betafase werden uitgebracht, met de Apple Watch als belangrijkste voorbeeld. Daarover schreven we eerder dit jaar in onze review ‘dat de Apple Watch nog een betaproduct is, die qua bediening aanvoelt als een techspeeltje’. Maar er waren meer producten en diensten die niet helemaal ‘af’ waren. Een blogposting van Mario Aguilar stelt het misschien wat overdreven, dat alles wat Apple dit jaar presenteerde slecht was. Maar hij heeft wel een punt: de aandacht van Apple lijkt te zijn verschoven van perfectionisme naar ‘gooi maar op de markt, dan lossen we het daarna wel op’.
Ja, klopt! The Verge heeft ook een artikel over de betaproducten van Apple. Zie mijn reactie onder dit artikel.
Bij deze Apple-producten en -diensten had Apple het wel wat zorgvuldiger kunnen aanpakken:
HomeKit
Huisautomatiseringsplatform HomeKit werd in 2014 aangekondigd en we hadden verwacht dat 2015 echt het jaar van HomeKit zou worden. Mis! Er verschenen in het najaar maar een stuk of drie producten waarvan je er twee in Nederland kunt kopen (Hue en Elgato). Voor de rest hapert het vooral wat ondersteuning van fabrikanten betreft. Ze moesten maandenlang wachten op de juiste specificaties, chips en andere vereisten van Apple en zitten dan ook nog vast aan Apple’s rare autorisatiesysteem, waarbij maar één persoon in huis de beheerder is. Dat levert scheve gezichten op bij huishoudens waarin beide partners slim met techniek zijn. Als ‘hulpje’ van de beheerder mag ik geen mensen uitnodigen, accessoires toevoegen of andere aanpassingen doen. We zijn eigenlijk verbaasd dat fabrikanten nog mee willen doen. Veel schot zit er immers niet in en er zijn inmiddels andere partijen die ook centrale platformen voor huisautomatisering willen maken.
Apple Watch
We zeiden het al even: de Apple Watch voelde als een betaproduct. Apps waren onbruikbaar door de trage verbinding en watchOS 2 bracht niet de verbeteringen die veel mensen hadden gehoopt. Het is momenteel nog steeds onduidelijk welke apps wel en niet native zijn en welke apps Force Touch ondersteunen.
Apple Music
Na veel geruchten kwam Apple’s eigen muziekdienst dan eindelijk beschikbaar. Gelukkig kreeg iedereen drie maanden proeftijd, anders waren gebruikers misschien al eerder afgehaakt. Fouten die irritatie opriepen waren onder andere: afspeellijsten die plotseling half waren gewist, gezinsaccounts waarbij kinderen telkens uit het gezin werden gegooid en het niet kunnen wisselen tussen accounts, zonder meteen ook je afspeellijsten kwijt te raken. Gebruikers vonden de interface ook verwarrend en functies die eerder voor gratis abonnees beschikbaar waren, werden later weer ingetrokken. Ook is Siri-bediening voor Apple Music pas vanaf 2016 beschikbaar op de Apple TV. En dan waarschijnlijk alleen nog in het Engels. Waarom? Omdat mensen de namen van films en artiesten heel verschillend uitspreken. Maar dat probleem had Apple toch al opgelost in Siri op iOS? Want ook daarmee kun je (in het Engels) muziek- en filminformatie opvragen.
Nederlandse Siri
Op de Apple TV is Siri nog helemaal niet in het Nederlands te gebruiken. Prima, we begrijpen best dat het wat meer tijd kost om de Nederlandse en Vlaamse uitspraak van filmnamen te trainen. Maar zelfs bij muziek werkt het lang niet altijd: vraag naar muziek van Taylor Swift en Siri denkt dat je Telers Swift bedoelt terwijl de artiestennaam toch duidelijk herkenbaar zou moeten zijn – ook voor de intelligente algoritmes die Apple gebruikt. Na 4 jaar wachten op Nederlandse ondersteuning hadden we wel wat meer slimheid verwacht. Vragen stellen aan Wolfram Alpha kan in het Nederlands bijvoorbeeld ook nog steeds niet en zo gelden er nog wel meer beperkingen, als je het vergelijkt met Amerikaanse gebruikers.
Apple TV
De Apple TV ging met horten en stoten van start. Ten eerste was er verwarring over de afstandsbediening, die door wat miscommunicatie nog erger werd. Leverde Apple nou twee verschillende modellen afstandsbediening mee, of was de ‘Apple TV Remote’ en de ‘Siri Remote’ nou precies hetzelfde apparaat? Het laatste bleek het geval. Vervolgens bleken apps alleen op de letter A t/m Z door te bladeren en was Apple ‘vergeten’ alles in categorieën in te delen. Inmiddels is dat nog steeds niet helemaal gelukt. De hitlijsten kwamen ook pas laat beschikbaar. Ondertussen werd er gecommuniceerd dat de Remote-app niet zou worden aangepast voor de Apple TV 4, maar later bleek dat toch het geval. Je kunt niet verwijzen naar Apple TV-apps en je kunt ze ook niet op andere apparaten (zoals in iTunes op de desktop) bekijken.
Extra flauw: we betalen door alle valuta-aanpassingen van Apple véél hogere prijzen voor producten zoals de Apple TV, maar we krijgen veel minder functies dan Amerikaanse gebruikers.
Apple News
Blendle slaagde er in Nederland in om in korte tijd en met een klein team een digitale kiosk voor kranten- en tijdschriftartikelen uit de grond te stampen. Inmiddels zijn ze al bezig met de uitrol naar Duitsland en Amerika. Multinational Apple met duizenden medewerkers en kantoren in tientallen landen lukt het niet om een soortgelijke artikelondienst in meer landen uit te rollen. We snappen ook wel dat de VS en China veel belangrijker zijn voor Apple, maar tegen de tijd dat Apple News in onze landen operationeel is, is het project alweer geflopt (kuch, Kiosk) of is iedereen de interesse kwijt. Na de introductie in de VS hebben we eigenlijk weinig buzz meer gehoord.
Apple Pencil en Smart Keyboard
Leuk, een nieuw Apple-product: de iPad Pro. Revolutionair, dankzij de speciale tekenpen en het toetsenbord dat je niet meer hoeft op te laden. Samen met andere early adopters waren we meteen op de eerste verkoopdag graag naar de winkel gerend om er eentje te halen maar… we grepen mis. Nog steeds geldt er een levertijd van 4 tot 5 weken voor de Apple Pencil. Als je iets weet van Apple’s early adopters (en dat mag je van Apple toch verwachten), dan zijn het mensen die best bereid zijn om veel geld voor nieuwe spullen uit te geven. Maar ze willen het wel meteen hebben. Om over het Smart Keyboard nog maar te zwijgen: daarvan was lange tijd onduidelijk of we zaten te wachten op een Nederlandse toetsenbordindeling, of er juridische obstakels waren, of dat Apple gewoon traag was met bevoorrading van de winkels. Opeens was ‘ie er tóch. Maar ook hier: een levertijd van 3 tot 4 weken.
iOS en OS X
OK, bij iOS 9 waren dit jaar minder problemen dan bij iOS 8. Dat mocht ook wel, want Apple had vol ingezet op stabiliteitsverbeteringen en had zelfs gezorgd dat de performance op oudere toestellen wat beter werd. Er werden dit jaar ook geen oude toestellen buitenspel gezet: alle iPhones en iPads waarop je iOS 8 kon installeren waren ook geschikt voor iOS 9. Maar vraag een gebruiker wat er nog verbeterd kan worden en je krijgt een waslijst van smeulende klachten te horen: van niet-werkende Wi-Fi tot haperende synchronisatie met iCloud. Apple bracht publieke beta’s voor iOS en OS X uit, maar voerde ook de frequentie van beta’s op en bracht vaker officiële updates uit, die vervolgens snel werden gevolgd door iOS 9.0.1, iOS 9.0.2, enzovoort.
Niet meer in beta: iCloud iWork
Gelukkig was niet alles dit jaar een betaproduct. iWork voor iCloud ging in oktober uit beta en werkt eigenlijk verrassend goed. Het enige wat nog mis kan gaan is de verbinding met iCloud en op dat punt ging het in 2015 nog wel eens mis. Vooral aan het begin van het jaar waren er vaak onverklaarbare storingen. Er zijn ook andere diensten die best lekker gaan: Apple Pay lijkt in de Verenigde Staten een groot succes en Apple blijft maar bezig met het aansluiten van nog meer banken.
Ken jij nog meer producten en diensten die in 2015 véél te lang in beta bleven of al op de markt kwamen voordat alles goed werkte? We horen het graag in de reacties.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 27 reacties