Kyle Conroy, een informaticastudent aan de universiteit van Berkeley, heeft een aparte vraag uitgewerkt: is het beter om Apple-producten of Apple-aandelen te kopen? Hij keek naar alle Apple-producten die in 1997 geïntroduceerd zijn en berekende hoeveel geld je zou hebben verdiend als je geen Apple-spullen had gekocht, maar het geld had geïnvesteerd in aandelen. Bij de introductie van de Powerbook G3 in 1997 betaalde je $5.700 voor het apparaat en je krijgt er nu $10 voor op eBay. Had je dat bedrag destijds in aandelen gestoken, dan zou je nu $330.563 op de bank hebben staan.
Hoewel Conroy’s onderzoek leuk is bedacht, is het tegelijk een open deur: bij beleggen heb je een kans dat je aandelen meer waard worden. Bij de aankoop van een MacBook of iPhone heb je maar één zekerheid: na een paar jaar is zo’n product niets meer waard. De truc is misschien om niet bij elk nieuw product naar de winkel te rennen, maar eens een generatie over te slaan. Van het geld dat je daarmee bespaart koop je aandelen en over een jaar of tien heb je van twee kanten geprofiteerd: je kunt nog steeds Apple-producten gebruiken en hebt ondertussen een mooie koerswinst gemaakt – er vanuit gaande dat de stijging nog wel even doorzet.
De volledige lijst met producten en originele aankoopprijs is op het blog van Kyle Conroy te zien. Had je de eerste generatie iPhone van $499 niet gekocht maar omgezet in aandelen, dan zou dat nu $1459,91 waard zijn. Uit de cijfers blijkt niet goed of je de iPhone 3G of de iPhone 3GS had moeten kopen of overslaan: volgens de tabel werd de iPhone 3GS in juni 2008 geïntroduceerd en de iPhone 3G in juni 2009… daar klopt iets niet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 45 reacties