Apple: ‘Andy Rubin kreeg inspiratie voor Android in dienst van Apple’

Apple meent dat Andy Rubin ideeën over Android bijeen heeft gesprokkeld op het moment dat hij bij Apple werkte.

andy-rubin“Andy Rubin was al in 2003 bezig met z’n eerste plannen rond Android. Hij kan dus nooit geïnspireerd zijn door de iPhone.” Het is een argument dat je wel eens hoort in de patentenstrijd die momenteel gaande is tussen Apple en de diverse aanbieders van Android-toestellen. Maar Apple heeft een opmerkelijke troef naar voren geschoven in de patentzaak die ze momenteel tussen Apple en HTC loopt bij de International Trade Commission. Ze impliceren dat Andy Rubin zijn ideeën over Android bijeen heeft gesprokkeld op het moment dat hij bij Apple werkte.


Rubin werkte van 1989 tot 1992 bij Apple, als engineer op een laag niveau in de hiërarchie. Daarna vertrok hij naar General Magic om vervolgens Danger op te richten, een bedrijf dat de messagingtelefoon Sidekick ontwikkelde. Vervolgens ging vanaf 2003 hij aan de slag met Android, dat in 2005 werd gekocht door Google. Rubin werd hoofd van de ontwikkelafdeling en het complete Android-platform. Volgens Apple heeft HTC in de zaak een belangrijk detail onder het tapijt gemoffeld: het feit dat Rubin samenwerkte met de uitvinders van een patent, waar het uiteindelijk in deze zaak om draait. “Android en de heer Rubin’s relevante achtergrond begint niet, zoals HTC de commissie wil doen geloven, met zijn werk bij General Magic of Danger in het midden van de jaren negentig”, schrijft Apple in documenten aan de rechtbank. “De heer Rubin begon zijn carrière bij Apple in de vroege jaren negentig en werkte als een low-level engineer, waarbij het specifiek rapporteerde aan de uitvinders van het 6.343.263-patent, exact op het moment dat hun uitvinding ontstond en werd ontwikkeld.” Rubin zou vervolgens ideeën uit het patent hebben verwerkt in het fundament van Android.

Ondertussen spelen er nog meer zaken rondom de originaliteit van android. Niet alleen ideeën zouden zijn overgenomen, zoals Apple beweert. Maar ook complete stukken code zouden zijn gekopieerd en bovendien zou Google patenten schenden met de Dalvik-technologie.

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 september 2011 om 13:54
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.