Apple stelt verplichte anti-advertentietracking uit naar 2021

Nieuw in iOS 14
Apple heeft ontwikkelaars op de hoogte gebracht dat de nieuwe anti-advertentietracking van iOS 14 pas volgend jaar verplicht worden. Onder andere Facebook klaagde dat de strengere trackingmaatregelen "ernstige gevolgen" zouden hebben voor de inkomsten uit advertenties.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Ontwikkelaars hoeven nu pas in 2021 toestemming te vragen om het apparaat van een gebruiker met een unieke code te kunnen volgen. Het zou eigen in het najaar worden ingevoerd, als onderdeel van iOS 14. Ontwikkelaars mogen de anti-tracking vanaf het najaar vrijwillig gebruiken, maar weinig iPhone-gebruikers zullen dat uit eigen beweging gaan doen. Vanaf “begin volgend jaar” wordt het verplicht. Een concrete datum heeft Apple nog niet genoemd. De functie zal wel gewoon in iOS 14 zitten; er is dus geen sprake van uitstel.


Facebook vreesde heel wat inkomsten mis te zullen lopen, omdat veel iPhone-gebruikers de advertentietracking zullen weigeren, als ze erom worden gevraagd. Daardoor kunnen Facebook en andere bedrijven die het merendeel van hun inkomsten uit reclame halen, veel minder goed een profiel opbouwen en advertenties tonen die op interesses zijn afgestemd. Facebook waarschuwt dat adverteerders op het platform meer dan 50 procent aan inkomsten kwijt kunnen raken.

Ad-tracking in iOS 14

Apple zegt dat ontwikkelaars nu meer tijd krijgen om hun tracking-activiteiten af te stemmen op Apple’s regels. Ontwikkelaars lieten The Information weten dat ze in tijdnood kwamen om zich aan de functie aan te passen. Het werd aangekondigd in juni 2020, gelijktijdig met iOS 14.

Nieuwe privacyfuncties in iOS 14
In iOS 14 moeten apps eerst goedkeuring van gebruikers vragen voordat ze een IDFA (Identifier for Advertisers) kunnen gebruiken. Met deze unieke code kan een bedrijf gebruikers en hun gedrag volgen. Zo is te achterhalen welke apps en websites ze gebruiken en wat hun voorkeuren zijn. Advertenties kunnen hun uitingen daarop afstemmen.

Advertentie-tracking in iOS 14

Als je straks gaat updaten naar iOS 14, dan zul je de melding over advertentietracking niet te zien krijgen, maar alleen de meldingen of je analyse- en crashgegevens wilt delen met Apple en appontwikkelaars. Via Instellingen > Privacy > Tracking kun je de functie in- en uitschakelen.

Minder reclame is minder inkomsten voor appmakers
De afwegingen zijn ook in dit geval ingewikkeld. Sommige gebruikers vinden het prima om advertenties voorgeschoteld te krijgen, in ruil voor gratis gebruik van een app of game. Met de inkomsten kan een ontwikkelaar de app onderhouden. Minder reclameinkomsten betekent minder budget om een app verder te ontwikkelen. Idealiter is een app helemaal gratis zonder reclame, maar dergelijke apps verdwijnen soms weer snel omdat de ontwikkelaar veel tijd kwijt is aan support en andere rompslomp, terwijl er geen inkomsten tegenover staan.

Gevolgen voor free-to-play
Volgens The Information zou Apple enkele game-ontwikkelaars al hebben gevraagd wat de impact gaat zijn op hun business, omdat reclame-inkomsten belangrijk zijn voor free-to-play games. Hun reactie zou ertoe hebben geleid dat Apple het nu uitstelt.

Hieronder kun je de verklaring lezen die Apple erover heeft gegeven:

We want to give developers the time they need to make the necessary changes, and as a result, the requirement to use this tracking permission will go into effect early next year.

Lees ook welke privacyfuncties je in iOS 14 kunt vinden:

Bekijk ook

iOS 14 privacy.

Zo verbeteren iOS 14 en iPadOS 14 jouw privacy: acht vernieuwingen op een rij

Apple heeft in iOS 14 en iPadOS 14 weer allerlei verbeteringen voor je privacy verwerkt. Zo zie je wanneer je camera of microfoon actief is en zijn er diverse verbeteringen voor het delen van foto’s en je locatie. We zetten de privacyvernieuwingen van iOS 14 op een rij.

Reacties: 17 reacties

  1. Oftewel, dat gaat er niet komen.

  2. Buigt Apple voor het (machtige) Facebook?

    Lijkt er wel een beetje op… ze kunnen namelijk deze feature al “aan” zetten bij de start van iOS 14 en adverteerders gedurende de periode helpen rondom dit thema.

  3. Ik betaal liever voor apps dan door dat soort bedrijven gevolgd te worden.
    Van mij mag politie, justitie of overheid alles volgen want heb niks te verbergen maar dit sorry bedrijven als Facebook die met mijn gegevens hun geld verdiend vertrouw ik niet.
    Het liefst natuurlijk gratis en zonder tracking, reclame zelf vind ik op zich nog niet zo erg alleen dat ze al je gegevens willen hebben vind ik te ver gaan.

  4. Origineel geplaatst door W.
    Buigt Apple voor het (machtige) Facebook?

    Lijkt er wel een beetje op… ze kunnen namelijk deze feature al “aan” zetten bij de start van iOS 14 en adverteerders gedurende de periode helpen rondom dit thema.

    Ik denk dat Apple niet alleen voor FB buigt. FB is wel de grootste die is opgestaan

  5. Het feit dat de meeste mensen Tracking niet zelf zullen aanzetten geeft al aan dat mensen niet willen dat ze worden gevolgd en dan met gepersonaliseerde advertenties worden bestookt. Dat ontwikkelaars en bedrijven als Facebook dit blijkbaar als heel normaal en als een soort van recht beschouwen, doet niet af aan het feit dat eigenlijk niemand dit wil. Wat mij betreft valt dit gewoon onder stalken, vooral omdat het ook op manieren gebeurd waarvoor je geen toestemming hebt gegeven. O.a. een bedrijf als Facebook, die ook profielen van personen opbouwt die er niet eens een account hebben.

  6. Soms snap ik toch echt niet waar die Tim Cook mee bezig is hoor…

  7. @Onur: die is alleen maar bezig met de regenboogbandjes voor de Apple Watch…

  8. Slappe hap dit Apple.

    Als een app het nodig vindt mij te tracken, dan wil ik het weten en eventueel goed keuren. Zo enorm klaar met al het gegraai in mijn gedrag.

    Uiteraard staat mijn “Limit Ad Tracking’ al aan in Privacy settings en reset ik zo nu en dan mijn identifier.

    Een app die ik de moeite vind, daar betaal ik gewoon voor.

  9. @hans: Tja, mensen kunnen willen wat ze willen. Zo willen mensen ook niet betalen om Facebook te gebruiken, wat is de derde optie?

  10. Origineel geplaatst door Daan
    @[hans](#comment-859806):

    Tja, mensen kunnen willen wat ze willen. Zo willen mensen ook niet betalen om Facebook te gebruiken, wat is de derde optie?

    Wat dacht je van helemaal geen Facebook gebruiken?
    Ik heb nog nooit een FB account gehad en wil die ook niet, ondanks de enorme druk van zowel werkgever als vrienden en kennissen die zeggen niet zonder te kunnen. Desondanks word ook ik gevolgd door geniepige trackings van organisaties als FB, die door deze privacy-diefstal en -handel uit kunnen groeien tot wereldmachten met een omzetomvang van de economie van een land.
    Ook “onafhankelijke” media zijn prooi van dit soort organisaties, zowel als (fake-) informatiebron alswel voor verwijzen naar hun content… waarmee de argeloze doorklikker weer zijn centje bijdraagt aan FB cs.
    Mooi dat Apple het een stapje moeilijker wil maken, zwak dat ze dit uitstellen om deze organisaties meer kans te bieden nieuwe wegen te vinden om hun goudmijn veilig te stellen. En we weten allemaal wiens belangen hiermee het meest gediend zullen worden.

  11. Niks is gratis, het is geen recht Facebook, Whatsapp en nog 1000000 apps gratis te gebruiken. Het kost de appmakers geld personeel en infrastructuur – soms heel veel geld om de boel in de lucht te houden. Dan lees ik hier dat veel lezers het prima vinden dat Apple 30% vraagt voor de AppStore… en aan de andere kant is men verbaasd dat makers van “gratis “ apps nu heftig tegen door Apple opgelegde anti tracking acteren. Wees dan consequent en betaal de producenten de kosten + winst + 30% voor de Apple Store. Zo niet, en zonder reclame, wordt het een stuk stiller in de App Store en sociale media. Niks kost niks.

  12. Ik wil helemaal niet gevolgd worden en zou graag alle reclame kunnen uitschakelen.

    Apple mag wat mij betreft daar gauw een schakelaar voor inbouwen.

  13. @Jaap Couro: Het hoeft ook niet gratis te zijn, laat mij maar kiezen tussen of een app met tracking gratis gebruiken, of voor die app betalen zonder tracking, of niet gebruiken.
    Maar het probleem is nu dat je haast geen keuze hebt ook door sociale druk dus voor niet gebruiken lukt soms niet en dus moet je maar akkoord moet gaan dat ze je volgen in alles wat je doet.
    Als een app goed is en de moeite waard is zoals whatssapp betaal ik er met liefde voor, maar als apps direct toestemming vragen voor alles te mogen volgen en anders doet de app het niet verwijder ik hem direct
    Maar mensen die alles alleen gratis willen gebruiken die moeten ook niet verbaasd zijn dat er op een andere manier geld moet worden verdiend.

  14. Origineel geplaatst door Jaap Couro
    Niks is gratis, het is geen recht Facebook, Whatsapp en nog 1000000 apps gratis te gebruiken. Het kost de appmakers geld personeel en infrastructuur – soms heel veel geld om de boel in de lucht te houden. Dan lees ik hier dat veel lezers het prima vinden dat Apple 30% vraagt voor de AppStore… en aan de andere kant is men verbaasd dat makers van “gratis “ apps nu heftig tegen door Apple opgelegde anti tracking acteren. Wees dan consequent en betaal de producenten de kosten + winst + 30% voor de Apple Store. Zo niet, en zonder reclame, wordt het een stuk stiller in de App Store en sociale media. Niks kost niks.

    Sorry? Ik gebruik die apps helemaal niet en ook ik wordt getrackt. Maar dat mag allemaal maar volgens jou want ow ow ze zijn zo zielig 🙄

  15. @Jvh: Die schakelaar wordt ook niet uitgesteld, die zit standaard in IOS 14. Alleen de uitwerking van de schakelaar is een beetje opgeschoven. Deze zou eerst dit najaar werken en dat wordt nu begin 2021. Dus niks aan de hand. Een account voor Facebook, Whats-app en Instagram heb ik een paar jaar geleden al opgezegd en verder heb ik geen enkele app op mijn toestel die reclames laat zien omdat ik ze betaald heb. Zodra ik ook maar één reclame in een app zie, gaat deze er af, of betaal ik indien interessant genoeg.

  16. Ook als die schakelaar 30 euro pm kost?

  17. Als je de app van iCulture opent wordt in de eerste tien seconden verbinding gemaakt met Yimg.com, Scorecardresearch.com, Gravatar.com, Twitter.com, Googletagservices.com, App-measurement.com, Yahoo.com, Doubleclick.net, en vele, velen anderen.

    De app van iCulture is nog een “lieve” app vergeleken met anderen. Iedere app heeft een vorm van tracking voor advertentie-inkomsten, in-app aankopen, analytics.