Apple heeft de regels voor ontwikkelaars weer wat aangescherpt. Apps mogen in de appnaam of in screenshots geen melding meer maken van de prijs, zoals het woord ‘gratis’. Deze apps worden bij het indienen meteen geweigerd. Apple heeft de wijziging tegenover VentureBeat bevestigd, maar wil daarover geen verdere details geven.
Apple weigert appnaam met prijsinformatie
Apple probeert ontwikkelaars al langere tijd te ontmoedigen om teksten als ‘gratis’ op te nemen in de naam van de app. Dit staat bijvoorbeeld in de documentatie voor ontwikkelaars. Sinds kort worden apps die niet aan deze eisen voldoen simpelweg geweigerd. Dat geldt voor de naam van de app, maar ook voor het app-icoon, screenshots en reviews. Ontwikkelaars krijgen dan onderstaande melding te zien, waarin Apple ook aangeeft dat prijsinformatie alleen in de beschrijving van de app thuishoort:
Your app’s name, icons, screenshots, or previews to be displayed on the App Store include references to your app’s price, which is not considered a part of these metadata items.
Please remove any references to your app’s price from your app’s name, including any references to your app being free or discounted. If you would like to advertise changes to your app’s price, it would be appropriate to include this information in the app description. Changes to your app’s price can be made in the Pricing and Availability section of iTunes Connect.
Moeilijker onderscheiden
De wijziging in Apple’s beleid heeft gevolgen voor ontwikkelaars die zich hiermee willen onderscheiden van anderen. Zo doen spelletjes die in een gratis en betaalde variant uitgebracht worden dit bijvoorbeeld al jaren. Consumenten zien snel welke variant ze moeten hebben als ze niet meteen willen betalen. De aanpassing geldt voor zowel de iOS App Store als de Mac App Store. Apps die al in de App Store staan en het woord ‘gratis’ of ‘free’ gebruiken zullen bij een volgende update waarschijnlijk ook hun werkwijze moeten herzien.
Imago van App Store
Het is niet duidelijk waarom Apple voor deze koerswijziging kiest. Apple wilde de wijziging alleen bevestigen, maar niet nader toelichten. Mogelijk is het bedrijf bang dat teksten als ‘gratis’, die te pas en te onpas gebruikt worden, afbreuk doen aan het imago van de App Store dat het bedrijf voor ogen heeft. Eind vorig jaar startte Apple ook al een grote opruimactie, waarmee verouderde apps en andere troep werden verwijderd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
“Lite”?
Als Apple dan ook eens met een goede oplossing komt voor demo’s en echte versies.
En dan geen inapp aankopen, want die kun je weer niet delen met family sharing!
Ergens begrijp ik ’t wel. In winkels zie je ook geen trui hangen waar groot op staat hoe duur het is. Ik denk dat de uiteindelijke beweegreden is dat Apple wellicht wat meer aandeel wil hebben in het bepalen van een prijs. Of dat nou is dat de prijs direct wordt bepaald door Apple (zoals ook Valve dat doet op steam, en dan met name welke games in de aanbieding zijn, e.d.) of dat ze meer in abonnementsvorm willen doen (bij wijze van een EA bundle van 10 euro per maand, of een ’top games’ app van een aantal euro per week of zo iets).
Klopt, daar zit een prijskaartje aan, of er hangt een bordje bij….net als dat een icoontje niet de app is.
Maar ik snap het wel, gratis is vaak ietwat misleidend.
Zet er dan demo neer, of trial.
@DennisU: Je vergelijkt een App met een trui in de winkel. Wauw…