Eerste indruk Apple Arcade: het spelen waard
Apple noemt al ruim tien jaar lang de App Store dé plek als je de nieuwste games wil ontdekken. Hoewel games een zeer populaire categorie in de App Store is, zijn het vooral de gratis games met in-app aankopen die het erg goed doen. Eenvoudige spelletjes zoals Candy Crush en Clash Royale harken heel veel geld binnen dankzij hun verdienmodel, maar echte hoogstaande games zijn het niet. Met Apple Arcade wil Apple de kwalitatieve premium games een hart onder de riem steken. Ben je al die in-app aankopen zat, dan is Apple Arcade echt iets voor jou. Onze eerste indruk van Apple Arcade is dan ook zeer positief.
Allereerst de feiten: Apple Arcade kost €4,99 per maand en kun je een maand gratis proberen. Apple belooft meer dan honderd games, waarbij regelmatig nieuwe games toegevoegd worden. Het voordeel is dat alle games vrij zijn van in-app aankopen, reclame en volledig offline te spelen zijn. Op moment van schrijven vinden we meer dan vijftig titels, dus er is meer dan genoeg te spelen. Het aanbod is divers met racegames, behendigheidsspelletjes, puzzelgames en platformers. We vinden in het aanbod ook vele grote namen, zoals Rayman, LEGO en Frogger. Apple Arcade werkt op al je Apple-apparaten, namelijk je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Om op de Mac te spelen moet je wachten tot oktober, want pas dan verschijnt macOS Catalina. De Apple TV- en iPad-versies verschijnen later deze maand.
Games ontdekken
Apple Arcade is een onderdeel in de App Store-app. Op de plek van het Updates-tabblad vind je nu een Arcade-knop, waar een aantal games uitlicht in verschillende categorieën. Op de Apple TV is Arcade een losse app en als we eerlijk zijn hadden we dat ook liever op de iPhone gezien. Desalniettemin is aanmelden een fluitje van een cent. Wil je alleen de eerste maand gratis proberen, vergeet dan niet om binnen een maand je lidmaatschap weer op te zeggen. In onze tip over App Store-abonnementen opzeggen lees je hoe je dat doet.
Wat ons opviel is dat het vrij lastig is om een geschikte game te vinden. Door het overvloed aan games is het lastig om te achterhalen welke games jouw tijd waard zijn. Apple heeft nog geen lijst van de meest gespeelde games of de games met de hoogste beoordelingen. Een mogelijke reden hiervoor is dat Apple Arcade nog maar net van start gegaan is, dus we hopen dat Apple dit op den duur nog wel toevoegt.
Een andere functie die ontbreekt is de mogelijkheid om te zoeken binnen Apple Arcade. De App Store heeft natuurlijk een eigen zoekfunctie, maar je zoekt dan in de gehele App Store. Een zoekfunctie die alleen zoekt naar games die via Apple Arcade te spelen zijn, had het ontdekken van een passende game een stuk makkelijker gemaakt. Ook kan je niet filteren op bepaalde genre’s of multiplayergames.
Duidelijke app-pagina’s
Apple heeft wel de individuele pagina’s van Apple Arcade-games een make-over gegeven. Bovenaan zie je direct bewegende beelden, zodat je een eerste indruk krijgt van hoe de game eruit ziet. Daaronder geeft Apple algemene informatie die je graag wil weten voordat je een game gaat spelen: welk genre is het, met hoeveel mensen kan ik het spelen, is de game in het Nederlands en hoeveel ruimte neemt het spel in? De overige informatie zoals omschrijving, screenshots en geschikte toestellen is identiek aan andere games en apps in de App Store.
Indrukwekkend aanbod
Het aanbod is zeker voor de start van de dienst zeer indrukwekkend te noemen. Met meer dan vijftig games heb je meer dan genoeg te spelen in de eerste gratis maand van Apple Arcade. Het zijn de typische premiumgames van indie-ontwikkelaars die normaal gesproken niet zo opvallen, maar juist wél erg de moeite waard zijn om te spelen. Hieronder lichten we zeven games uit die volgens ons de moeite waard zijn om te spelen.
Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm
Oceanhorn is inmiddels een bekende serie en is deels geïnspireerd op de The Legend of Zelda-serie. Het is een avonturengame waarin je met je zwaard op pad gaat, puzzels oplost en grootse vijanden verslaat. Het spel speelt zich duizend jaar voor de gebeurtenissen van het eerste deel af. In dit tweede deel krijg je ook hulp van twee kameraden. De vergelijking met de Zelda-serie misstaat ook bij dit tweede deel niet. Wie de trailer van Oceanhorn 2 bekijkt, zal enkele elementen ongetwijfeld bekend voor komen.
Rayman Mini
Rayman heeft in al die jaren inmiddels wel zijn plek gevonden in de App Store. Rayman Jungle Run was jaren terug een aardige hit en prima speelbaar op de iPhone en iPad. Een paar jaar terug kwam daar nog Rayman Adventure op de Apple TV bij, als één van de hoogtepunten in toen de gloednieuwe tvOS App Store. Nu bij de start van Apple Arcade is Rayman weer van de partij met een soortgelijke game. In dit nieuwe deel is Rayman tot minuscule proporties gekrompen, waardoor vijanden groter zijn dan ooit. Je springt, fladdert en vecht je door jungle-achtige gebieden om Lums te verzamelen. In totaal bevat dit spel 48 levels.
What The Golf
What The Golf? is een absurd spelletje dat inmiddels al op meerdere systemen beschikbaar is, maar is nu dus ook onderdeel van Apple Arcade. Het spelletje is voor iedereen die niet van golf houdt. Op allerlei verschillende banen gooi je met bowlingballen, race je met wagens pionnen omver of voer je halsbrekende stunts uit. Eén ding hebben alle levels met elkaar gemeen: ze zijn gebaseerd op de basis van midgetgolf. Lukt het jou om een Home In One te halen? Er zit zelfs een level in die gebaseerd is op World 1-1 van de originele Super Mario Bros.
Sayonara Wild Hearts
De makers van de gewaardeerde iOS-game Florence hebben Sayonara Wild Hearts uitgebracht. Het spel heeft een flitsende popsoundtrack en een futuristische uitstraling. Je racet met motoren, paarden, skateboards en meer op absurd hoge snelheid door de levels om zo een hoge score te halen. De game heeft ook een interessant verhaal (zoals we van de makers gewend zijn) en speelt als een typische arcadegame. Als je fan bent van het genre is dit een echte aanrader.
Shantae and the Seven Sirens
Shantae gaat al heel wat jaren mee. Het eerste spel verscheen in 2002 voor de Game Boy Color en sinds 2010 verschijnen er regelmatig ijzersterke vervolgen. Shantae and the Seven Sirens is het vijfde deel in de serie en heeft dezelfde platform-gameplay als de voorgangers. In dit deel reis je met Shantae naar een tropisch eiland en ontdek je nieuwe plaatsen, nieuwe schatten, vrienden en vijanden. De graphics zijn met de hand gemaakt en doen denken aan Japanse anime.
Frogger in Toy Town
Voor wie Apple Arcade met nostalgie wil beginnen, is er de nieuwste Frogger-game. De gameplay is nagenoeg ongewijzigd gebleven: spring met de kikker en ontwijken alle obstakels die je tijdens je weg tegen komt. De game heeft hyperrealistische graphics met obstakels uit de echte wereld. Dit geeft de game een geheel nieuwe vibe, terwijl het spel zelf vertrouwd aanvoelt. Behalve verticaal spring je ook horizontaal of klim je op obstakels om andere kikkers te redden.
Mini Motorways
Het bekroonde Mini Metro heeft een vervolg. In Mini Motorways maak je je eigen wegennet in een grote stad. De verschillende steden breiden zich razendsnel uit en het is aan jou om al het verkeer in goede banen te leiden. Door de relaxte gameplay is Mini Motorways ideaal om tussendoor te spelen en is op ieder moment op te pakken. De steden zijn gebaseerd op de grootste steden wereldwijd. Tijdens het spelen word je ook begeleid door een relaxte soundtrack, dus het is de moeite om deze game te starten met een koptelefoon op.
Conclusie Apple Arcade eerste indruk
Apple Arcade laat een goede eerste indruk achter. Het aanbod met meer dan vijftig games is ijzersterk en zit ook vol met vervolgen op eerdere populaire iOS-games, waaronder Oceanhorn 2 en Mini Motorways. Ook de bekende gamepersonages zijn vertegenwoordigd, zoals Rayman en Frogger. Voor iedereen die liever in games duikt dan een simpel spelletje als Candy Crush speelt, is Apple Arcade een verademing. We zijn dan ook benieuwd hoe het aanbod zich de komende maanden verder ontwikkeld, maar voor nu zijn we onder de indruk.
Toch ontdekten we in onze test een aantal verbeterpunten, vooral wat betreft het ontdekken van games. Het is nu nog wat lastig om nieuwe spellen te ontdekken, omdat een zoekfunctie binnen Apple Arcade ontbreekt en je niet kan filteren op genre, aantal spelers of andere voorwaarden. We hopen dat Apple dit in de nabije toekomst onder handen neemt en dat we inzicht krijgen wat de populairste games binnen Apple Arcade van dit moment zijn. De prijs van €4,99 per maand (te spelen door iedereen binnen het gezin!) is een koopje en met de gratis proefperiode van een maand kan iedereen de dienst kosteloos proberen.
Meer over Apple Arcade lees je in ons algemene artikel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Je chats categoriseren met aangepaste lijsten nu mogelijk in WhatsApp (01-11)
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
Reacties: 10 reacties