iPhone op doosje

Apple belooft minimaal vijf jaar beveiligingsupdates voor iPhones (maar dat is in de praktijk veel langer)

Apple belooft (dankzij nieuwe regelgeving) dat iPhones minimaal vijf jaar aan beveiligingsupdates krijgen. Maar je hoeft niet bang te zijn dat jouw iPhone bij het zesde jaar misschien wel geen updates meer krijgt, want de praktijk wijst uit dat Apple veel langer updates uitbrengt.

Apple-apparaten staan er vaak om bekend dat ze lang voorzien worden van software-updates, in tegenstelling tot veel andere fabrikanten die soms al na vier jaar geen updates meer leveren. Apple deed echter nooit een harde belofte over wat je als gebruiker mag verwachten qua de duur van beveiligingsupdates. Maar die belofte heeft Apple nu wel gedaan, tussen neus en lippen door, vanwege nieuwe wetgeving in het Verenigd Koninkrijk. En de belofte die Apple geeft is minder dan van Samsung en Google, maar in de realiteit geeft Apple vaak juist langer updates.

Apple’s belofte: minimaal vijf jaar beveiligingsupdates

De belofte voor vijf jaar beveiligingsupdates is te lezen in een document voor de nieuwe regelgeving, dat opgesteld is door Apple. Als voorbeeld noemen ze hier de iPhone 15 Pro Max, die na de eerste release (22 september 2023) nog “minimaal vijf jaar” ondersteuning blijft krijgen via software-updates.

Zowel Google als Samsung garanderen een periode van zeven jaar voor het geven van beveiligingsupdates. Op papier is dat dus twee jaar langer dan wat Apple belooft. Maar bij Apple’s belofte is “minimaal” het sleutelwoord. Want er zijn talloze voorbeelden waarbij Apple veel langer updates geeft.

Bekijk ook
iOS update overzicht: welke versie kan ik op mijn iPhone of iPad installeren?

iOS update overzicht: welke versie kan ik op mijn iPhone of iPad installeren?

Kan ik mijn iPhone of iPad nog updaten? Check ons overzicht voor de meest recente iOS-versie die je op jouw Apple-toestel kunt installeren.

De iPhone 5s, een toestel dat al in 2013 uitgebracht is, kreeg in januari 2023 nog een beveiligingsupdate in de vorm van iOS 12.5.7. Dat is dus ruim 9,5 jaar na de introductie van het model. Tegelijkertijd kreeg ook de iPhone 6 diezelfde update, een toestel uit 2014. Dat is dus 8,5 jaar ondersteuning. De iPhone 6s uit 2015 kreeg afgelopen maart nog iOS 15.8.2, ook 8,5 jaar na release. Oftewel: er zijn genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat Apple veel langer ondersteuning biedt dan de beloofde vijf jaar en ook ruim langer dan de zeven jaar die Samsung en Google beloven.

Andere oudere apparaten die nog updates kregen na die vijf jaar, zijn de Apple Watch Series 3 (bijna zes jaar na release) en de Apple TV HD. Laatstgenoemde wordt op dit moment nog steeds ondersteund door de meest recente tvOS-versie, terwijl dit model al in 2015 op de markt kwam. Er is dus al bijna negen jaar ondersteuning.

Sinds 2022 biedt Apple ook een speciaal soort beveiligingsupdates uit, genaamd de snelle beveiligingsmaatregelen (Rapid Security Responses). Dit zijn updates die uitgevoerd kunnen worden zonder een geheel nieuwe iOS-versie uit te brengen, en zijn daardoor voor Apple gemakkelijker om uit te brengen en voor gebruikers sneller om te installeren. De laatste keer dat Apple zo’n update uitgebracht heeft, was in juli 2023.

Bekijk ook
Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Met Rapid Security Response kan Apple snelle beveiligingsupdates uitbrengen voor al je apparaten, zonder dat je handmatig hoeft te updaten. Het installeren van deze kleine beveiligingsupdates gebeurt automatisch en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt en lees je alles over de nieuwste updates.

Regelgeving in Nederland

Twee jaar geleden is er in Nederland ook een regelgeving ingegaan waarin staat dat verkopers verplicht zijn om software-updates te leveren voor digitale apparaten en diensten. Echter wordt er in die Nederlandse regelgeving geen harde eis qua levensduur genoemd. Daarin staat namelijk dat de periode voor software-updates moet voldoen aan “wat de consument in redelijkheid mocht verwachten”. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat een telefoon van meer dan duizend euro langer updates behoort te krijgen dan een smartwatch van een paar honderd euro.

Bekijk ook
Nieuwe wet verplicht verkopers om software-updates te leveren voor digitale producten

Nieuwe wet verplicht verkopers om software-updates te leveren voor digitale producten

Nederland heeft een nieuwe wet, waardoor verkopers verplicht zijn om ervoor te zorgen dat digitale apparaten en diensten werkend en veilig blijven. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie dus bij de verkoper.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.