Apple gaat in beroep tegen de uitspraak dat ze 13 miljard euro aan belastingvoordeel moeten terugbetalen. De Europese Commissie besloot afgelopen augustus dat Apple onterechte overheidssteun van Ierland heeft gekregen, maar Apple gaat niet akkoord. De Ierse regering trouwens ook niet.

Apple gaat deze week officieel beroep aantekenen tegen het besluit, omdat het vindt dat ze onterecht worden aangepakt. “Apple is een gemakkelijk doelwit omdat het voor krantenkoppen zorgt”, zegt Bruce Sewell (foto), Apple’s hoofdjurist. Sewell denkt dat commissielid Margrethe Vestager, die het onderzoek naar Apple leidde, er vooral persoonlijke bekendheid als nationaal boegbeeld aan wil overhouden.
‘Onderzoek niet goed uitgevoerd’
Ook vindt Apple dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd, omdat Ierse belastingexperts niet serieus werden genomen door de Europese Commissie. “De Ieren lieten een gerespecteerde Ierse belastingdeskundige zijn standpunten op papier zetten maar de Commissie ging er niet eens op in. Het is waarschijnlijk niet eens gelezen” meent Sewell.
Tot slot vindt Apple het bedrag van 13 miljard euro onredelijk hoog is.
Belastingvoordelen
Apple zou met Ierland illegale afspraken hebben gemaakt over belastingvoordelen. Daardoor zou Apple onterecht overheidssteun hebben ontvangen van de Ierse regering. De afgelopen maanden heeft de Europese Commissie onder leiding van de Deense Margrethe Vestager onderzoek gedaan naar de gang van zaken.
Tim Cook liet eerder in een open brief op de website van Apple weten dat zijn bedrijf niets fout heeft gedaan en dat hij verwacht dat het besluit wordt teruggedraaid. “We hebben nooit om speciale deals gevraagd en die hebben we ook nooit gekregen”, vindt Cook. Toch zou Apple recent nog bij nieuwe investeringen in India wel hebben gevraagd om extra overheidssteun.
Overigens is discussie over Apple’s belastingbeleid niets nieuws. In 2013 schreven we dat Apple aan de Amerikaanse Senaat moest uitleggen waarom ze volgens eigen zeggen niet aan belastingontwijking doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
Belachelijk. Die belasting moet betaald worden, en het moet afgelopen zijn met de voordelen voor dit soort organisaties (Apple, Starbucks, rolling Stones). Maar niet achteraf, dit belastingvoordeel is gegeven. Nu moet we als Europa dit verlies nemen en zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurd.
Mee eens. Maar voordelen uit het verleden terugbetalen?
Ik vind overigens dat we ook in NL al die postbus BV’s moeten indammen. Gewoon belasting betalen in het land zelf. Nu hebben arme landen geen profijt van de megawinsten die gemaakt worden. Daar heeft Apple blijkbaar ook lak aan. Jammer
er moeten vele zakken gevuld worden bij de europese commissie,het wordt tijd om die boevenbende op te rollen en terug gaan naar kleinschaligheid dat landen onderling zaken kunnen doen dat is vrije marktwerking dat is het beste en blijvend
Het zakkenvullen wordt door Apple gedaan. De Europese Commissie verdiendt hier geen cent aan, want de terugbetaling gaat naar Ietland, niet naar EC.
Sorry Toon, maar dit heeft echt een hoog papegaai gehalte. Er bestaat vrije marktwerking en oneerlijke concurrentie.
Wat een domme irritante populistische reactie weer! Apple moet gewoon belasting betalen!! Of ben jij bereid om nog meer inkomstenbelasting te betalen?? Apple is gewoon een vreselijk bedrijf geworden! Hoe rijker hoe gieriger!
Belasting moet betaald worden en illegale afspraken mag niet.
Wat ik alleen niet begrijp als het illegaal is en Ierland wist dat omdat zij die afspraken met Apple maakte, Alleen Apple als schuldige wordt gezien? Dat land is dan toch ook fout?
@Marc: Ik kan het Apple niet kwalijk nemen. Ik denk dat bijna iedereen hetzelfde zou doen. De eu en andere internationale organisaties zouden dit moeten voorkomen. Niet bedrijven zelf.
Tsja, waarschijnlijk precies door juristen voorgekauwd hoever hij kon gaan met zijn ontkenningen.
“Nooit om gevraagd” zal alleen in heel letterlijke zin misschien nog wel opgaan (maar er zijn ook subtielere manieren dan een directe vraag om duidelijk te maken dat je wel in bent voor een voordeeltje), en “nooit gekregen” balanceert ongetwijfeld zorgvuldig op het randje van keiharde leugen en creatief met de waarheid omgaan.
Maar ook nog los van de harde feiten zou Apple er slimmer aan doen meer rekening te houden met de publieke opinie – zoals de bankencrisis heeft geleerd. Zelfs hier op iCulture, waar het oordeel toch bovengemiddeld vaak in Apple’s voordeel uitvalt, staan (zoals je ook nu weer kunt lezen) veel mensen uitermate kritisch tegenover Apple’s financiële handel en wandel iha, en prijsbeleid en belastingsmoraal ihb. Kun je nagaan hoe daarbuiten de modale reactie zal zijn op Apple’s obligate ontkenningen en juridische haarkloverij. 🤔
Komisch trouwens, en een tikje pathetisch, dat omgekeerde Calimero-complex: “wij zijn groot, en zij zijn klein, en da’s niet eerlijk, o nee” 😂
Kennelijk kent het Amerikaans-Engels woordenboek van Apple geen equivalent van het Nederlandse gezegde over hoge bomen…
@Ferryman: wat hebben wij dan van de bankencrisis geleerd ?
heb jij je bankrekening opgezegd (ok onzin) er is niets veranderd na de banken crisis de spelregels zijn aangepast maar spel is hetzelfde.
Zo ook met de bedrijven (bv’s) ze zoeken altijd een aantrekkelijk land en als dat niet in of binnen Europese unie mag gaan ze toch gewoon naar zwitserland , india van mijn part de Bahama’s verzin er maar een.
Engeland is straks een goede kanshebber als ze uit de unie zijn, en dan heb je nul inkomsten hiervan.
het enige land dat zich hier druk moet maken is Amerika die mist inkomsten.