Alex Sokirynsky, de ontwikkelaar van de afgewezen applicatie Podcaster had een slimme manier bedacht om zijn applicatie toch te verspreiden: ad-hoc distributie. Maar Apple heeft er een stokje voor gestoken: Sokirynsky mag niet langer licenties voor ad-hoc distributie aanmaken. Tegelijk schijnt de regel te zijn ingevoerd, dat een ontwikkelaar na een afwijzing de betreffende applicatie niet langer op eigen houtje mag verkopen, buiten de App Store om. Sokirynsky wil niet zeggen hoeveel licenties van Podcaster hij uiteindelijk heeft verkocht, maar het zijn er meer dan 1.300.
Dankzij ad-hoc distributie kunnen ontwikkelaars hun iPhone-applicaties zelf distribueren, zonder tussenkomst van de App Store. De distributiemethode is ingevoerd omdat ontwikkelaars voorheen geen mogeljkheid hadden om hun applicatie te testen. Afgelopen voorjaar moesten ontwikkelaars fysiek een iPhone rondsturen aan testers of externe opdrachtgevers. Het kwam dan vaak voor, dat Apple intussen een nieuwe build van de iPhone-firmware had uitgebracht waardoor de iPhone geblokkeerd raakte. Pas wanneer hun applicatie in de App Store verkrijgbaar was, bleken de kinderziektes.
Ad-hoc distributie loste dat probleem op. Bij ad-hoc distributie kan een ontwikkelaar de applicatie aan maximaal 100 betatesters ter beschikking stellen. De betatesters moeten hiervoor hun toestel-ID doorgeven, zodat de ontwikkelaar dit nummer kan toevoegen aan een database. Een nuttig hulpmiddel daarbij is de applicatie Ad Hoc Helper van Erica Sadun, waarmee je je unieke UDID (unique device identifier) gemakkelijk naar de ontwikkelaar kunt sturen.
De maker van Podcaster maakte zelf meerdere licenties voor ad-hoc distributie aan, zodat hij meermaals het maximale aantal van 100 licenties kon verkopen. Geïnteresseerden kregen na betaling van $9,99 een licentie voor Podcaster toegstuurd.
Ontwikkelaar Alex Sokirynsky heeft zijn blogpostings nu verwijderd en hoopt dat de licenties die hij eerder heeft verkocht nog steeds zullen werken. Zo niet, dan loopt hij het risico om ruim €13.000 te moeten terugbetalen aan de kopers. iClarified denkt dat de beslissing om ad-hoc distributie te blokkeren problemen voor Apple gaat opleveren. Als Apple elke mogelijkheid om software buiten de App Store te kopen blokkeert, komen ze in een juridisch lastige situatie terecht. Apple heeft het recht om de App Store op elke denkbare manier te controleren, maar om elk verkoopkanaal voor de iPhone en iPod touch af te schermen voor concurrenten – daar zouden ze nog wel eens problemen mee kunnen krijgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik hoop van harte dat ze het er lastig mee krijgen. Ondanks dat ik (binnenkort weer) een iPhone heb bekruipt mij steeds meer het gevoel dat ik het toestel eigenlijk huur van Apple. Apple doet voorkomen dat ik het – voor een forse prijs – koop maar “bruikleen” is een beter woord omdat zij bepalen hoe en waar ik het moet kopen voor welke prijs en welke voorwaarden, wat ik er wel op mag zetten en wat niet. Onaangenaam beklemmend.
@Carel
Ben ik het helemaal mee eens!!
Ik krijg doort dit soort acties steeds meer een hekel aan apple als bedrijf. en dat als iPhone en MacBook bezitter. de apparatuur werkt goed, maar het bedrijf word steeds meer een rotte appel. tijd voor linux of bsd om op te staan om ze een lesje te leren.
Ik ga nooit meer een Apple Iphone of Macbook aanschaffen.. Apple, wat een ***bedrijf.. ERGER DAN MICROSOFT! Gelukkig heb ik nu alleen een gejailbreakte Iphone.
Gelukkig blijft Jailbreaken een optie :).
Op zich vind ik het een goede zaak dat Apple z’n eigen platform wil beschermen, maar de uitvoering is twijfelachtig :p
Helemaal eens met bovenstaande reacties…
Ik zou mijn iPhone haast om principiële redenen gaan jailbreaken.
Erg slechte strategie van Apple, men stoot nu waarschijnlijk de mensen af die het bedrijf ‘groot’ hebben gemaakt. Verder breekt het het imago van Apple af. Waarschijnlijk maakt het Apple echter nietmeer uit omdat ze mainstream zijn.
bij Apple maken ze wel gretig gebruik van het vrije software platform als basis voor hun producten (zie zie webkit -> Safari, UNIX -> Mac osx) maar een fatsoenlijk software platform voor de iPhone is teveel werk, ze moete wat terug gaan doen voor de communitie vind ik en niet pakje wat je pakken kan en cencuur praktijken
Ik sluit me aan bij Carel…
Lijkt me een leuke juridische case die Apple nooit hard kan en mag maken waarschijnlijk
Of die juridische case gaat werken weet ik niet.
Met 15% van de smartphone markt heb je geen overwegende marktmacht en je mag je eigen platform beschermen.
Slim is het evenmin; vrij vertaald zegt Apple hiermee: Beste ontwikkelaar, als het u niet bevalt gaat u maar naar Android. Nou, dat zal zeker werken…
Toch wel een spijtige reactie van Apple. Je kinderen opsluiten om ze te beschermen tegen de grote boze wereld werkt enkel als een rode lap op een stier. En ik begin nu al een beetje te briesen.
Een ander puntje: 2 maanden na lancering is de iPhone 3G nog niet deftig leverbaar in België … lijkt me eerder op een melkkoe. De wei raakt goed gevuld!. (iFilip)
daardoor word het jailbreaken dus weer steeds intressanter en zal dat voorlopig niet ophouden
Hopelijk blijft de app wel werken, heb deze namelijk aangeschaft via de ad hoc methode!
Geweldige app, hoef niet meer te syncen met iTunes om mijn podcasts binnen te krijgen, dus hopelijk blijft tie het doen…
@ Arawan
Dat hadden ze bij Linux 10 jaar geleden al moeten doen…
@ Filip
De slechte leveringin Belgenland komt door ons Ollanders: die kopen alles op omdat ze niet bij T-Mobile willen 😉
Ik wacht wel tot Apple zelf komt met zo’n app. 😉