Als een iOS-app je niet bevalt, is het vrij eenvoudig om geld terug te vragen bij Apple. Mits je het niet te vaak doet en een goede reden hebt. Tot voor kort was het zo, dat je geld terugkreeg, maar de app nog wel gewoon kon blijven gebruiken. Apple heeft daar nu een stokje voor gestoken: heb je eenmaal geld terug gevraagd, dan kun je de app niet meer opnieuw installeren (bijvoorbeeld op een andere iPhone) en je kunt ook geen app-updates meer doen. Je krijgt de hierboven getoonde waarschuwing te zien. De maatregel moet misbruik van het systeem voorkomen.
De maatregel werd ontdekt door Michael Simmons van Flexbits, ontwikkelaar van de app Fantastical. Ook in de Mac App Store blijkt het niet langer mogelijk om na een refund nog app-updates te ontvangen. Ook daar krijg je de volgende tekst te zien:
Update Unavailable with This Apple ID
This update is not available for this Apple ID either because it was bought by a different user or the item was refunded or cancelled.
De Nederlandse vertaling daarvan luidt:
Update niet beschikbaar voor deze Apple ID
Deze update is niet beschikbaar voor deze Apple ID, omdat de update is gekocht door een andere gebruiker, of omdat er een restitutie is gegeven voor artikel of dat dit artikel was geannuleerd.
Apple heeft het teruggeven van geld na een foute aankoop nooit geautomatiseerd. Je moest een klacht indienen en kreeg daarna binnen een paar uur een reactie van een supportmedewerker. Google heeft een ander systeem: als je per ongeluk een app hebt aangeschaft mag je binnen 15 minuten, zonder menselijke tussenkomst je geld terugvragen. Die periode was voorheen langer, maar ook Google moest maatregelen nemen tegen mensen die te vaak misbruik maakten van het systeem.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 20 reacties