Apple voegt betere Bluetooth-streaming toe aan hoortoestellen
Apple geeft mensen met een hoortoestel vanaf nu de mogelijkheid om telefoongesprekken, FaceTime-videochats, films en andere audio rechtstreeks te streamen naar gehoorapparaten, zonder dat daarvoor extra hulpmiddelen nodig zijn. Daarvoor hebben ze samengewerkt met een aantal fabrikanten van hoortoestellen, die het geavanceerder streamen via Bluetooth gaan ondersteunen.
Geavanceerde Bluetooth-streaming
Sinds iOS 7 en de iPhone 4s biedt Apple ondersteuning voor hoortoestellen met Bluetooth. Via het MFi-programma voor gehoorapparaten kun je de instellingen via een app regelen en helemaal afstemmen op je persoonlijke voorkeuren. We schreven eerder al eens over de ReSound LiNX, een van de bekendste hoortoestellen waarmee dat mogelijk is.
Live Listen, goed horen in een drukke omgeving
De nieuwste ontwikkeling is nu ondersteuning voor Bluetooth-streaming, net zoals op de AirPods mogelijk is. De vernieuwde functies voor gehoorapparaten in iOS 10 zorgen ook voor een verbeterde batterijduur en voor afzonderlijke instellingen voor bas, treble, linker en rechter geluidsvolume. Heeft jouw gehoorapparaten-specialist bepaalde instellingen voor concerten, restaurants en andere omgevingen samengesteld, dan kun je die ook gebruiken. Het gaat zelfs nog een stap verder: op basis van je locatie kunnen de hoortoestellen bepalen of je bijvoorbeeld een Starbucks binnenloopt en zich daar meteen op aanpassen.
En misschien wel het belangrijkste voor vergeetachtige mensen met een gehoorprobleem: er is nu ook een functie ‘Zoek mijn gehoorapparaat’. Ook is Live Listen toegevoegd. Dit is een functie waarbij de microfoon van de iPhone gesprekken in een luide omgeving probeert te filteren.
Nu al 44 modellen
Gelukkig liggen de eisen voor deze Made for iPhone-gehoorapparaten niet hoog: je hebt minimaal een iPhone 4s of nieuwer nodig. Een vijfde generatie iPod touch, iPad mini (alle modellen) iPad 4, iPad Air (alle modellen) en iPad Pro (alle modellen) is ook geschikt. Verder heb je keuze uit inmiddels tientallen gehoortoestellen, zoals Audibel, Audigy, Audika, Auris, Beltone, Cochlear Concept, Danavox, EarLens, eMeritus, Intela-Hear, Kirkland, MicroTech, NuEar, Optima, Oticon, ReSound, Starkey, TruHearing, Udisens en Udio Finissimo. In totaal zijn er 44 modellen. Check wel even welk model je moet hebben, want alleen bepaalde uitvoeringen hebben het Made for iPhone-keurmerk.
ReSound, Beltone, Oticon
ReSound heeft veruit het grootste aanbod van modellen. We checkten even bij een bekende Nederlandse winkelketen voor gehoorproblemen en zij bleken modellen van ReSound, Beltone en Oticon in het assortiment te hebben. Siemens en Widex zijn ook populaire merken, maar die staan niet in het lijstje. Toen we eerder (in 2013) hiervoor schreven gebruikten ze nog niet de 2,4GHz-technologie in hoortoestellen.
Dankzij AirPods-technologie
Het leuke is dat deze verbeterde ondersteuning voor hoortoestellen te danken is aan de nieuwe AirPods. Apple heeft hiervoor technologie ontwikkeld, die in de eigen W1-chip wordt gebruikt zodat je moeiteloos accessoires kunt koppelen en het streamen van geluid moeiteloos verloopt. Een deel van die technologie mogen fabrikanten van hoortoestellen ook gebruiken, al betwijfelen we of ze ook de W1-chip mogen gebruiken.
Google biedt helaas geen vergelijkbare technologie voor Android. Dat komt omdat het bedrijf geen controle heeft over de hardwarefuncties die toestelmakers inbouwen. En anderzijds hebben de toestelmakers minder controle over de softwarefuncties die ze van Google krijgen. Als slechthorende ben je dus beter af met een iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple verkoopt nu een Thunderbolt 5-kabel voor de Mac mini (en aanstaande MacBook Pro) (30-10)
- Deze Apple-producten met Lightning verkoopt Apple nog steeds (29-10)
- Met deze stekelige iPhone-hoes schrik je dieven pas echt af (26-10)
- Astropad Bookcase maakt van je iPhone een e-reader (24-10)
- AirPods 4 vs AirPods 3: de verschillen op een rij (23-10)
Reacties: 6 reacties