Apple zou de handen ineen hebben geslagen met Broadcom om een eigen draadloze iPhone-oplader te ontwikkelen. Chipmaker Broadcom levert daarbij op maat gemaakte technologie, maar de oplossing zou volgens insiders pas in 2018 gereed kunnen zijn. Dat is te laat voor de toestellen die dit jaar moeten verschijnen.

Draadloos opladen met Broadcom
De informatie blijkt uit een onderzoeksrapport van JP Morgan-analist Harlan Sur. Hij schrijft dat Apple en Broadcom al twee jaar bezig zijn om de volgende generatie daadloos opladen uit te vinden. Het zou daarbij om een andere oplossing gaan dan je nu al bij Samsung ziet. Ondanks de lange ontwikkeltijd is er volgens Sur kans dat de oplaadtechnologie niet klaar is voor de iPhone 8. Dat zou ermee te maken hebben dat Apple het fiasco van de vlamvattende Samsung Galaxy Note 7 wil voorkomen. Die bleek tijdens het laden spontaan in brand te vliegen, waarna de fabrikant 2,5 miljoen toestellen moest terughalen.
Apple zoekt een manier om draadloos opladen op hoog vermogen te kunnen realiseren, waarbij nog steeds gebruik wordt gemaakt van lithium-ion-cellen. Sur denkt dat het glazen achterpaneel van de nieuwe iPhone geschikt is, omdat het minder interferentie veroorzaakt dan een metalen behuizing.
“Het is mogelijk dat Apple eigen functies zoals snelladen of langer laden toevoegt, om zich te onderscheiden van de rest en om de waarde van het eigen hardware-ecosysteem te verhogen.
Analist Ming-Chi Kuo denkt ook dat Apple met een draadloze oplader op de proppen komt, maar hij denkt dat Apple dat al bij de iPhone 8 gaat doen. Ook denkt hij dat Apple bij een volledig glazen behuizing een speciale laag grafiet zal moeten aanbrengen om de hitte beter te verspreiden.
Opladen op afstand
Verder zijn er ook nog geruchten dat Apple opladen op afstand zou willen gebruiken, zodat de iPhone op een paar centimeter afstand van het oplaadstation kan liggen. Andere analisten zien echter oplossingen voor inductieladen, zoals bij de Apple Watch al wordt gedaan.
Volgens geruchten gaat Apple later dit jaar een totaal vernieuwde iPhone 8 uitbrengen, waarin een vorm van draadloos opladen is verwerkt. Het topmodel heeft volgens geruchten een OLED-scherm dat tot de randen een diameter van 5,8 inch heeft en waarvan zo’n 5,15 inch actief kan worden gebruikt. Onder het scherm zou een functiegebied zitten: een smalle strook waarin virtuele knoppen zijn verwerkt. De fysieke Touch ID-knop komt dan te vervallen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
- Gerucht: 'iPadOS 19 wordt meer als macOS dankzij deze drie verbeteringen' (14-04)
- Gerucht: 'Apple Watch krijgt ondersteuning voor Apple Intelligence (maar eerst alleen op de Ultra)' (10-04)
Draadloos opladen
Lees alles over draadloos opladen van je iPhone, iPad en andere Apple-producten. Al onze belangrijke artikelen over draadloze opladers, Qi-laders, Apple's eigen MagSafe en inductieladen vind je hier op een rijtje.

Voor mij is draadloos opladen pas draadloos als er meters tussen zitten tussen de lader en en te telefoon zonder dat de iphone ergens op moet liggen:)
Ik zie de zin van draadloos opladen niet zolang je voor elk apparaat toch weer een stekker hebt van de draadloze oplader, met een snoer aan je iPhone om op te laden kan je ‘m gewoon gebruiken terwijl hij oplaad, dat wil ik nog wel eens zien bij een draadloze oplader, als je ‘m op een meter afstand ervan wilt gebruiken en opladen tegelijk.
@Cihan: Maar is dit al écht mogelijk?
Ik lees namelijk verschillende verhalen hierover op het web. En dan heb ik ’t nog niet over eventuele schade/gevaar dat komt met ‘echt’ draadloos opladen.
Nee dank je.
Vindt de huidige straling in de huiskamer en buiten wel voldoende.
Het is gewoon een optelsom waarbij we uiteindelijk echte gezondheids klachten gaan krijgen.
@Edward: Ach dat hele angst voor straling is een paranoide gedoe. Je huis wordt echt geen kerncentrale met wat straling.
Wat is het voordeel van het opladen op zo’n plateau? Een Lightning kabel erin neemt minder ruimte in beslag en je kunt de iPhone nog gebruiken tijdens het opladen. Dit kan niet echt goed als deze contact moet blijven houden met het oplaadplateau. Wat mij betreft een gimmick.
@Cihan: 😂😂😂
Of was ’t serieus bedoeld?? 😖
Enneh… vwb
Dat weten we zo langzamerhand nou wel een keer, ’t was de 1000e keer dat je hetzelfde riedeltje afspeelde al vrij duidelijk, en deze 1001e keer voegt niet echt heel veel meer toe. ’t Wordt eigenlijk zo langzamerhand zelfs een beetje 😴
#erziteenbarstindeplaat
Het is een optelsom.
Een telefoon opladen over meters afstand. Wat denk je zelf?
JA! Ik ben benieuwd of er contactloos laden komt. Kan je je iPhone zonder dat deze in fysiek contact moet staan opladen, zou toch innovatie zijn!
Geen kabeltje meer dat kapot gaat, zelfs bij losse verkoop van de draadloze lader zo terugverdiend 👍🏼
Draadloos opladen is en blijf een gimmick. Slecht rendement, sluipverbruik, en op afstand laden al helemaal, dit zou tientallen keer het vermogen eisen dat nu nodig is om mét draad op te laden, los van het feit dat het continu straalt en verbruikt… om nog te zwijgen van de gevaren om een toestel jaren actief te laten ‘stralen’. Hopelijk wordt dit ook geen ‘wifi stoorder’ zoals microgolf, draadloze temperatuursensor, dimmer, afstandsbediende stekkers en lampen,…
@Edward: het is geen optelsom telefoon straling, bevindt zich op een veel te lage frequentie om maar enige vorm van schade aan de mens te bewerkstelligen. Dit is al tal van keren bewezen, hooguit een lichte opwarming van minder dan een paar graad!
Pure bangmakerij
Het opladen van een batterij over meters afstand is wel heel wat anders.
Daarbij is het bewezen dat het geen kwaad kan door partij 1.
Partij 2 is het daar niet mee eens. Welles en nietes.
Opwarming van een paar graden is voor bepaalde cellen in het lichaam wel degelijk een probleem.
We zullen wel zien over 50 jaar wat de gevolgen zijn. Vooralsnog laadt ik gewoon met een draad op.
Met optelsom heb ik het over
3 en 4G masten / WiFi / Magnetron / Tablets / Bluetooth / Smartphones / Etc / Etc
En daar komt dan bij laden over meters afstand die dan dagelijks gaat plaatsvinden
En met name die is van een andere categorie.
@Edward: Van A tot Z de spijker op z’n kop 👍, maar met name die 50 jaar is de kern van het probleem. Talloze technieken en materialen die we vroeger als volstrekt veilig zagen zijn pas na járen door de mand gevallen als levensgevaarlijk – op de lange termijn.
@Alex: Nee hoor, je begrijpt overduidelijk absoluut het verschil niet tussen het niet (onomstotelijk) kunnen bewijzen van schadelijkheid, en het bewijzen van onschadelijkheid. Dat laatste is zelden of nooit mogelijk, zodat het eerste vaak maar gemakzuchtig als het laatste wordt voorgesteld.
Wat wél is aangetoond is dat onderzoekers vaak, bewust of onbewust, de uitkomsten van hun onderzoek laten beïnvloeden door de opdrachtgevers – “wiens brood men eet, diens woord men (s)preekt”. En laten dit soort onderzoeken nou juist vaak in opdracht van belanghebbenden uitgevoerd worden…
Voor zoiets volkomen overbodigs als draadloos opladen kun je echter makkelijk het zekere voor het het onzekere nemen, het is hooguit een oplossing van een luxeprobleem – en nuchter bezien in feite zelfs van een niet-bestaand probleem. 🤔
(Red.) Deze reactie is door een moderator aangepast omdat een deel niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Onzinnig en onnnodig… punt!
Een magnetron geeft straling (microgolven) af in een gesloten metalen doos, zodat er niets ontsnapt en je hersens niet gaan koken als je ernaast staat.
Als je je daar druk om maakt, zou ik je een aluhoedje aanbevelen.
En je weet er weer precies 1 uit te pikken van de reeks.
Het is allemaal wel prima zo.. Doe wat je niet laten kan dadelijk met draadloos laden over meters afstand.
Doei..
Nog even een stukje van een bekende universiteit:
Je zou dus denken dat magnetrons veilig zijn, echter is de hoeveelheid straling die vrijkomt als de magnetron aan staat nog altijd vele malen hoger dan een gsm-mast die dicht in jouw buurt staat kan produceren
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Het is vaak NIET het oplaadkabeltje dat kapot gaat. En zou het kapot gaan dan kost het een paar Euro.
Het grote probleem is het stekker kontant in de telefoon zelf. Die versljit en ontwricht en daarna kun je het el schudden; is niet te repareren of enorm duur, telefoon insturen etc.