Uitgelicht
Apple's oktober-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Apple CarKey met blauwe auto

Apple wil CarKey uitbreiden naar huurauto’s

Op de tiende verjaardag van Apple Pay heeft de vicepresident van Apple Pay en Apple Wallet, Jennifer Bailey, een interview gegeven. Ze onthuld daarin nieuwe details onthuld over toekomstige functies.

Bailey is verantwoordelijk voor contactloze betalingen en digitale sleutels op iPhones. We kennen dit al in verschillende vormen: CarKey als digitale autosleutel in de Wallet-app, digitale kamersleutels voor hotels en natuurlijk het contactloos betalen met Apple Pay. De Apple-manager kondigde daarbij een nieuwe functie aan: autoverhuurbedrijven zullen in de toekomst gebruik kunnen maken van CarKey in de Wallet-app. Klanten kunnen dan de digitale autosleutel opvragen in de Wallet-app op hun iPhone in plaats van een standaard autosleutel. “Als je een huurauto kunt boeken en je authenticatie en identiteit kunt bevestigen, kun je je voorstellen dat een autoverhuurbedrijf je een digitale sleutel geeft, en die sleutel kan worden gebruikt om een auto te ontgrendelen en te gebruiken”, aldus Bailey. Uiteraard krijg je nog wel een fysieke autosleutel mee als je een auto huurt, maar die kun je voortaan goed opbergen en minder snel kwijtraken.

In sommige hotels is het op een soortgelijke manier al mogelijk om met een digitale sleutel je hotelkamer binnen te komen. Hyatt maakt daarbij gebruik van de Wallet-app, terwijl Hilton een eigen oplossing heeft ontwikkeld die met NFC vanuit de eigen app werkt. Verder is Apple van plan om de ondersteuning voor digitale ID’s en rijbewijzen in de Apple Wallet app uit te breiden. Sinds de introductie van deze functie hebben zeven Amerikaanse staten het ingevoerd: Arizona, Californië, Colorado, Georgia, Hawaii, Maryland en Ohio. Volgens Bailey zitten er nog veel meer staten in de pijplijn, maar gaat de uitbreiding nog wel even duren. Individuele staten hebben tijd nodig om de aanpak van Apple op het gebied van privacy en beveiliging te begrijpen, net zoals betalingsverwerkers en consumenten tijd nodig hadden voordat ze uiteindelijk Apple Pay accepteerden.

Apple CarKey auto

Acceptatie Apple Pay meer dan 90 procent

Het interview vond plaats omdat Apple Pay dit weekend 10 jaar bestaat. Toen Apple Pay in oktober 2014 van start ging, was er veel overtuigingskracht en voorlichting nodig om niet alleen potentiële gebruikers, maar ook winkeliers en creditcardaanbieders te overtuigen van de voordelen van een digitale portemonnee. Aanvankelijk deed slechts 3 procent van de Amerikaanse winkeliers mee met Apple Pay. Tien jaar later is Apple Pay beschikbaar bij meer dan 90 procent van de winkels in de Verenigde Staten. Over de internationale populariteit zegt Bailey niets, maar het zal waarschijnlijk op ongeveer hetzelfde niveau liggen.

Dat Apple’s contactloze functies inmiddels breed geaccepteerd zijn, is vooral te zien bij Apple Pay in het openbaar vervoer. Bailey zegt dat “mensen het absoluut geweldig vinden” om met de Express Modus te betalen voor metro en bus, op plaatsen waar het wordt geaccepteerd. Je hoeft alleen je iPhone of Apple Watch tegen het ingangspoortje te houden, zonder het apparaat te activeren.

Het uiteindelijke doel van Apple Wallet is “een toekomst waarin je je fysieke portemonnee thuis kunt laten”, aldus Bailey. Apple heeft de basisfuncties van de Wallet-app geperfectioneerd, maar er is nog veel meer mogelijk. Apple heeft op de 10e verjaardag van Apple Pay ook aangekondigd dat uitgesteld betalen met Klarna mogelijk wordt, maar dit geldt voorlopig alleen voor de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Het is een vervanging voor Apple’s eigen koop-nu-betaal-later-dienst Apple Pay Later, dat maar een jaar heeft bestaan. Het werd ingevoerd in maart 2023 en in juni 2024 stopte Apple er alweer mee.

Bekijk ook
Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus, tram en meer

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus, tram en meer

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Hoe zit het nu met Apple Pay in het openbaar vervoer in Nederland? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.