Apple presenteerde donderdagavond de kwartaalcijfers FQ4 2018 voor de periode juli-augustus-september. Er blijken in meerdere opzichten weer records te zijn gebroken, maar er was op sommige punten ook een teruggang of stilstand merkbaar. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
#1 Geen aantallen iPhones, iPads en Macs meer
Apple gaat de aantallen verkochte iPhones, iPads en Macs voortaan geheim houden. Er zullen alleen nog omzetcijfers worden genoemd. En dat is jammer, want het gaf een goed inzicht hoe de verschillende productgroepen zich ontwikkelden. Ook bood het de mogelijkheid om cijfers in perspectief te plaatsen: als Google 3 miljoen Pixel-telefoons in een jaar verkoopt, weet je dat het niet veel voorstelt ten opzichte van de 50 miljoen iPhones die Apple per kwartaal afzet. Samsung stopte zeven jaar geleden al met het rapporteren van units.
Volgens Apple zijn de aantallen verkochte units niet relevant om te weten hoe goed het gaat met het bedrijf. Tijdens de conference call met analisten vergeleek Tim Cook de situatie met boodschappen doen: “Als je naar de supermarkt gaat en bij de kassa staat vraagt de cassiere (m/v) ook niet hoeveel producten je in de kar hebt. Het gaat erom wat de waarde is van wat er in je karretje zit.” CFO Luca Maestri legde het wat abstracter uit: door het veel bredere portfolio en grotere spreiding van prijspunten is een telling van aantal units minder relevant geworden.
Eerder was het al onmogelijk om inschattingen te maken van het aantal verkochte HomePods, AirPods en Apple Watch-exemplaren, omdat Apple die niet apart rapporteert.
#2 Apple’s dure producten verkopen goed
Apple stopt dus met het rapporteren van units. Daardoor zal er meer aandacht zijn voor de gemiddelde verkoopprijs van de producten. En die is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Apple heeft ervoor gekozen om een breder productportfolio op te tuigen. Vroeger was het zo dat iedereen, van hiphopartiesten tot huisvaders, met dezelfde iPhone 4s rondliep. Tegenwoordig is dat wel anders: de goedkoopste iPhone 7 kost €529 en de duurste iPhone XS Max ligt voor €1659 in de schappen. Er is meer keuze dan ooit en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Consumenten blijken daarbij toch voorkeur te hebben voor de duurdere producten, zo blijkt uit de iPhone-cijfers: er werden nauwelijks meer stuks verkocht, maar de omzet steeg wel met 29%. De markt voor smartphones is verzadigd, maar Apple verdient meer dan ooit per verkocht toestel.
#3 Diensten deden het alweer goed
Apple rapporteerde de hoogste omzet ooit wat Services betreft. Voor het eerst werd $10 miljard omzet gehaald. Het is te danken aan de grote groep gebruikers, die met diensten als Apple Music en iCloud zorgen voor een continue geldstroom. “We hebben in de afgelopen jaren nieuwe diensten toegevoegd aan ons portfolio”, vertelde Tim Cook. “En het is duidelijk dat we willen doorgaan met het bieden van nieuwe diensten.” Volgend kwartaal weer een record?
#4 De aandelenkoers zakte in na de bekendmaking
De aandelenkoers van Apple zakte maar liefst 7% na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, hoewel het zich sindsdien wel weer herstelde. Dat heeft met een aantal factoren te maken, onder andere het niet meer rapporteren van aantallen (zie #1). Maar er speelt ook mee dat Apple verwacht dat het feestdagenkwartaal minder goed zal zijn, met een omzet tussen de $89 en $93 miljard. De analisten hadden gerekend op $92,7 miljard. Tim Cook benadrukte dat we de feestdagen in gaan met “onze sterkste product line-up ooit” en heeft hoge verwachtingen van Apple’s toekomst. Maar tegelijk maakt Apple zich zorgen om “macro-economische zwaktes in sommige opkomende markten” en bovendien loopt Apple $2 miljard aan omzet mis vanwege ongunstige valutakoersen. Verder is Cook bang dat Apple niet voldoende zal kunnen produceren om aan de vraag naar iPhones en Apple Watches te voldoen, waardoor het bedrijf geld misloopt.
#5 Nog wat andere interessante punten
Er waren nog wat andere interessante punten te horen in de conference call na afloop van de kwartaalcijfers:
- Apple heeft in het fiscale jaar 2018 $265,6 miljard omzet gedraaid en hield daar $60 miljard netto inkomsten aan over.
- Begin van het financiële jaar had Apple $237,1 miljard cash en heeft daarvan dit jaar $90 miljard uitgekeerd aan investeerders.
- Apple’s weareables-divisie groeide meer dan 50% dit kwartaal. Het zal daarbij vooral om de Apple Watch gaan (maar ook andere kleinere apparaten zoals de AirPods vallen eronder).
- Er zijn nu 30.000 apps met abonnementenmodel in de App Store.
- Apple Pay is veruit de grootste contactloze betaalmethode wereldwijd. De betaalmethode is nu in 30 landen actief. Apple besprak vooral Amerikaanse ontwikkelingen, zoals het feit dat groothandel Costco nu Apple Pay accepteert.
- Er werd geen Apple Pay voor België aangekondigd en er kwamen ook geen andere landen ter sprake. Dat is vreemd, want volgens geruchten van De Tijd zouden “meerdere bronnen” tegenover de krant hebben bevestigd dat Apple Pay begin november al van start gaat. Het lijkt voor de zoveelste keer loos alarm te zijn voor België. Overigens: Duitsland werd in augustus al aangekondigd als nieuw Apple Pay-land, maar de inwoners wachten daar nog steeds op de officiële launch.
- Er zijn dit kwartaal meer dan 250.000 Today at Apple-sessies geweest in de Apple Stores.
- 100% van Apple’s wereldwijde activiteiten werkt nu op duurzame energie.
Wil je meer weten over de cijfers? Bekijk dan ons nieuwsartikel over de FQ8 2018 kwartaalcijfers.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Het grote Apple-jaaroverzicht 2024: deze gebeurtenissen domineerden het Apple-nieuws (24-12)
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 7 reacties