Apple-historie: zo is het Apple Command-teken ontstaan
Command-teken komt uit Zweden
Kare was een van de eerste pixel icon-ontwerpers. Ze maakte later ook nog icoontjes voor Facebook en Microsoft, maar werd vooral bekend als de ontwerpster van het oorspronkelijke Mac-team. Ze maakte icoontjes die je meteen aan Apple doen denken, zoals de lachende Mac en het prullenbakje. Ook ontwierp ze het floppy disk-icoon voor het opslaan van bestanden. Het Command-teken met vier rondjes rondom een blokje lag wat minder voor de hand.
Te veel Apple-logo’s
Andy Hertzfeld, die net als Kare in het oorspronkelijke Mac-team werkte, heeft wel eens uitgelegd waar het symbool vandaan komt. Het was aanvankelijk bedoeld om bezienswaardigheden op kampeerterreinen aan te duiden.
Apple had een symbool nodig om menucommando’s ook met het toetsenbord uit te voeren. Het idee was om een commandotoets in te drukken, in combinatie met een andere knop op het toetsenbord. Hieruit zijn de bekende Mac-sneltoetsen ontstaan. Apple noemde de knop aanvankelijk de ‘Apple-toets’ en het was voor zien van een pixel-variant van het Apple-logo. Maar dat beviel niet.
Steve Jobs was buiten zinnen: “Er zijn te veel Apples op het scherm. Dit is belachelijk! We gaan te ver met het Apple-logo, we moeten hiermee stoppen!”
Kare vond een ander symbool dat bruikbaar was en dat al in Zweden werd gebruikt. Eén theorie is dat het bloemachtige symbool een klavertje vier voorstelt, terwijl er ook een verhaal is dat het een een snelwegkruising (klaverblad) betekent. Maar de meest geloofwaardige theorie is dat het de ruïnes van een kasteel of fort voorstelt. Het wordt ook gebruikt voor kampeerterreinen.
Kasteel Borgholm
Het symbool zou zelfs afkomstig zijn van een specifiek kasteel in Zweden: kasteel Borgholm op het Zweedse eiland Öland. Altijd leuk om te weten hoe Apple’s vormgevers aan hun inspiratie komen. Kare heeft het teken overigens niet in Zweden gezien toen ze een keer op vakantie was, maar ze vond het in een naslagwerk met internationale symbolen.
Meer Apple-historie lezen? Kijk ook eens naar deze:
- Apple-historie: de Apple Watch uit 1995
- Apple-historie: de focus van Steve Jobs: ‘Je kunt maar drie dingen doen’
- Apple-historie: de iPhone Bluetooth Headset uit 2007
https://www.iculture.nl/tips/sneltoetsen-mac-gebruiken/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 5 reacties