Apple verwijdert online statustool voor activeringsslot

Apple heeft de statustool voor het activeringsslot op iPhones, iPads en andere producten offline gehaald. Het zou tot groei van diefstallen kunnen leiden, omdat je als koper niet meer vooraf kunt checken of een toestel gestolen is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple heeft om onbekenden redenen de iCloud-tool verwijderd waarmee je kon opvragen of er een activeringsslot op producten zit. Met de tool kon kon je een IMEI-nummer of serienummer invoeren om je kijken of een iPhone, iPad, iPod of Apple Watch was gestolen.


Activeringsslot op de iPhone.

Tool voor activeringsslot bewust offline gehaald

Het lijkt te gaan om een bewuste keuze aan de kant van Apple. Een supportdocument op de website dat verwijzingen naar de tool bevatte werd op 24 januari bijgewerkt (hier is een versie van 3 januari 2017, waarin nog wel naar icloud.com/activationlock werd verwezen). Dezelfde dag werd ook de tool zelf offline gehaald. In het bijgewerkte supportdocument staat dat mensen die een tweedehands toestel willen kopen zelf even testen of er een activeringsslot op zit. Ook geeft Apple aan dat je de verkoper moet vragen om mee te helpen als er nog een activeringsslot op zit. Bij online verhandelen kan dat lastig zijn.

Activeringsslot controleren.

Wat is het activeringsslot?
Het activeringsslot (ook wel eens abusievelijk activatieslot genoemd) zit sinds iOS 7 op Apple-producten. Het zorgt ervoor dat iemand een product niet kan activeren, zolang deze nog op het Apple ID van iemand anders staat geregistreerd. Onlangs werd het activeringsslot nog toegevoegd aan watchOS 2, zodat ook de Apple Watch beter is beschermd tegen diefstal. De online tool bood daarbij vooral praktisch gemak en meer zekerheid: je kon de verkoper vooraf vragen naar het IMEI- of serienummer, nog vóórdat je geld overmaakte. Nu zul je pas na ontvangst kunnen checken of een toestel wel is vrijgegeven door de vorige eigenaar.

Bekijk ook

Vrouw met iPhone

Activeringsslot op de iPhone, iPad en Apple Watch: activeren, uitschakelen en meer

Het Activeringsslot op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac beschermt je tegen onrechtmatig gebruik van een verloren toestel. Maar hoe schakel je Activeringsslot in en hoe haal je dit er weer af, bijvoorbeeld als je je toestel wil verkopen? In dit artikel lees je alles.

Meer diefstallen
Het verdwijnen van de tool kan daarom leiden tot meer diefstallen, aangezien louche verkopers nu makkelijker over de status van een product kunnen liegen. Juist door het activeringsslot nam de straatroof van iPhones sterk af. Apple is er zelf ook afhankelijk van, want bij ramkraken worden vaak meerdere toestellen meegenomen die niet zomaar door dieven opnieuw te activeren zijn.

Reacties: 11 reacties

  1. Wat een vreemde beslissing dit

  2. Steve zou zich omdraaien in zijn graf..

  3. @Sander: echt? Blijven we dit nog elke keer doen dit ?

  4. Een hele domme beslissing dit, dit gaat weer een hoop irritaties veroorzaken bij kopers op Marktplaats en eBay.
    Voor Apple is het financieel gezien wel beter, meer gestolen iPhones = meer omzet voor Apple, want de gejatte iPhone moet toch vervangen worden.

  5. Ik heb mijn iphone liever gewoon nieuw. Heb nog getwijfeld over een tweedehands SE, maar uiteindelijk een nieuwe gehaald.

  6. Maar zou dit in de praktijk veel uitmaken? Wat hield de scammers/fraudeurs tegen van een vals imei nr door te geven dat wel unlocked was? Ok dat is wel iets lastiger dan dat niet moeten doen, maar zo’n imei was waarschijnlijk toch ook te vinden op het net..

  7. Apple is de laatste tijd raar bezig, deze tool is onmisbaar stuk gereedschap voor als je één aankoop wilt doen m.b.t. een 2e hands iOS toestel. Nu moet je iemand op zijn/haar blauwe ogen vertrouwen dat het betrouwbaar is een aankoop te doen.

  8. Origineel geplaatst door Giel
    @Sander: echt? Blijven we dit nog elke keer doen dit ?

    Ook mijn gedachte

  9. @Michel: wat voor goeie woorden heb jij hierover dan.

  10. Origineel geplaatst door Sergio
    @Michel: wat voor goeie woorden heb jij hierover dan.

    Dat eeuwige Steve dit en Steve dat, de beste man is overleden en al jaren niet meer onder ons. Maar moeten we bij iedere beslissing van het huidige management weer lezen dat Steve zich zou omdraaien in zijn graf??

    Financieel staat Apple er beter voor dan ooit van te voren, en ja qua innovatie is het niet altijd hoogstaand of zichtbaar. Maar vergeet niet de floppen van Steve zoals de Cube, MobileMe enz.

  11. @Sander: Get a life man!
    Maar in mijn optiek koop je een Apple niet 2’e hands.. en al zeker niet via Marktplaats.
    Maar dat is mijn optiek.