Opinie: ‘Apple moet een desktopmodus voor de iPad maken’

Eindelijk kan de iPad je enige computer worden
Apple praat al jarenlang over de iPad als je belangrijkste computer. Maar nu de Mac op Apple Silicon overstapt kunnen macOS en iOS/iPadOS nog dichter naar elkaar toegroeien. Op mijn verlanglijstje staat daarom een desktopmodus voor de iPad.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

macOS op een iPad? Nee, bedankt

Binnenkort draaien Macs op Apple Silicon, dezelfde processors die je ook in de iPhones en iPads vindt. Dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Zo kun je straks iPhone-apps op de Mac installeren. Het heeft ook geleid tot nieuwe speculaties: Apple zou ook het omgekeerde van plan zijn: Mac-apps laten draaien op een iPhone. In een tweet meldt geruchtenlekker Mauri QHD dat Apple bezig is met een soort Linda/Dex-prototypes. “The software work on it is insane”, voegt hij eraan toe. Eerder meldde hij ook al dat Apple prototypes van de iPad heeft waarop zowel iPadOS als macOS draait.


Wat hiermee wordt bedoeld is Samsung DeX, waarbij je je Galaxy-smartphone op een extern scherm of een tv aansluit en dan een volledige desktopervaring krijgt. Android-apps worden daarbij aangepast voor het grotere scherm. Apple zou bezig zijn om een DeX-achtige oplossing voor de iPhone te maken. Je sluit dan een iPhone op een extern scherm aan en je hebt een volledige werkplek met muis, toetsenbord en beeldscherm.

Nu is dat nog niet mogelijk. Je kunt wel een iPhone of iPad met een kabel aansluiten op een extern scherm, maar het fungeert dan als het ware als tweede scherm zodat je anderen kunt laten meekijken.

Razer Project Linda

Linda verwijst naar een prototype laptop-huls van Razer, waar je de smartphone in legt. Dit is tot nu toe geen succes geweest, omdat maar weinig mensen bereid zijn om een lege laptop-huls te kopen.

Apple heeft overigens al een patent voor een dergelijk Linda-achtige oplossing. Daarbij kun je de iPad in de trackpad-behuizing van de MacBook steken.

Apple patent: iPhone in MacBook stoppen

Straks is alles ARM-gebaseerd
Voorheen was dit allemaal moeilijk te realiseren, omdat Macs voorzien waren van Intel-processoren. Maar als alles straks ARM-gebaseerd is, komt het wél binnen handbereik. Alleen zou ik het dan liever zien in combinatie met een iPad.

iPadOS 14 Bestanden met foto's

De iPad gaat in iPadOS meer op de Mac lijken. Er komen zijbalken, zoals je van Mac-apps gewend bent in bijna alle apps waarin je dingen moet organiseren. En er komen toolbars en drop down-menu’s, bijvoorbeeld in de Foto’s en Agenda-app.

Agenda iPadOS 14

Wat mij tegenhoudt om op de iPad als belangrijkste (of enige?) computer over te stappen, is dat er op de Mac nog net wat meer mogelijkheden zitten voor productiviteit. Maar nu er muis- en trackpad-ondersteuning is toegevoegd, zit ik er toch weer opnieuw naar te kijken. Nu loop ik elke dag met een MacBook heen en weer naar kantoor. Dat zou ook een iPad kunnen zijn. Ik sluit de iPad aan op het externe scherm, muis en toetsenbord liggen al voor me klaar en ik kan gaan werken alsof het een desktopcomputer is. De iPad Pro is daarvoor krachtig genoeg.

Eén apparaat biedt talloze voordelen. Het scheelt geld en je bestanden staan altijd op hetzelfde apparaat. Voorheen gebruikte ik een MacBook en een iMac naast elkaar en hoewel ik mijn 2TB iCloud-opslag (gezinsbundel) riant gebruik, is het toch lastig dat je alles op het ene apparaat op kantoor moet afsluiten om thuis op een ander apparaat verder te kunnen werken.

Foto's op iPadOS

Speciale desktopmodus of verbeteringen in iPadOS?

De vraag is alleen hoe Apple dat precies moet oplossen. Daarover zijn de meningen op de iCulture-redactie verdeeld. Ik zou graag een speciale desktopmodus voor de iPad willen zien, waarbij de interface van apps zich aanpast aan de bediening met muis in plaats van aanraking. iCulture-redacteur Benjamin ziet echter meer mogelijkheden in het verbeteren van iPadOS zelf en het uitbreiden van de functies om het meer desktop-geschikt te maken. Een aparte desktopmodus bij aansluiten op een extern scherm is wat hem betreft niet nodig. Als Apple iPadOS verder ontwikkelt tot een universeel bruikbare computer is het helemaal niet meer nodig om te switchen.

Ik wil helemaal geen macOS op een iPad, maar mocht Apple dit ooit toch van plan zijn, dan zou het er zo uit kunnen zien:

Door de muisondersteuning in iPadOS is in ieder geval één obstakel genomen. macOS-software is ontworpen voor gebruik met een cursor, waardoor knoppen en bedieningselementen vaak heel klein zijn. Maar dat is in iPadOS 13.4 opgelost, door te zorgen dat je ook op de iPad een cursor kunt aansturen.

Apple verkoopt liever meerdere apparaten
Verder speelt er nog een ander praktisch punt. Voor mij als consument zou het wel handig zijn als ik voortaan aan een iPad Pro genoeg heb. Dat scheelt me weer de aanschaf van een aparte MacBook. Maar de aandeelhouders van Apple hebben natuurlijk liever dat ik zoveel mogelijk losse apparaten koop: een iPhone, iPad, MacBook en dan ook nog een hele reeks accessoires zoals AirPods en een Apple Watch.

En dan speelt er nog iets anders. Niet alleen Samsung DeX is op dit punt een voorloper geweest, eigenlijk heeft Microsoft iets soortgelijks ook al gedaan met de Surface: een hybride van tablet en laptop. Microsoft’s aanpak is wel iets anders. Het is niet direct bedoeld om er een extern scherm op aan te sluiten, al kan het wél. Maar dat geldt ook voor een MacBook.

Zie jij het zitten om de iPad als enige computer te gebruiken, als het apparaat zich wat meer als een desktop gaat gedragen?

De featured afbeelding in dit artikel is gemaakt door designer Jordan Singer (@jsngr).

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS Sonoma op MacBooks en iMac

Reacties: 12 reacties

  1. Het is mij wel duidelijk waar het heen gaat.😏 Over een aantal jaar heb je alleen een beeldscherm en een iPhone nodig om macOS te kunnen draaien. iPad en iPhone zijn min of meer hetzelfde.

  2. Ik gebruik mijn IPad (maart 2020) eigenlijk steeds als desktop, zeker nu in coronatijd echt ideaal. Ik sluit een toetsenbord en muis aan en als ik het nodig heb de externe schijf. Het scherm (de IPad) staat in een houdertje. Het enige wat íets omslachtiger is, is het ‘typen’ van emoticons (dat moet je even via je scherm doen) Maar als ik hem voor social media gebruik, zit ik niet in de ‘desk-top’ stand, dus dat deert niet echt.

    Ik denk dan ook zeker dat Apple wel degelijk in deze richting gaat.

  3. Origineel geplaatst door Marc
    Het is mij wel duidelijk waar het heen gaat.😏 Over een aantal jaar heb je alleen een beeldscherm en een iPhone nodig om macOS te kunnen draaien. iPad en iPhone zijn min of meer hetzelfde.

    Dat is ook niet echt een verrassing. De macs en macOS worden al jaren alleen gefacelift. Deze nieuwe koers betekent uiteindelijk 1 schaalbaar os voor alle Apple devices. iPad Pro is net zo krachtig als de nieuwe macs, iPhone Pro in principe ook. Toetsenbord eraan, het nieuwe “SilliconOS” iets aanpassen zodat de doorsnee gebruiker alles kan en alles draait overal. De groep echte mac pro’s die een shell willen, x86 virtualisatie en nog wat specials is klein. Geef Apple ongelijk.

  4. @Marc: kán, maar gezien de verdienmodellen denk ik van niet.

  5. Ff een website bouwen met programma’s als Photoshop en illustrator om vervolgens in WordPress door te gaan. Dat kan de ipad toch niet net zo lekker als een Mac. Wanneer dat net zo vlot kan wil ik het overwegen.

  6. Alleen met een Mac doe je + – 10 jaar met een beetje mazzel. Dat ga je met een iPad niet redden. En elke 5 jaar een nieuwe a €1200 zie ik niet zitten.

  7. @Kbm: de aandeelhouders van Apple wel denk ik :). Zoals ook al in het artikel terecht werd opgemerkt. Ook MS heeft met de laatste incarnatie van Windows Mobile met zoiets gespeeld… er waren HP telefoons die je aan een monitor kon koppelen om vervolgens in een desktop modus verder te gaan.

    Ik denk dat het wel meevalt, ik zie dat ik nog steeds meerdere apparaten gebruik voor specifieke doeleinden, een Windows laptop naast mijn iPad en iPhone… ik ervaar juist veel voordeel van Office 365 waarbij het niet uitmaakt welk apparaat ik gebruik voor wat… alleen de gewenste activiteit en de locatie bepaalt wat ik ga gebruiken.

  8. Een iPad is een scherm, een scherm meesleepen om op een extern scherm aan te sluiten is in feite dom en inefficiënt gebruik.
    De desktop/laptop is nog lang niet uit de wereld.

  9. Mijn MBP uit 2010 heeft het begeven, batterij staat bol. Ik wacht op de nieuwe iPad Pro evt met een toetsenbord hoes. Ga mijn MBP niet meer vervangen. Als die IPad Pro dan nog makkelijker kan samenwerken met mijn iMac zou dat geweldig zijn. Nu werkt dat niet fijn met mijn iPad 2018. Dus nog even geduld hebben…

  10. Ik werk al met een PC sinds 1983 en probeerde de Apple Lisa (wow!) tot onze IT vanwege het netwerk voor IBM = MS koos. Ik had al vroeg een mobiele PC, een laptop en een Toshiba Libretto voor in het vliegtuig. Vroeg mobiel en Internet. Ik heb alle varianten van docking stations gebruikt, maar die verlaten nu draadloze verbindingen goed werken voor toepassingen met een 2e scherm of projector. Ik heb in mijn vrije tijd jaren les gegeven aan ouderen voor laptop onder Windows en de iPad. Pas na mijn pensionering ben ik stapsgewijs overgegaan naar Apple vanwege de perfecte samenwerking van veel gebruikte apps tussen IPhone, iPad en Mac. Dat was onder MS nooit betrouwbaar. De iMac heeft het grote voordeel van een groot scherm en 5K. Fantastisch bij foto- en video bewerking, beeld bellen met groepen of een film kijken met Apple TV. Die blijft. De MacBook Pro neem ik mee op reis, want daar kan je nog goed foto’s mee bewerken en ‘kantoor taken’ in bestuurlijke functies mee verrichten. Maar het meest intensief gebruik ik toch de iPad Pro 12,9” en de iPhone. De iPhone is klein genoeg om in ieder soort kleding mee te nemen, maar te klein voor lange teksten lezen of schrijven. De iPad Pro 12,9” – sinds kort 4e gen. – is met het dure maar kwalitatief fantastische magic keyboard de laptop waarvan ik vroeger droomde. Daar kan je uren mee letterlijk op schoot zitten en ik kijk er even graag TV / film op als op de TV. Als er nog wat meer zakelijke toepassingen goed op werken dan is de MacBook Pro niet meer nodig. Overigens: Internet is niet overal op de wereld goed beschikbaar, dus je Cloudopslagdienst ook niet. Opslag geheugen van Apple is nog altijd peperduur, maar de USB-C poort van de iPad Pro biedt mogelijkheden voor betaalbare opslag. De iPad Pro is bij mij dus ook een blijver, maar kan voor zakelijke toepassingen nog beter.

  11. Een soort van Samsung Dex dus?
    Zou wel tof zijn!

  12. @Angelus230: het zou nog mooier zijn als je bijv echt macos kan draaien. Misschien met dubbele user. Dan worden processen gescheiden van het gebruik op de iPhone. Dan zou je servers en processen op de desktop omgeving kunnen starten. Die hij als een soort virtual box kan bevriezen als je het scherm weer loskoppelt.