Apple en Google doen niet mee aan een ratingsysteem voor apps. De Amerikaanse CTIA was van plan zo’n ratingsysteem in te voeren, waarmee je kunt zien of een app geschikt is voor kinderen. Het systeem is vergelijkbaar met het kijkwijzer-systeem voor televisieprogramma’s in Nederland. Aan de hand van icoontjes zie je of een app geschikt is voor jonge kinderen en of er geweld, drugs of ruw taalgebruik in voorkomen. In een persbericht kondigden CTIA-The Wireless Association en de Entertainment Software Rating Board (ESRB) vannacht aan dat ze toch een nieuw systeem gaan invoeren voor mobiele apps. Zes app stores zullen daaraan meedoen, maar die van Google en Apple staan niet in de lijst.
Daarmee missen de organisaties de twee grootste aanbieders: in de App Store zijn 500.000 apps beschikbaar en in de Android Market 300.000 stuks. Beide softwarewinkels hebben al een eigen waarderingsysteem: in de App Store geldt bijvoorbeeld een 17+ rating bij apps die geweld, dubbelzinnige humor of andere kindonvriendelijke humor bevatten. Het systeem van de CTIA gaat de apps op een schaal van 5 punten beoordelen, van ‘Alle leeftijden’ tot ‘Volwassenen’. Ook daarbij wordt gekeken naar taalgebruik, seks en geweld. Omdat mobiele apps een steeds grotere bron van vermaak worden, vindt de CTIA het nodig om een ratingsysteem in te voeren. Ouders kunnen dan beter in de gaten houden wat hun kinderen aan het doen zijn op iPhones en iPads.
Apple wilde geen reactie geven, maar bij Google was wel iemand bereid om te praten. Google-woordvoerder Christopher Katsaros gaf als reactie, dat zijn bedrijf andere systemen steunt, maar dat ze een hoop moeite hebben gestoken in het ratingsysteem van de Android Market. En dat werkt goed. Volgens Google is het beter voor de gebruikers en de ontwikkelaars om gewoon vast te houden aan het huidige systeem. De partijen die wel meedoen zijn bijna allemaal operators: AT&T, Microsoft, Sprint, T-Mobile USA, U.S. Cellular en Verizon Wireless. Ook Blackberry ontbreekt dus, al geeft de CTIA aan dat er nog een paar partijen zijn die wel interesse hebben getoond, maar zich nog niet hebben aangesloten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Sowieso is een puur Amerikaans systeem ook niet geschikt om wereldwijd te gebruiken (wat voor apps natuurlijk noodzakelijk is). Machinegeweren mogen in Amerika tenslotten door iedereen gekocht worden en blote borsten zijn verboden. Dat is hier min of meer andersom 😉
Laat Youtube dit eindelijk eens ondersteunen. Dat is veel belangrijker!
Het is tegenwoordig onverantwoord om kinderen alleen achter youtube te laten zitten. Zo zitten ze filmpjes van modeltreinen te kijken en in no-time zitten er al filmpjes tussen van ongelukken. Onvoorstelbaar dat dit (juist voor een bedrijf gevestigd in de VS) nog mogelijk is.
Albert dat betekent dat je je kinderen beter in de gaten moet houden en dit niet van een kijkwijzer af te laten hangen. Je kan toch zelf wel inschatten wat ok is ? En iedereen keek toen ie klein was wel een keer iets wat niet mocht… (of speelde). Ik ben blij dat Apple en Google hier niet mee in zee gaan.
en terecht dat het hier andersom is. moord en doodslag zijn geen dingen die je aan een kind kan laten zien. welk kind heeft er nooit een blote borst gezien?
ik ben het enigszins wel met Albert eens, je moet een kind toch ook achter een computer kunnen laten zitten zonder je continu er bij te betrekken. Een klein beetje onafhankelijkheid in het gebruik van het internet kan wat mij betreft goed gepaard met een klein beetje beveiliging van een externe partij. YouTube zou dit goed doen, Apps daarentegen niet, aangezien je als ouder zelf invloed hebt op de aankopen, want alles is passcode beveiligd, althans op iOS.
Volgens mij laat Youtube geen sex en (extreem) geweld toe. Het probleem is alleen is dat het een tijd duurt voordat dergelijke content wordt gesignaleerd en verwijderd. Je zal dus zelf in de gaten moeten houden wat je kinderen op tv en internet kunnen zien. Maar dat geldt voor zoveel. Je kunt die verantwoordelijkheid niet afschuiven op anderen, denk ik.
Met zo’n ‘kijkwijzer’ op YouTube kun je wel aangeven dat het betreffende ingelogde account geen geweld/sex/etc mag zien. Natuurlijk is dat niet waterdicht, maar je hebt wel iets. Nu ontbreekt het geheel.
Ontopic: mij maakt het niet uit welk ratingsysteem wordt gebruikt, als er maar iets is dat onderscheid maakt tussen kindvriendelijk en duidelijk volwassen content.
Leeftijdsbeperkingen ontbreken noch op Youtube, noch in de App Store, noch in de Android Market. Dus waar doel je precies op?