Dit kan Apple doen om draadloos opladen makkelijker te maken

Nieuwe technieken voor draadloos opladen maken het mogelijk om op afstand apparaten op te laden. Wat kan Apple daarvan opsteken voor de toekomstige iPhones?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn heel wat geruchten over draadloos opladen in de iPhone 8 (en misschien zelfs in de iPhone 7s). Veel weten we er nog niet over en er zijn ook nog geen onderdelen gelekt. Maar als Apple zich wil onderscheiden, zullen ze iets bijzonders moeten doen. Deze twee voorbeelden laten zien hoe de toekomst van draadloos opladen eruit ziet.


Update september 2017: Inmiddels kun je de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus kopen, waarmee draadloos opladen mogelijk is. Het opladen op afstand is echter niet mogelijk. Ook gaat Apple een eigen draadloze oplader uitbrengen met de naam AirPower.

Powercast draadloos opladen

Draadloos opladen is nu nog vrij simpel

Bij Android-toestellen is het al langer mogelijk om ‘draadloos’ op te laden, maar het is wel vrij beperkt. Je moet het fysieke toestel op een speciale oplaadmat leggen (die overigens ook gewoon met een stroomkabel verbonden is met het stopcontact). Het is net ietsje makkelijker dan het aansluiten van een kabel, maar revolutionair anders is het niet. Als Apple iets bijzonders wil, moeten ze eens naar de oplossing van Powercast kijken. Zij hebben een draadloos oplaadsysteem aangekondigd voor kleine apparaten, zoals wearables en smart home-accessoires. Die worden opgeladen als ze binnen een straal van 24 meter van het oplaadstation komen.

Opladen tot 24 meter afstand
Je zou dan bijvoorbeeld lampjes of sensoren in een veiligheidsvest automatisch kunnen opladen als je het kledingstuk aan een kapstok hangt. In de kapstok is het oplaadstation verstopt:

Powercast draadloos opladen: veiligheidsvestjes

Ook zou je een Powercast-oplader in je kledingkast kunnen leggen. Telkens wanneer je je spullen opbergt in de kast worden je fitnesstracker, sporthorloge en allerlei andere sensoren en accessoires automatisch opgeladen. Je hoeft ze zelfs niet af te doen: als de kledingkast vlakbij je bed staat werkt het ook als je je sportarmband ’s nachts om houdt, of als je bezig bent om de was op te vouwen.

Powercast kledingkast

De oplossing van Powercast is echt draadloos: je installeert een aantal basisstations in je huis en je koptelefoon, smartwatch en allerlei andere spullen zijn altijd opgeladen. Het vergt wel wat aanpassingen in de apparaten: een speciale chip in het toestel zet de RF-energie om naar DC-energie met een efficiëntie van 75%. Het grootste nadeel voor Apple-fans is dat het niet zo heel snel gaat, zeker als je hele huis vol ligt met iPads, iPhones en Apple Watches. Het slimst zou zijn als het systeem onderscheid kan maken tussen apparaten die snel leeg gaan en die je vaak nodig hebt (iPhone, Apple Watch) en het opladen van andere apparaten die vaak thuis blijven (iPads) uitstelt tot je de deur uit bent.

Apple zou een soortgelijk systeem kunnen introduceren, maar dan met een korter bereik van bijvoorbeeld 1 meter. Misschien hebben we dat systeem al met eigen ogen gezien: Apple zou een speciale chip voor draadloos opladen in de HomePod kunnen inbouwen. Die is immers altijd op het stopcontact aangesloten. Leg je spullen rondom de HomePod en ze worden automatisch geladen.

HomePod speaker

Toekomst: opladen met quantummechanica

Voor echt revolutionaire oplossingen moeten we nog een stap verder kijken, namelijk bij de quantummechanica. Momenteel gebruiken draadloze opladers (draadloos of inductie) een elektromagnetisch veld om energie op een korte afstand over te dragen. Daarom moeten ze op een vaste plek liggen, het liefst op een inductieplaatje. Maar bij de universiteit van Stanford hebben ze een oplossing gevonden die ook werkt op een meter afstand. Je kunt rondlopen terwijl het toestel wordt opgeladen, als je maar in de buurt blijft.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van een principe uit de quantummechanica dat parity-time symmetry heet. Het afgegeven vermogen varieert naarmate je meer beweegt. Op zich lijkt het wel op de oplossing van Powercast, waarbij je zelfs op 24 meter afstand nog kunt opladen. Toch zeggen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat de technologie haalbaar is voor consumenten. Het onderzoeksteam werkt nu nog met een simpel lampje; in de toekomst moeten ook complexere apparaten zoals een smartphone op te laden zijn, ook op grotere afstanden. Hoe groot? Het onderzoeksteam heeft behoorlijke ambities: ze hopen dat het uiteindelijk te gebruiken is in zonnepanelen die rondom de aarde cirkelen.

Reacties: 16 reacties

  1. Ik zie niet een bijster groot verschil tussen het op een plaatje moeten leggen of hem maximaal een meter naast een speaker moeten leggen.

    Een meter heb je echt niks aan. Ik denk dat je minimaal 5 meter nodig hebt voor het

    handig word.

  2. De laatste zinnen van dit artikel laten mij dromen over de toekomst…🤔

  3. Ik snap die hype van het tegenwoordige “draadloos” opladen niet. Laatst zei een Samsung gebruiker tegen me: “iPhone loopt zoveel achter, ik kan tenminste draadloos opladen”. Dus ik vroeg hem hoe hij dan zn telefoon gebruikte tijdens het opladen naast zn bed, dat kon niet want de telefoon moest op de oplader liggen was t antwoord. Tot zover “draadloos” opladen. Deze functie mag Apple op deze manier echt achterwege laten. Zie hier serieus geen enkel voordeel in. Ik heb een 2 meter laadsnoer, dat is 100 x makkelijker wat mij betreft!

  4. @Appiehappie: Dat is het verschil tussen niet kunnen bellen en wel kunnen bellen (hand)

  5. Wat mij betreft meer energie steken 😉 in ontwikkelen van snelladen (bij wijze van spreken in 15 minuten geladen) dan langere tijd draadloos……

  6. Origineel geplaatst door Kees
    Ik snap die hype van het tegenwoordige “draadloos” opladen niet. Laatst zei een Samsung gebruiker tegen me: “iPhone loopt zoveel achter, ik kan tenminste draadloos opladen”. Dus ik vroeg hem hoe hij dan zn telefoon gebruikte tijdens het opladen naast zn bed, dat kon niet want de telefoon moest op de oplader liggen was t antwoord. Tot zover “draadloos” opladen. Deze functie mag Apple op deze manier echt achterwege laten. Zie hier serieus geen enkel voordeel in. Ik heb een 2 meter laadsnoer, dat is 100 x makkelijker wat mij betreft!

    Mee eens

  7. Wat de oplossing ook wordt: het zou wel handig zijn als je in elk geval ook nog kunt blijven opladen via de lightning connector. Soms heb je gewoon geen draadloze lader in de buurt maar moet je het doen met een stopcontact of powerbank.

  8. @Tim: Ze zullen vast bij Apple niet in 1 keer overstappen zonder stekker laden, anders kunnen mensen nergens hun Iphone opladen behalve thuis die met de nieuwste iphone lopen.

  9. @Dennis: Nou…. Apple is anders erg happig op het weglaten van aansluitingen 😉

  10. Ben erg benieuwd wat het draadloos op afstand laden qua gezondheid tot gevolgen kan hebben. We hebben al behoorlijk wat apparaten op stralingsgebied in huis staan maar dit zal van een andere orde zijn lijkt mij. Zullen we vrees ik pas een paar jaar later duidelijkheid over krijgen.

  11. Origineel geplaatst door Kees
    Ik snap die hype van het tegenwoordige “draadloos” opladen niet. Laatst zei een Samsung gebruiker tegen me: “iPhone loopt zoveel achter, ik kan tenminste draadloos opladen”. Dus ik vroeg hem hoe hij dan zn telefoon gebruikte tijdens het opladen naast zn bed, dat kon niet want de telefoon moest op de oplader liggen was t antwoord. Tot zover “draadloos” opladen. Deze functie mag Apple op deze manier echt achterwege laten. Zie hier serieus geen enkel voordeel in. Ik heb een 2 meter laadsnoer, dat is 100 x makkelijker wat mij betreft!

    Mee eens. Als inmiddels fervent Android gebruiker heb ik diverse telefoons met draadloos opladen uitgeprobeerd, maar het kunnen gebruiken tijdens opladen is voor mij veel belangrijker. Mijn huidige foon heeft het dus ook niet meer.

  12. @Roy: Hetzelfde ging ook door mijn hoofd… No pun intended.

  13. @Kees: Dát probleem zou opgelost worden als draadloos laden over grotere afstand mogelijk wordt. Maar de belangrijkste vraag mis ik, in artikel en reacties: tot welke prijs. [edit: in alle reacties muv die van @Roy en @Mike 👍]

    En dan bedoel ik niet het prijskaartje bij aanschaf.
    Maar nog meer electromagnetische straling in huis, terwijl nu al de gezondheidseffecten op langere termijn nog altijd niet duidelijk zijn. En er is één cruciaal verschil met draadloze datatransmissie dat het risico hiervan fundamenteel groter maakt. Bij dataoverdracht was het vermogen van zender (en dus straling) bijzaak, een noodzakelijk kwaad om voldoende reikwijdte mogelijk te maken. Bij draadloos opladen over afstand is vermogensoverdracht het doel 🤔

    Reden te meer om nu wel éérst het effect op andere dan de beoogde ontvangers van de straling goed te onderzoeken voor er weer een ‘oplossing’ voor een niet-bestaand probleem komt. Want dat het om een volkomen misbare ‘luxe’ gaat bewijzen wij met zijn allen elke dag weer, 24/7…

    PS als iemand van plan is te reageren met een ‘alu hoedje’ platitude, laat die zich dan eerst ’s verdiepen in een andere vorm van energietransport die we decennialang kritiekloos overal hebben toegepast: bovengrondse hoogspanningsleidingen.

    PPS @Mike: maar unintended puns zijn vaak wel de leukste 😂

  14. Nieuwe iPhone : glazen achterkant. Hier “zonnecellen” of i.d. in verwerken voor opladen. Dan heb je pas draadloos opladen. iPhone (en later ook iPad etc) welke permanent beschikken over volle accu !

  15. @Kees: helemaal akkoord. Draadloos opladen tot op 24 meter met magnetisch veld, wat met onze gezondheid?

  16. Ook energous heeft een goed werkende technologie voor draadloos opladen