Boete voor niet meeleveren van oplader
De Braziliaanse toezichthouder voor consumentenzaken Procon-SP heeft Apple een boete van $1,9 miljoen opgelegd omdat er geen oplader meer in de doos zit. Een paar maanden geleden wilde de organisatie Apple al dwingen om een oplader te verstrekken aan iedereen die erom vroeg. Apple weigerde en nu hebben ze een boete aan hun broek gekregen. Volgens Procon-SP heeft Apple misleidende advertenties geplaatst en apparaten verkocht met fabrieksfouten. Ook zou Apple geen eerlijke voorwaarden voor consumenten hanteren en zou toestellen niet onder garantie repareren.
“Apple moet begrijpen dat er in Brazilië stevige wetten en instituten zijn voor consumentenbescherming”, aldus een strijdvaardige directeur van Procon-SP. “Ze moeten deze wetten en instituten respecteren.” Apple had de organisatie al uitgelegd dat het achterwege laten van de oplader te maken had met milieu-overwegingen en dat er al te veel opladers in omloop zijn, wereldwijd. Het zou ook de uitstoot van koolstof verminderen. Maar de Braziliaanse toezichthouder vond die uitleg niet overtuigend en geeft nu een boete.
Daarmee is de zaak nog niet af, want de Brazilianen hebben nog meer klachten. Apple zou de iPhone niet waterdicht genoeg maken, problemen met software-updates niet oplossen en reparatie weigeren als producten in het buitenland zijn gekocht.
Apple heeft nog wel de mogelijkheid om te vragen of de beslissing kan worden herzien. Daarnaast is er de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Apple kan natuurlijk ook gewoon de boete betalen, of besluiten om alsnog opladers beschikbaar te stellen.
300 miljoen dollar boete in DRM-zaak
Een nog veel hogere boete is geëist in een heel andere zaak, waarin het gaat om DRM. Apple moet 308,5 miljoen dollar betalen aan Personalized Media Communications omdat een patent omtrent digital rights management (DRM) zou zijn overtreden. Dat heeft een federale rechter in Marshall (Texas) bepaald in een rechtszitting die vijf dagen duurde.
Personalized Media had Apple aangeklaagd over een patent rondom FairPlay, dat wordt gebruikt om content van iTunes, Apple Music en App Store te beveiligen tegen kopiëren. PMC klaagde Apple al in 2015 aan op basis van zeven patenten. Aanvankelijk leek Apple succes te hebben bij het Amerikaanse patentbureau, maar PMC besloot uiteindelijk toch nog een keer verhaal te halen. Eerder verloor PMC in een soortgelijke rechtszaak tegen YouTube en moederbedrijf Google, maar in de zaak tegen Apple hadden ze wel succes. Er loopt nog een rechtszaak tegen Netflix.
PMC doet of maakt zelf verder niets: het bezit een groot aantal patenten en gebruikt deze in rechtszaken om inkomsten te genereren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Tweede beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars verschenen (14-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
- Gerucht: 'Apple Watch krijgt ondersteuning voor Apple Intelligence (maar eerst alleen op de Ultra)' (10-04)
- Gerucht: 'Ook watchOS krijgt een nieuw ontwerp geïnspireerd op visionOS' (10-04)
Slechts een fooitje voor Apple en de advocaten moeten toch aan het werk blijven.
Tja, de pure winst de afgelopen 3 maanden was 44 miljard, ofwel 44000 miljoen. Dan is een miljoentje meer of minder inderdaad een fooitje.
Heerlijk die patenttrollen #not
Wat maakt ‘t uit of de oorspronkelijke ontwerper of ontwikkelaar van het patent of de huidige eigenaar de claim neerlegt? Een patent is er om beschermd te worden tegen oneigenlijk gebruik.
Net als iedereen doet Apple natuurlijk ook wel eens iets fout, maar aan de andere kant is Apple altijd een gewillig slachtoffer als het om aanklachten gaat. Om de meest bizarre zaken worden ze aangeklaagd als mensen denken dat er wat te halen valt.
Als een oplader 10,- euro productiekosten is kunnen ze voor 109 miljoen euro bijna 11 miljoen opladers maken. Ben benieuwd hoeveel iPhones er zijn verkocht in Brazilië zonder oplader…
“dat er al te veel opladers in omloop zijn, wereldwijd.”
Ja, leuk. Maar bij de SE2020 van een collega zat een kabeltje met USB-C ipv USB-A, dus onze bestaande laders waren onbruikbaar…
Gelukkig hadden we nog meerdere kabels met USB-A op voorraad, want die slijten als een gek bij sommige mensen…
Stom genoeg gebruik ik de kabels van mijn iPhone 6 Plus nog steeds met mijn iPhone 11, dus het is wel persoons-afhankelijk…
Apple’s keuze moeten ze zelf maken , alleen ze moeten niet met milieu onzin komen maar gewoon het eerlijke verhaal vertellen.
Hier hetzelfde. Ik keek glazig naar het kabeltje en dacht ‘Wat moet ik hier mee? 🤷🏻♂️’. Ik vond het een tegenvaller dat er geen oplaadkabel bijzat, vind dat principieel ook niet kunnen. Je verwacht een werkend systeem binnen te krijgen, niet dat je meteen de kast in moet duiken of je nog een oude oplader hebt.
Laat dit nu precies ook bij mij gaande zijn. Ik ben extradition oh met mijn telefoons. Kocht een 6s plus toen die uitkwam en mocht dit jaar van mezelf upgraden naar de 12. Lang verhaal kort, die nieuwe kabel ligt nog in de doos. De oude kabels zijn gewoon nog volop in gebruik. Misschien is dat wel de bedoeling van Apple. Eerst je oude zooi opmaken en daarna overstappen op je nieuwe kabel.
Ben wel benieuwd hoeveel 12 owners de kabel daadwerkelijk in gebruik hebben kunnen nemen zonder er eerst een aparte usb-c lader voor te moeten kopen.
Oneigenlijk gebruik? Sommige patenten zijn zoveel als ‘patent op draadloos communicerende computers’. Kan ik even vangen? Natuurlijk heel simplistisch zo, maar het is niet altijd een of ander complex uitgedokert techniekje. Denk bv aan ‘gsm met afgeronde hoeken’, van apple zelf. Ik vind het allemaal een behoorlijk grijs gebied.
Apple moet zich gewoon aan de wettelijke regel houden. Dat doen ze in veel gevallen niet. Kijk nou naar je Apple Watch bijvoorbeeld je krijgt maar een jaar.Als je problemen hebt doen ze moeilijk.
Ach Apple en het milieu. Laat staan reparatie/garantie. Ze zijn niet voor niks zo groot geworden. Gaat net zoals met alle bedrijven gewoon om keiharde dollars.
@IT: Zit nog in de doos alhoewel ik een paar usb-C laders heb( één voor onderweg en één thuis) gebruik ik ze weinig tot niet. Heb een heleboel magnetische kabels met alle mogelijke connector plugs van lightning tot micro en usb-C. Alle toestellen in huis hebben zo een een plugje en alle kabels passen dus op alle toestellen ( zelfs in de wagen waar ik hele korte magnetiche kabel gebruik).
Een patent hoeft ook niet over iets ingewikkelds te gaan. Maar een patent blijft een patent. Zullen we ‘t daarom dan maar gewoon aan de rechterlijke macht overlaten om over dat (volgens u) grijze gebied te oordelen?
Apple kan gewoon in Brazilië de telefoon gewoon 20 euro duurder maken en de oplader er bij doen. U wilde toch een oplader? Betaalt u die dan direct maar.
Ik vind het echt een goede zet van Apple op die oplader weg te laten. Het beperkt de e-waste, want iedereen heeft wel een lightning kabel en oplader thuis. En zo niet? Dan koop je die direct in de winkel waar je ook je telefoon koopt. Ik kocht mijn iPhone 12 in de Apple Store en kreeg direct de vraag of ik er ook een oplader bij wilde. Die kostte 20 euro.
Betreffende de patentzaak, softwarepatenten zijn een gewoon heel slecht. 1000 mensen kunnen op exact hetzelfde moment hetzelfde stukje software bedenken. Dat één persoon er dan exclusiviteit op kan eisen is gewoon slecht voor de ontwikkeling.