Met twee personen een setje EarPods delen is een romantisch gebaar, maar met maar één oortje in komt stereomuziek bepaald niet tot zijn recht. Met een nieuw verschenen Apple-patent wordt er automatisch naar monogeluid geschakeld. Je kunt zelfs allebei naar een totaal ander nummer schakelen, terwijl de oortjes toch in één iPhone of iPod zitten.
Hoewel patenten van Apple vaak niet meteen betekenen dat er daadwerkelijk een dergelijk product aan zit te komen, geeft het ons wel een interessant kijkje in de keuken van het bedrijf. Dat is ook het geval bij patentnummer 9.049.508 voor ‘Earphones with cable orientation sensors’. Deze kabels kunnen zich met ingebouwde sensoren oriënteren, wat goed van pas komt als je met twee personen een setje EarPods gebruikt.
Y-splitsing
De vernuftige techniek moet verwerkt worden in de Y-splitsing van de oortjes. Dat is het dikkere witte driehoekje waar de linker en rechter kabel samenkomen en verdergaan als een enkele snoer die in je iDevice zit. In deze splitsing kan een sensor gezet worden, die meet hoe groot de afstand tussen de rechter- en linker-snoer is.
Als je met iemand anders je oortjes deelt, is deze afstand immers een stuk groter dan dat ze allebei in jouw oren zitten. Hierdoor weten de EarPods dat er een extra luisteraar aanwezig is, en kan het audioprofiel automatisch van stereo naar mono geswitcht worden. Op diezelfde manier kan je ook kiezen om een heel ander nummer af te spelen.
Meerdere mogelijkheden voor EarPods
Het patent legt verschillende manieren uit die dit doel bereiken. Zo wordt er naast de sensor in de Y-splitsing nagedacht over licht in de kabel, waarvan de intensiteit wisselt als je de oortjes op een andere manier draagt of deelt. Door dit te meten kun verschillende functies toegekend worden aan een bepaalde intensiteit.
Ook toont het patent een setje van drie sensoren in de Y-splitsing die normaal gesproken elkaar overlappen. Zodra de rechter- en linker earbud verder uit elkaar liggen neemt deze overlap af, wat continu gemonitord kan worden.
Het patent voor de slimme oortjes werd in 2012 ingediend en kreeg vandaag goedkeuring van het U.S. Patent and Trademark Office. Paul G. Puskarich wordt erin genoemd als de bedenker. Die naam zagen we eerder terug bij de uitvinding om het iPhone-scherm aan te laten voelen als een ander materiaal.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties