Apple CEO Tim Cook en Google CEO Larry Page zijn in gesprek over patenten. Beide topmannen zouden vorige week een uitgebreid telefoongesprek hebben gevoerd om hun ruzie bij te leggen. Deze week zou er opnieuw een gesprek plaatsvinden. Lagere regionen binnen het bedrijf zijn bezig om de gesprekken voor te bereiden, zo schrijft Reuters.
De patentenruzie zou al vóór de kerst opgelost kunnen zijn. Inzet is de huidige patentenstrijd rondom Android, die Tim Cook geërft heeft van zijn voorganger Steve Jobs. Die beloofde een ’thermonucleaire oorlog’ om Android uit de weg te ruimen, omdat hij vond dat de gebruikersinterface van iOS was gestolen. Tegelijk heeft Larry Page ook te maken met een erfenis: door de overname van Motorola Mobility is zijn bedrijf betrokken bij patentzaken met Apple rondom fundamentele mobiele technologieën.
Het is nog onduidelijk of de gesprekken alleen gaan over de overeenkomsten tussen Android en iOS, of dat er gewerkt wordt aan een algemene vredesregeling. Ooit stonden beide bedrijven op vriendelijke voet: de voormalige Google CEO Eric Schmidt zat zelfs in de raad van bestuur van Apple. Toen Android op de markt verscheen en de eerste toestellen verkrijgbaar waren stapte Schmidt (in 2009) uit het bestuur. Bovendien droeg hij zijn rol als Google CEO vorig jaar over aan Larry Page.
Jobs voelde zich vooral bedrogen door Schmidt, die eerder had beloofd dat Google geen telefoons zou maken. In 2010 werden beide topmannen nog wel samen op een terras van een koffietentje gesignaleerd. Van schreeuwen of boosaardige blikken was toen geen sprake.
Nu Apple een rechtszaak van Samsung gewonnen heeft, kan het zijn dat andere Android-fabrikanten zenuwachtig worden. Tim Cook waarschuwde na de overwinning dat de rest van de industrie moet oppassen voor juridische actie. Wellicht wil Page dat voorkomen. Beide bedrijven hebben veel geld en kunnen een juridische strijd lang volhouden. Dat de gesprekken telefonisch worden gevoerd, heeft er misschien mee te maken dat persoonlijk met elkaar afspreken teveel zou opvallen.
Een patentexpert zei vorig jaar dat Apple 7 miljoen dollar per dag kan verdienen, door licentiegeld te heffen op Android-toestellen. Cook kan geneigd zijn om dat geld te laten schieten. Hij zei eerder dit jaar dat hij de huidige patentenstrijd als een ‘pain in the ass‘ ziet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Hoe heet Eric Schmidt nu dan? 😉
(Red.)Aangepast.
Het gaat niet om zijn naam maar voormalige functie Sjaak.
Toch wel netjes dat dit soort dingen onder de tafel worden besproken, wat eigelijk ook normaal moet zijn in deze sector.
Zelfde richting Samsung zou wenselijk zijn, Apple moet zijn teugels wat vieren en Samsung moet zelf eens wat gaan verzinnen.
Op samsung gaan nu een andere merk na-apen.
Samsung gaat nu Braun na-apen 😉
@thomaz: Dat doen ze al hoor.. alhoewel. Niet helemaal een merk 🙂
HTC heeft al aangegeven er vol in te willen gaan. Die ziet een rechtzaak met Apple alleen maar als reclame en weet wat het voor Samsung’s marktaandeel heeft gedaan. Vraag me alleen af of HTC nog ergens een miliard heeft rondslingeren.
Maar zou mooi zijn als het eens afgelopen was met deze rechtzaken.
‘…geheime gespreken…’ hahahaha
Nou zo geheim zijn die dus nu niet meer!
Apple neemt google over!!! 😉
En nu heeft Apple in Japan verloren
Je moet ook wel een pannekoek zijn om te vinden dat een Iphone op een Galaxy lijkt
Inderdaad
Zo geheim dat we het hier lezen, het is een wonder 😉