Apple en Google weigeren nieuwe Flappy-games
Apple en Google zijn begonnen met het weigeren van games met de naam ‘Flappy’ in de titel. Voor Apple is het een manier om een stortvloed aan identieke klonen tegen te houden, maar voor Google speelt er ook nog iets anders mee: tegenhouden van malware. Zolang niemand bezwaar maakt is het in de Google Play Store toegestaan om exacte kopieën van bestaande games te maken. Heel wat geslepen ondernemers maakten daarop Flappy Bird na met exact dezelfde naam en hetzelfde icoontje, maar dan met malware, ongebruikelijke permissies of absurd veel reclame.
Er circuleerden onder Android-gebruikers ook installatiebestanden (.apk’s) van Flappy Bird, die waren voorzien van malware. Wie in de Play Store zoekt, komt ook woordvariaties tegen zoals meerdere games die Floppy Bird heten en ontwikkelaars die zijn uitgeweken naar de naam Flippy Bird. Toch lijken de maatregelen van Apple en Google een druppel op een gloeiende plaat: beide appstores staan al vol met Flappy Bird-varianten en in de ranglijsten hebben klonen als Splashy Fish, Fly Birdie, Ironpants en City Bird – Flappy Flyer al een comfortabele positie bemachtigd. Ironpants was de eerste, maar niet de beste.
Tip: Lees onze test van Flappy Bird-alternatieven.
De zaak kwam aan het rollen door ontwikkelaar Ken Carpenter, die klaagde dat zijn app Flappy Dragon was afgewezen door Apple. Apple gaf daarbij als reden: “We found your app name attempts to leverage a popular app.” Het bijbehorende artikel in de App Store Review Guidelines luidt:
22.2: Apps that contain false, fraudulent or misleading representations will be rejected
We found that your app, and/or its metadata, contains content that could be misleading to users, which is not in compliance with the App Store Review Guidelines.
Carpenter vindt dat hij niets fout doet, omdat de originele game Flappy Bird niet meer bestaat. Er bleken nog meer ontwikkelaars te zijn waarvan de game is afgewezen. FlapThulhu: Flappy Madmess kwam bijvoorbeeld niet door de keuring.
Dat Apple nu pas ingrijpt, heeft er wellicht mee te maken dat de Flappy Bird-gekte ondertussen zowat alle mainstream media heeft bereikt. Je hoefde de radio maar aan te zetten of de krant open te slaan, of Flappy Bird fladderde je tegemoet. Mensen die niet zo oplettend zijn raken verward door het enorme aanbod. Maar eigenlijk is het te laat en hebben ontwikkelaars alweer manieren gevonden om deze nieuwe regel te omzeilen. Flappy Bee heet inmiddels Jumpy Bee.
De eerder genoemde ontwikkelaar Ken Carpenter kreeg ook een afwijzing van Google, die zijn app zonder overleg uit de Play Store haalde. In de appomschrijving van Flappy Dragon stond dat het de beste flapgame sinds het verdwijnen van Flappy Bird was, maar dat werd door Google niet gewaardeerd. Ze haalden Flappy Dragon uit de Play Store, zonder dat hij de gebruikelijke afwijzingsmail kreeg. Carpenter publiceerde de game opnieuw in de Play Store (bij Google is geen reviewproces nodig), maar Flappy Dragon verdween binnen een paar uur opnieuw uit de store. Gebruik van het woord ‘Flappy’ wordt ook bij Google nu blijkbaar als spam beschouwd.
Maar er zijn nog genoeg manieren om makkelijk geld te verdienen aan de Flappy Bird-hype: Jumpy Bee en Ironpants bewijzen dat je prima klonen kunt maken, zonder in de problemen te komen. En anders kun je altijd nog t-shirts gaan drukken, zoals het exemplaar op de foto hierboven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties